Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
לדלג לתוכן

ל'אווניר אילוסטרה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ל'אווניר אילוסטרה
L'Avenir Illustré
עמוד השער של ל'אווניר אילוסטרה מ-25 באוגוסט 1926
עמוד השער של ל'אווניר אילוסטרה מ-25 באוגוסט 1926
תאריכי הופעה 1926–1940 (כ־14 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
שפה צרפתית עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה מרוקו עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
חלק מחברי המערכת של העיתון ל'אווניר אילוסטרה, קזבלנקה, 1926. יושבים משמאל לימין: עמרם אלמליח, לזר הזן, שמואל דניאל לוי, עומדים, משמאל לימין: ז'אק קאנסינו, יונתן תורש, מ"ד לוי ויעקב בן אזראף.

ל'אָוֶונִיר אִילוּסְטְרֶהצרפתית: L'Avenir Illustré; בעברית: העתיד המצויר) היה עיתון יהודי בשפה הצרפתית שפעל בקזבלנקה שבמרוקו בין השנים 19261940 תחת השלטון הקולוניאלי הצרפתי.

העיתון ראה אור בצרפתית בתדירות משתנה: בשנותיו הראשונות כירחון והחל מ-1929 פורסם כדו-שבועון.

מייסדו ועורכו היה יונתן טורש (Thursz), יהודי אשכנזי יליד פולין שהתחנך בבלגיה והיגר למרוקו בשנת 1923. בין מייסדיו ועורכיו נמנה גם שמואל דניאל לוי, פעיל ציוני יהודי-מרוקאי אשר נהג לפרסם מאמרים רבים, שבין היתר עסקו ביהדות העולם, יהדות מרוקו, הציונות, קמפיין השקל הציוני, ועוד.

על רקע התנגדות השלטונות לפעילויות ציוניות, העיתון לא הכריז על עצמו ככזה, ומרבית חברי המערכת שלו היו נתינים של מעצמות אירופה ונהנו מחסינות יחסית. ערפולו היחסי באשר לציוניותו היה חלק מהסיבה שהוא הצליח לשרוד זמן רב, לעומת עיתונים אחרים.

העיתון קרא תיגר על הממסד היהודי ופנה לקהל צעיר הבקיא בתרבות מערב אירופה בקרב צעירי מוסדות כל ישראל חברים וקוראי הצרפתית על מנת לעורר פעולה מקרב הקהילה המקומית ולחשוף את קוראיו לחדשות מרחבי העולם היהודי בכלל והמפעל הציוני בארץ ישראל בפרט. מטרתו הייתה הנחלת ערכים יהודיים לאומיים עבור העילית המצומצמת של הקהילות היהודיות.

בעיתון מידע מפורט על חיי הקהילות במרוקו בתקופתו, הוא מכיל תצלומים והסברים על בעיותיה של החברה היהודית בקזבלנקה, וכמה מראשי העיתונאים היהודיים המקומיים החלו את דרכם בעיתון, ובהם יעקב אוחיון.

ב-1940 סגרה ממשלת משטר וישי את העיתון.[1] לאחר שנסגר העיתון מילא את מקומו התרבותי כתב העת "נוער" שראה אור בידי קבוצת קרל נטר וארגון כל ישראל חברים.[2]

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "Jonathan Thursz Dead at 81", JAT, May 5, 1976
  2. ^ Michael M. Laskier, The Alliance israélite universelle and the Jewish communities of Morocco, 1862-1962, State University of New York Press, Albany, 1983, p. 218