Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
לדלג לתוכן

תיסלם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: סגנון לא אנציקלופדי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: סגנון לא אנציקלופדי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
תיסלם
להקת תיסלם במהלך הופעה בהר הצופים בירושלים
להקת תיסלם במהלך הופעה בהר הצופים בירושלים
מוקד פעילות תל אביב, ישראל
תקופת הפעילות 19791983
1990 (איחוד)
2003
2009
סוגה רוקהארד רוקפופ רוקגלאם רוקפופ
חברת תקליטים סי בי אס
אן אם סי
www.t-slam.com
חברים
דני בסן
יזהר אשדות
יאיר ניצני
יושי שדה
צוף פילוסוף
סמי אבזרדל

תיסלם (T-Slam) היא להקת רוק ישראלית משפיעה, שנוסדה בשנת 1979 על ידי דני בסן, יזהר אשדות ויאיר ניצני, והתפרקה ב-23 באוקטובר 1983. הלהקה זכתה להצלחה בולטת בתחום הרוק הישראלי והפופ עם להיטיה הגדולים "לראות אותה היום", "רדיו חזק" שלפני יציאתו בעברית יצא לאור באנגלית. להיטים נוספים של הלהקה שזכו להצלחה כוללים את "חצבים פורחים" ו"תנו לי רוקנרול".

הלהקה זכתה להצלחה גם בארצות הברית וברחבי העולם עם הצגת רפרטואר השירים הגדולים שלה, עד שהתפרקה. ב-1990, כשש שנים לאחר התפרקותה, התאחדה הלהקה ויצאה לסיבובי הופעות מצליחים מאז ועודנה מופיעה, נכון לשנת 2024.[1]

תיסלם נחשבת לאחת מהלהקות הגדולות בתחום הרוק בכל הזמנים בעיקר בישראל, והתחרתה עם "בנזין" שהייתה פופולרית גם כן במחצית הראשונה של שנות השמונים.

תיסלם נוסדה באולפני גלי צה"ל, שם שירתו הגיטריסט יזהר אשדות כעורך מוזיקלי, והקלידן יאיר ניצני כטכנאי שידור. השניים, שכתבו וניגנו יחד, כתבו ב-1979 לאמן חדש בשם דני בסן שהיה חבר בצוות הווי חיל האוויר, שיר "מחאה" בשם "תנו לי רוקנ'רול". השיר, שהוקלט באולפן של גלי צה"ל ללא ידיעת מפקדי התחנה, הוביל את השלושה לפעול כהרכב מסודר, ואף צירפו אליהם את יושי שדה שהיה טכנאי הקלטות באולפן טריטון שהקליט שיר באנגלית שנהפך השיר ל"כלניות", לשירה ונגינה בגיטרה חשמלית. עם הזמן ללהקה ניתן השם "תיסלם", כשמה של חברת ההפקות של אשדות וניצני. בתחילה יצאו השירים "תנו לי רוקנ'רול", "יש רגעים" ו"חושב רחוק כרגע" תחת שמו של דני בסן, אך עם יציאת האלבום הם הפכו להיות חלק מרפרטואר הלהקה.

ב-1981 הוציאה הלהקה את אלבומה הראשון והמצליח "רדיו חזק", כשמו של אחד הלהיטים המצליחים ביותר של הלהקה. אלבום זה הוביל את הלהקה ושיריה לזכייה בתארים "להקת השנה" ו"שיר השנה". השירים באלבום נכתבו על ידי חברי הלהקה ודורי בן זאב. האלבום יצא לשוק הבינלאומי גם בגרסה אנגלית בשם "Loud Radio", שהוקלטה בלוס אנג'לס ונמכרה במדינות רבות ברחבי העולם, ביניהן: גרמניה, יפן, אוסטרליה, צרפת, בלגיה.[2][3] מתוך האלבום הצליחו השירים: "תפסיק לכוון אליי", "מעשנים ביחד", "כלניות", "תנו לי רוק'נרול" (בגרסה שונה ממה שהוקלט לפני שתיסלם הפך להרכב מסודר), "רדיו חזק" שזכה במקום השני וכשמעליו "לראות אותה היום" שזכה בשיר השנה. בקיץ של אותה שנה הקליטה תיסלם שני שירים: "לילה לילה" (שדה/שדה, אשדות וניצני) וחידוש ל"כשאת בוכה את לא יפה" של אריק איינשטיין שהוקלט לרגל זכייתה של תיסלם בתואר "להקת השנה תשמ"א".

