Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
לדלג לתוכן

ג'ון ויליאמס (מלחין)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג׳ון ויליאמס
John Williams
ג'ון ויליאמס, 2011
ג'ון ויליאמס, 2011
לידה 8 בפברואר 1932 (בן 92)
ארצות הבריתארצות הברית ניו יורק, ארצות הברית
שם לידה John Towner Williams עריכת הנתון בוויקינתונים
מוקד פעילות ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות מ-1952 עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים בית הספר ג'וליארד, Glendale High School, אקדמיה מוזיקלה קיג'אנה, תיכון נורת' הוליווד, אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, האקדמיה למוזיקה ע"ש הרב אלפרט של UCLA עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה פסקול, מוזיקה תזמורתית
שפה מועדפת אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
כלי נגינה פסנתר, סקסופון בריטון, קלרינט בס, צ'מבלו, בס עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת תקליטים סוני קלאסיקל, פוקס המאה ה-20 רקורדס, פיליפס רקורדס, MCA רקורדס, Philips Classics Records, קולומביה רקורדס עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג ברברה רואיק עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים ג'וזף ויליאמס עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
פרופיל ב-IMDb
חתימה חתימה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'ון טאונר ויליאמסאנגלית: John Towner Williams; נולד ב־8 בפברואר 1932) הוא מנצח ומלחין סרטים אמריקאי, שנודע בשיתוף הפעולה עם סטיבן ספילברג וג'ורג' לוקאס. ויליאמס הוא אחד ממלחיני הפסקול הבולטים ביותר ובין יצירותיו הידועות נמנות נעימות הנושא של "סופרמן", "מלתעות", סרטי "אינדיאנה ג'ונס", סרטי "מלחמת הכוכבים", "פארק היורה", סרטי "הארי פוטר", ו״רשימת שינדלר״. על לחניו זכה חמש פעמים בפרס אוסקר מתוך 54 מועמדויות לפרס, נכון ל-2024.

תחילת דרכו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ג'ון ויליאמס נולד בפלוראק פארק שבניו יורק. ב-1948 עבר עם משפחתו ללוס אנג'לס, שם התקבל לאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס. שם גם למד הלחנה באופן פרטי אצל מריו קסטלנואובו-טדסקו, אשר לימד גם מלחין סרטים ידוע נוסף, ג'רי גולדסמית'.

ב-1952 נשר מהלימודים לטובת גיוס לצבא. ויליאמס שירת בחיל האוויר האמריקני, בתור מנצח ומעבד ללהקות חיל האוויר. לאחר שחרורו, ב-1954, שב לניו יורק, שם החל ללמוד בבית הספר ג'וליארד, ועבד כפסנתרן ג'אז. בתחילת שנות ה-60 היה למעבד ומנהיג להקה, אשר הופיעה בסדרה של אלבומים פופולריים של הזמר הגדול בשעתו, פרנקי ליין.

כעבור זמן שב ויליאמס ללוס-אנג'לס, שם החל לעבוד באולפני סרטים. הוא עבד כחבר תזמורת עם כמה מגדולי מלחיני הסרטים של אז, כמו ברנרד הרמן ואלפרד ניומן. בנוסף שימש כפסנתרן בפסקוליהם של ג'רי גולדסמית' ואלמר ברנשטיין.

כמלחין סרטים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

את קריירת ההלחנה החל ויליאמס בהלחנת פסקולים לסדרות טלוויזיה בראשית שנות ה-60, ובהן כמה סדרות ידועות כמו "אבודים בחלל" (אשר הפך לסרט קולנוע ב־1998) ו"מנהרת הזמן".

בראשית שנות ה-70 ביסס עצמו כמלחין של סרטי אסונות רבי תקציב, כגון: "המגדל הלוהט", "רעידת אדמה" ו"הרפתקה בפוסידון". ב-1974 נענה להצעתו של במאי סרטים צעיר בשם סטיבן ספילברג להלחין את פסקול סרטו השני - "שוגרלנד אקספרס". שנה אחר-כך הלחין ויליאמס את סרטו הבא של ספילברג - "מלתעות" - סרט שהיה לשובר קופות עולמי, והפך את ויליאמס למלחין סרטים מן השורה הראשונה בארצות הברית. לחן הנושא של "מלתעות" הורכב משני תווים מבשרי רעות לשם הצגת הכריש המאיים, דבר אשר מייחד עד היום את הפסקול. פסקול זה, שהציג את נטייתו של ויליאמס להלחין פסקולים דרמטיים וראוותניים, זיכה אותו בפרס האוסקר.

