Flåttsenteret deltar i søknaden om midler til OneTick-prosjektet, et samarbeid mellom forskningspartnere fra Tyskland, Tsjekkia, Romania, Estland, Nederland, Sverige, Danmark og Norge. Prosjektet benytter en One Health-tilnærming, som fokuserer på å forstå flåttens påvirkning på både mennesker og dyr, samspill med vertsdyr, og hvordan miljøfaktorer som klima påvirker flåttens spredning. For mer informasjon, se onetick.eu.
Kunnskapsbasert og oppdatert informasjon om flått og sykdom
Spør flåttboten
Spør flåttboten om flått, sykdommer, behandling, eller andre ting du lurer på
Flåttboten kan ikke stille diagnoser
TBE-vaksine
Vurderer du å ta TBE-vaksinen? Her finner du oppdatert informasjon om vaksinen og hvem den anbefales for.Les mer her
Informasjonsfilm om TBE
Hva er TBE? Hvordan smitter viruset, og hva er symptomene?Aktuelt
-
04. april 2025
Hester utsatt for flåttbårne patogener
En ny studie har undersøkt forekomsten av antistoffer mot Borrelia, Anaplasma og TBE hos hester. Blodprøver fra 331 hester i Sør-Norge ble analysert, og resultatene viste at 66 % av hestene testet positivt for én eller flere flåttbårne patogener. Den høyeste forekomsten ble funnet mot Borrelia (47 %), etterfulgt av Anaplasma (34 %) og TBE-virus (10 %). Studien viser at hester i Sør-Norge er utsatt for flåttbårne patogener. Les mer her.
-
04. april 2025
Har du sett flått i det siste?
Vi har nå oppdatert Flåttkart-tjenesten med en mer stabil teknisk løsning. På flåttkart.no kan du enkelt rapportere flåttobservasjoner på mennesker, kjæledyr og andre dyr. De innsamlede dataene gir verdifull informasjon om den geografiske fordelingen av skogflått (Ixodes ricinus) i Norge. Har du sett flått i det siste? Del dine observasjoner og vær med på å kartlegge flåttens utbredelse!
-
28. mars 2025
OneTick