Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
לדלג לתוכן

אליאס אשמול

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אליאס אשמול
Elias Ashmole
לידה 22 במאי 1617
ליצ'פילד, סטפורדשייר, אנגליה
פטירה 18 במאי 1692 (בגיל 74)
למבת', לונדון, אנגליה
מדינה אנגליה
מקום קבורה כנסיית סנט מרי, ארמון למבת'
ידוע בשל מוזיאון אשמוליאן
השכלה
  • בית הספר המלך אדוארד השישי
  • קולג' ברייזנוז עריכת הנתון בוויקינתונים
מקצוע פוליטיקאי, חוקר עתיקות, איש צבא, אסטרולוג ואלכימאי
תפקיד Windsor Herald עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אליאס אשמולאנגלית: Elias Ashmole‏; 16171692) היה עורך דין, כימאי, אנטיקווריאט (חוקר וחובב חפצים עתיקים), אח בלשכת הבונים החופשיים, וחבר החברה המלכותית.

קורות חיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בליצ'פילד (אנ') בסטפורדשייר שבאנגליה.

בגיל 25 פרש מעבודה ומאז הלך בעקבות הדברים שעניינו אותו. במהלך השנים 1645 ו-1646, שהיו מכריעות במלחמת האזרחים האנגלית, התפתחו במקביל הקריירות הפוליטית והצבאית של אשמול.

במרץ 1646 הוא נעשה קפטן בצבא המלך והיה עד למפלתו של המלך צ'ארלס הראשון על ידי קרומוול. שלושה חודשים מאוחר יותר הוא עבר לסמולווד (אנ') וב־16 באוקטובר 1646 קודש אליאס אשמול לבנייה החופשית בוורינגטון (אנ'). הוא כתב ביומנו "היום נעשיתי בונה חופשי", ובכך היה הראשון שתיעד אי פעם את הצטרפותו למסדר הבונים החופשים. הוא הראשון שהשתמש במושג "בונים מקובלים"[1]

במסגרת הסודית של פגישה מסונית יכול היה לפגוש עמיתים אינטלקטואלים, שאיתם שוחח על האספקטים האזוטרים וההרמטיים אותם למד, אשר היו עדיין במצב ניסיוני התחלתי בעולם המדע. עד לשנת 1648 כבר הרחיב את לימוד האסטרולוגיה והאנטומיה שלו לבוטניקה ואלכימיה. נושא אחרון זה העסיקו רבות בהמשך והוא כתב מספר ספרים על האלכימיה, הראשון שבהם ב־1650. הוא הוקסם מלימוד אזוטריה והרמטיקה. תדיר התייעץ באורָקולים. אולם אשמול לא נתן להתלהבותו מהאלכימיה להאפיל על לימוד ההיסטוריה, ולעולם לא ראה עצמו כעוסק באלכימיה. הצטרף לחברה המלכותית ב־1682[2].

בנטייתו היה מלוכני והתנגד לקרומוול. ההערכה היא כי ההצטרפות לבונים החופשים הייתה כנראה כסות להתארגנות מלוכנים בתאים מחתרתיים סודיים ולכן אין הרבה מידע כתוב על הנושא מאותה תקופה.

הקמת מוזיאון אשמוליאן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אשמול אשר התעניין באסטרולוגיה, אלכימיה ובוטניקה, רכש את האוסף "חדר הפלאות" ב-1659, וצירף אותו לאוסף כתבי היד שלו, בנושאי אסטרולוגיה, היסטוריה ורפואה.

בשנת 1675 תרם את כל אוספיו וספרייתו לאוניברסיטת אוקספורד, והתנה את תרומתו בהקמת בניין מתאים לאוסף. על בסיס תרומתו הוקם מוזיאון אשמוליאן, המוזיאון האוניברסיטאי הראשון, אשר נפתח לציבור ב-1683.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אליאס אשמול בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ דני דורון, הבניה החופשית במבט אישי, תל אביב: איתי בחור, 1994
  2. ^ יאשה ברזינר, קידושי אליאס אשמול ושאלות נוספות, 2005