Verdens helseorganisasjon (WHO) har kunngjort at hele 161 030 barn under 10 år har blitt vaksinert mot polio i det sentrale Gaza. Denne «gladnyheten» kom etter bare noen dager, og tallet overgår det opprinnelige målet på 156 000 barn – omtrent én fjerdedel av de 640 000 barna som organisasjonen planlegger å nå i området. Dette melder UN News i en pressemelding.

Ifølge Dr. Rik Peeperkorn, WHOs representant for de okkuperte palestinske områdene, vil vaksineringen i den sentrale sonen trolig bli fullført i løpet av én dag.

Åttetimers «humanitære pauser»

Vaksinasjonskampanjen gjennomføres i løpet av de daglige åtte-timers «humanitære pausene», som er avtalt mellom israelske styrker og Hamas. Disse pausene – mellom 6.00 og 15.00 – gir helsepersonell tilgang til befolkningen, men utfordringene med å nå nordlige områder, hvor mange barn fortsatt venter på vaksine, er store. Få av de planlagte nødhjelpsoppdragene har kommet frem, og det er behov for både medisinsk personell og forsyninger.

Dette er en veldig intens vaksinasjonskampanje, sa Dr. Pepperkorn. Man ønsker å gjennomføre den så raskt som mulig, over så få dager som mulig. Med all den kompleksiteten som man ser i Gaza nå, har vi bestemt oss for at vi ikke kan legge til noe i denne kampanjen. Hvis vi ser at det er mulig å gjennomføre flere aktiviteter i den andre runden, om fire uker, vil vi definitivt gjøre det, understreket han.

Smittefare og vaksinasjonsutfordringer

For at kampanjen skal lykkes, må minst 90 prosent av barna i Gaza vaksineres. Før konflikten brøt ut i oktober 2023 hadde Gaza høy vaksinasjonsdekning, men denne har nå falt til under 90 prosent på grunn av krigen. Dette øker risikoen for polioutbrudd. Det første tilfellet på 25 år ble påvist i en 10 måneder gammel baby i en flyktningleir, og viruset kan forårsake lammelser og dødsfall blant barn.

En umiddelbar våpenhvile trengs

Selv om disse humanitære pausene har muliggjort denne omfattende vaksinasjonskampanjen, understreket UNICEF behovet for en umiddelbar våpenhvile. Behovet for stabilitet og varig fred blir stadig mer presserende etter ti måneder med krig.

— Disse barna vil vende tilbake til områder som snart igjen kan bli bombet, advarte James Elder, UNICEFs talsperson. Det er ingenting i det som bør aksepteres som normalt, la han til. Etter ti måneder er vi kanskje litt naive. Så noe må skje, og det må igjen falle på de lederne som må representere folket sitt, understreket Elder.

Behovet for stabilitet og varig fred blir stadig mer presserende etter nesten 11. måneder med krig.

Lær mer

Om Israel-Palestina-konflikten

Om WHOs arbeid

Om UNICEFs arbeid