Zōri
Zōrit (jap. 草履, zōri) ovat litteät japanilaiset remmisandaalit, joita valmistetaan riisin tai muiden kasvien oljesta, kankaasta, lakatusta puusta, nahkasta, kumista tai muista keinotekoisista aineista. Zōrit muistuttavat varvassandaaleja, jotka ilmestyivät Yhdysvaltoihin toisen maailmansodan aikoihin. Varvassandaalit olivat alun perin kumijäljitelmiä japanilaisten jo kauan käyttämistä puusandaaleista.
Käyttö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Perinteisenmallisia zōreja nähdään usein käytettävän yhdessä muiden perinnevaatteiden kanssa. Myös uudemmat mallit ovat tavallisia, ja niitä käytetään erityisesti kesällä. Nykyään getoja käytetään arkisemman yukatan kanssa ja zōrit yhdistetään muodollisempaan kimonoon. Tilaisuuden juhlavuus määrää, minkälaista kimonoa ja jalkineita käytetään. Tatami-mattoa muistuttavia kaislazōreja ei käytetä kimonon kanssa, sillä niitä pidetään työkenkinä tai osana rennompaa asua ja ovat jotakuinkin yhtä epämuodolliset kuin getat.
Materiaalit ja ulkonäkö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Naisten vinyyliset zōrit ovat muodolliset, mutta eivät yhtä juhlavat kuin kankaiset tai jopa brokadista tehdyt zōrit, joita käytetään kaikista muodollisimpien kimonoiden, esimerkiksi hää- tai hautajaisasujen kanssa. Miesten zōrit tehdään usein muovisesta olkijäljitelmästä ja niiden hanao eli remmit ovat useimmiten mustat tai valkoiset. Myös naisten zōreja valmistetaan olkijäljitelmästä, mutta niiden hanao on yleensä punainen. Nämä eivät ole yhtä muodolliset kuin vinyyliset tai brokadiset zōrit. Muodollisissa tilaisuuksissa kaikkien naisten muovi- ja kangaszōrien kanssa käytetään aina valkoisia tabi-sukkia. Miehillä tabien käyttö ei ole näin tarkkaa: he voivat käyttää samoja jäljitelmäzōreja sekä epämuodollisissa (ilman tabeja) että muodollisissa tilaisuuksissa (tabien kanssa).
Hanao on kiinni zōreissa symmetrisesti, joten käyttämättömissä zōreissa ei ole eroa vasemman ja oikean jalan jalkineen välillä. Zōreja käytettäessä hanao venyy ja muotoutuu jalan mukaan. Muovisten jäljitelmäzōrien hanao tehdään usein veluurinkaltaisesta materiaalista. Muodollisempien zōreja käytettäessä hanao on joko ohuesta vinyyli- tai brokadinauhasta tai leveämpi ja pehmustettu vinyyli- tai kangasremmi.
Kangas on usein samaa kuin kenkäosassa, tai silkki- tai raionkreppiä (chirimen). Miesten zōreissa hanao saattaa olla myös nahkaa tai nahkajäljitelmää. Hanao kuluu ja venyy helposti. Myös muodin vaihtelu tai asusteiden yhteensovittamisen vuoksi se voidaan haluta vaihtaa. Hanao voidaan irrottaa ja vaihtaa zōrin pohjassa olevien aukkojen ansiosta.
Tatamizōreja lukuun ottamatta naisten zōrit eivät yleensä ole litteät. Pohjan paksuus ja kulma vaihtelee. Pohjan alin pinta on yleensä harmaata nahkaa.
Muiden japanilaisten perinnejalkineiden tapaan ilma kulkee vapaasti jaloissa zōreja käytettäessä, mistä on ollut hyötyä suurimmassa osaa Japania vallitsevassa kosteassa ilmastossa. Sandaalit on myös helppo ottaa jalkoihin ja pois, mikä on hyödyllinen ominaisuus kulttuurissa, jossa kenkiä ei käytetä sisätiloissa. Kimonoon pukeutuneena myös erimerkiksi kengännauhojen sitominen olisi epäkäytännöllistä.
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Footwear Japan Zone