Av Marcela Frugård
Publisert: 15. august 2024
I de tre årene siden Taliban tok makten i Afghanistan er minst 1,4 millioner jenter nektet tilgang til videregående opplæring.
Taliban-styret, som ikke er anerkjent av noen andre land, tok makten 15. august 2021. Siden da har kvinners og jenters rettigheter i Afghanistan blitt kraftig innskrenket.
Inkludert jentene som manglet skolegang før Talibans gjeninnføring av strenge religiøse lover, er det nå nesten 2,5 millioner jenter i landet som er fratatt sin rett til utdanning. Det representerer 80 prosent av afghanske jenter i skolealder.
— Frykter økt barnearbeid og tidlig ekteskap
Selv om utdanning i Afghanistan teknisk sett fortsatt er tillatt for jenter under 12 år, har også antallet grunnskoleelever falt drastisk.
UNESCOS nye data viser at Afghanistan bare hadde 5,7 millioner jenter og gutter på grunnskolen i 2022, sammenlignet med 6,8 millioner i 2019.
Denne nedgangen er et resultat av Talibans beslutning om å forby kvinnelige lærere fra å undervise gutter, noe som forverrer lærermangelen. Det kan også forklares med foreldres manglende insentiv til å sende barna sine på skolen, i et stadig vanskeligere sosioøkonomisk miljø.
— Vi frykter de skadelige konsekvensene av det økende frafallet, som kan føre til økt barnearbeid og tidlig ekteskap, sier UNESCO.
Om situasjonen i Afghanistan
Etter Talibans maktovertakelse i 2021, har kvinners rettigheter i Afghanistan blitt kraftig innskrenket.
Taliban har utestengt jenter fra ungdomsskolen, begrenset kvinners og jenters bevegelsesfrihet, ekskludert kvinner fra det meste av arbeidsstyrken og forbudt dem fra å bruke parker, treningssentre og offentlige badehus.
Situasjonen er så ekstrem at FN har beskrevet den som «kjønnsapartheid».
Mobiliserer for gjenåpning
Siden 2021 har UNESCO satt opp programmer med støtte fra lokalsamfunn i 20 av Afghanistans 34 provinser. Over 1000 personer, inkludert 780 kvinner, er blitt opplært til å holde kurs i leseferdigheter. 55 000 unge mennesker, de aller fleste jenter, har dratt nytte av dette.
UNESCO investerer også i fjernundervisning via radio og TV, og gir økonomisk støtte og opplæring til afghanske medier som ønsker å utvikle og kringkaste utdanningsprogrammer.
Organisasjonen understreker imidlertid at ansikt-til-ansikt undervisning i et klasserom er den beste måten å lære på, og fortsetter å oppfordre det internasjonale samfunnet til å forplikte seg til å gjenopprette retten til utdanning:
— Retten til utdanning kan ikke forhandles eller kompromitteres. Det internasjonale samfunnet må forbli fullt mobilisert for å få til en ubetinget gjenåpning av skoler og universiteter for afghanske jenter og kvinner, sier Audrey Azoulay, UNESCOs generaldirektør.
Lær mer
Afghanistan: Jenters stemmer klanger høyt gjennom ny FN-kampanje
UNESCO (FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon)