פוליאנדריה
פוליאנדריה היא מקרה פרטי של פוליגמיה, שבו מתקיימים יחסי נישואים בין אישה אחת לכמה גברים באותה עת.
שלא כמו הפוליגיניה - נישואין בין גבר אחד לכמה נשים, הפוליאנדריה היא תופעה נדירה יחסית, שאינה מקובלת בתרבויות רבות. לפי האטלס האתנוגרפי של ג'ורג מורדוק תועדו רק ארבע תרבויות ברחבי העולם בהם היא מתקיימת.[1]
פוליאנדריה מתקיימת בעיקר באזורים חקלאיים בהם עיבוד הקרקע הוא קשה, וכמות השטחים החקלאים מועטה (דוגמת טיבט), וזאת מכיוון שהיא מונעת פיצול של הקרקע לחלקות קטנות שאינן מספיקות לכלכלתה של משפחה ומאפשרת את חלוקת נטל העבודה החקלאית בין גברים רבים.
עוד גורם המעודד קיומה של פוליאנדריה הוא המנהג של הפלת עוברים והמתת תינוקות ממין נקבה, המביא לירידת מספר הנשים בקרב האוכלוסייה וכך יכולה אישה אחת לקיים קשר עם מספר גברים, אשר מתמעטות האפשרויות שלהם לקיום קשר זוגי בלעדי.
בהלכה היהודית, נישואים של אישה לגבר מונעים נישואים בינה לבין כל אדם אחר ויחסים שלה עם בן זוג נוסף נחשבים לניאוף שהוא מקרה של איסור עריות (לפי הכתוב בספר ויקרא, פרק י"ח, פסוק כ') והעונש על כך הוא מיתת בית דין (לפי הכתוב בספר ויקרא, פרק כ', פסוק י').[2]
חל איסור הלכתי חמור על אישה נשואה לשכב עם גבר אחר, ואם היא עושה כך הרי ש"אבדה כתובתה" והעונש הן לאשת האיש עצמה, והן לאדם שזנה עימה, הוא מיתה בחנק. חוזה הנישואין היהודי המעוגן בכתובה ובמעמד הקידושין מבטיח כי מיניותה של האישה תוקדש מעתה לבעלה בלבד, ובתמורה הוא יזון ויפרנס אותה ואת ילדיה. לאשה נשואה שזנתה אסור להמשיך לחיות עם בעלה ואסור לבעלה ולבועלה, ועליה להתגרש ממנו תוך ויתור על הכתובה. על האיש והאשה שחטאו נאסר להינשא, גם לאחר גירושי הנואפת.[3][4]. אם ממעשה הניאוף נולד ילד, אותו ילד הוא 'ממזר'[5]. על פי האריז"ל בספר הגלגולים, דינו של הבועל אשת איש להתגלגל בגלגול נשמות בריחיים: "והנה הבא על אשת איש, אשר מיתתו בחנק, מתגלגל בריחיים, שנותנים בהם החטים, וטוחנים על ידי המים המגלגלים הריחים, ושם נידונים האיש והאשה ההיא, בסוד הכתוב תִּטְחַן לְאַחֵר אִשְׁתִּי וְעָלֶיהָ יִכְרְעוּן אֲחֵרִין"[6][7].
המושג הקרוב ביותר לפוליאנדריה המוכר בהלכה הוא שיור בקידושין, שמאפשר לקידושי שני גברים לחול על אותה אישה, אך גם אז רק אחד מהם יכול לכתוב לה כתובה ולהינשא לה ממש (אין "שיור בנישואין"). אפשרות נוספת היא נישואין אזרחיים למי שממילא אינו יכול לקדש יהודיה על-פי ההלכה, למשל גוי. לפי ההלכה גוי לא יכול לקדש בת ישראל, ולכן אף אם נישאו בנישואין אזרחים מעולם לא נחשבה כאשתו. לכן היא נחשבת כאשת איש של הישראל בלבד. עם זאת, הנישואין עצמם אינם מותרים בהלכה.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- לידיה פולגרין, כלה אחת לשני אחים: תרבות נעלמת בהודו, באתר הארץ, 19 ביולי 2010
- קרן לויתן, הכול נשאר במשפחה: האישה שנשואה לחמישה אחים, באתר מאקו, 18 במרץ 2013
- פוליאנדריה, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ האטלס האתנוגרפי של ג'ורג מורדוק
- ^ על פי "פסק הלכה רבתי וכולל לכל קהילות ישראל לישא יותר מאשה אחת", באתר reader.co.il
- ^ משנה סוטה ה א – ויקיטקסט, באתר he.wikisource.org
- ^ יהדות, שיעורים, זמנים, באתר ישיבה
- ^ האם תשובה מועילה על ניאוף עם אשת איש?, באתר www.hidabroot.org, 2014-02-25
- ^ שער הגלגולים/הקדמה כב – ויקיטקסט, באתר he.wikisource.org
- ^ הרב מאיר אליהו (2017-10-25), הרב מאיר אליהו | גלגולי נשמות פרק י״ב - הבא על אשת איש | יזדים, נבדק ב-2024-09-12