בשנת 1978 הלחין את נעימת הנושא לסרט "סופרמן" בכיכובו של כריסטופר ריב, ובבימויו של ריצ'רד דונר. הנעימה הפכה למותג של גיבור העל ומלווה מאז את כל סרטי ההמשך שיצאו לסופרמן עם שינויים קלים בלבד. היא גם זכתה להיות מנוגנת על ידי כמה מהתזמורות הסימפוניות הטובות בעולם. בנוסף, הלחין ויליאמס את פסקול שלושת הסרטים הראשונים בסדרת סרטי "הארי פוטר", ונעימת הנושא בהלחנתו מלווה גם את יתר סרטי הסדרה.

השותפות בין ויליאמס לספילברג נמשכת עד היום; ויליאמס הלחין את כל סרטיו של ספילברג פרט לשלושה: "אזור הדמדומים" (1983) שהלחין ג'רי גולדסמית', "הצבע ארגמן" (1985), אותו הלחין קווינסי ג'ונס ו"גשר המרגלים" (2015), אותו הלחין תומאס ניומן. שיתוף הפעולה בין שניהם הוא מהיציבים והמצליחים בהוליווד.

ג'ון ויליאמס

הידידות בין ספילברג לבמאי ג'ורג' לוקאס הביאה את ויליאמס להלחין את "מלחמת הכוכבים" (1977) שזיכה אותו בפרס אוסקר נוסף ובתהילת-עולם. פסקול זה הוא המזוהה יותר מכל עם יצירותיו של ג'ון ויליאמס ומכון הסרטים האמריקאי בחר בו לפסקול הסרטים הגדול ביותר אי פעם בקולנוע האמריקני[1]. ההצלחה האדירה של סרט זה הביאה גם את לוקאס לשתף פעולה עם ויליאמס, אם כי רק בסרטי "מלחמת הכוכבים".

מועמדויות לאוסקר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חברי האקדמיה האמריקנית לקולנוע מעריכים מאוד את יצירותיו של ויליאמס. ויליאמס קיבל 53 מועמדויות לאוסקר משנת 1967 ועד היום: 40 מועמדויות לפסקול דרמטי, 5 לפסקול קומי\מוזיקלי ו-5 לשיר הנושא. ויליאמס אף קיבל מועמדות לפרס האוסקר במשך 8 שנים רצופות, מ-1995 עד 2002. בפרס עצמו זכה ויליאמס 5 פעמים:

ויליאמס מחזיק בשיא המועמדויות לאוסקר לאדם חי, ורק וולט דיסני עולה עליו במספר המועמדויות לאוסקר.

בנוסף זכה ויליאמס 3 פעמים בפרס אמי, 4 פעמים בפרס גלובוס הזהב, 7 פעמים בפרס באפט"א לקולנוע, 25 פעמים בפרס גראמי ו-8 פעמים בפרס סאטורן.

מחוץ לקולנוע

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויליאמס נודע גם כמלחין פורה מחוץ לעולם הסרטים, כמלחין יצירות קונצרט לתזמורת הסימפונית של לונדון, הפילהרמונית של ניו יורק והפילהרמונית של לוס אנג'לס. ויליאמס הלחין את נעימת הנושא הנודעת של חדשות NBC ולעוד פרויקטים רבים, שהבולט ביניהם הוא הלחנת מוזיקת הפתיחה של ארבעה משחקים אולימפיים - שלושה בקיץ, ואחד בחורף:

בנוסף, שימש ויליאמס כמנצח הראשי של תזמורת הטיילת של בוסטון בין השנים 1980 ל-1993, כשהוא יורש את ארתור פידלר בתפקיד.

פסקולים שכתב לסרטים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פרסים ומועמדויות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שנה פרס קטגוריה עבודה מועמדת תוצאה סימוכין
2024 פרס סאטורן המוזיקה הטובה ביותר בסרט אינדיאנה ג'ונס וחוגת הגורל זכייה [2]
פרס גראמי אלבום הפסקול הטוב ביותר עבור מדיה חזותית The Fabelmans מועמדות [3]
Indiana Jones and the Dial of Destiny מועמדות
ההרכב האינסטרומנטלי הטוב ביותר "Helena's Theme" זכייה
פרס אוסקר המוזיקה המקורית הטובה ביותר אינדיאנה ג'ונס וחוגת הגורל מועמדות [4]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]