את אלבומם השני, "תיסלם 2", הוציאו שנה לאחר מכן, בהרכב המלא, לאחר שצירפו אליהם את הבסיסט צוף פילוסוף ואת המתופף סמי אבזרדל. מתוך האלבום הצליחו השירים: "השריקה הזאת", "שנה שנייה", "כבר הסתיו עכשיו", "בוקר של כיף" ו"עוד פגישה".

את אלבומם האחרון, "לאספנים בלבד", הוציאו בשנת 1983. האלבום כלל בתוכו חידושים לשירים שלהם, גרסאות כיסוי ("קאברים") כמו: "כשאת בוכה את לא יפה" של אריק איינשטיין, ושיתוף פעולה עם להקת "בנזין". האלבום יצא אחרי שחברי הלהקה הודיעו שהלהקה נמצאת בהליכי פירוק. לכן חלק משירי האלבום הוקלטו בלא השתתפותם של חלק מחברי הלהקה. בשיר "חצבים פורחים", למשל, מחליפה מכונת תופים את סמי אבזרדל.

הסינגל "חצבים פורחים" יצא בחסות בנק לאומי באותה שנה, על גבי תקליטון שקוף כחלחל וגמיש, כשי לנוער.

לבנק לאומי היה בתחילת שנות השמונים קמפיין פרסומי לעידוד צעירים לפתוח חשבונות בבנק. הקמפיין נקרא "מועדון חצב" (חיסכון צעיר בבנק לאומי לישראל). תיסלם היו חתומים אז עם הבנק על חוזה פרסום שבמסגרתו נהג הבנק לחלק מתנות עם תמונות של חברי הלהקה - חולצות, תיקים ועוד. השיר "חצבים פורחים" יצא על תקליטון יחד עם השיר "אור של כוכבים" וחולק בחינם כחלק מהקמפיין. בחלקו השני של התקליטון היה תשדיר פרסומת של בנק לאומי עם הסלוגן "מה המצב? חצב!". השיר "חצבים פורחים" נכתב בתקופת מלחמת לבנון הראשונה, לאחר שיאיר ניצני ויזהר אשדות הוטסו להופיע בפני חיילים בדרום לבנון. המראות שראו, השיחות עם החיילים ואווירת המלחמה בצפון שעמדה בניגוד גמור לאווירת החופש והניתוק בתל אביב הובילו אותם לכתיבת השיר. חוש ההומור הציני של יאיר ניצני ויכולות הכתיבה החדות שלו הביאו אותו לכתוב את "ההמנון" שביקש הבנק, תוך שהוא משחיל לתוכו את המחאה שלו ושל יזהר אשדות על מלחמת שלום הגליל.

הודעת הפירוק התקבלה בצער רב ובבכי מצד הקהל במועדון והמעריצים ברחבי הארץ.[4] הלהקה פתחה בסיבוב הופעות אחרון, וב-23 באוקטובר 1983, לאחר הופעה בבאר שבע, הודיעו חברי הלהקה שזו ההופעה האחרונה שלהם.[5]

אחרי הפירוק

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר פירוק תיסלם המשיכו כל חבריה, פרט לאבזרדל, להיות פעילים מאוד במוזיקה הישראלית כמפיקים וכמבצעים. הם גם המשיכו לשתף פעולה ברבות מההפקות בהן היו מעורבים. בסן, שדה, אשדות וניצני הוציאו תקליטים גם כזמרים סולנים. אבזרדל ניגן עוד זמן קצר בהרכבי רוק, חזר לנגן בחתונות ואחר כך פרש מעיסוק מקצועי במוזיקה ועבר לנדל"ן. ניצני עסק, לצד העיסוק במוזיקה, גם כקומיקאי (בתוכניות הרדיו "מה יש" ו"יתוש בראש", ובטלוויזיה ב"זהו זה!", ו"העולם הערב").

בקיץ 1990 שבה תיסלם להופעות איחוד, שנמשכו בהצלחה רבה עד החורף. אחת ההופעות בסיבוב זה תועדה ושודרה בערוץ הראשון. לרגל האיחוד הקליטה שירים חדשים בהפקתו המוזיקלית של אשדות: "פרצופה של המדינה" (ניצני/תיסלם),[6] "יש לך אותי" (פילוסוף/אשדות), חידוש ל"חצבים פורחים" ובישול חדש ל"לראות אותה היום" בהופעה משנת 1983.

במקביל יצא דיסק ראשון של תיסלם, נגנו עכשיו, ובו להיטיה "בוקר של כיף", "כלניות", "עוד פגישה", "כבר הסתיו עכשיו", "תפסיק לכוון אלי", "תנו לי רוק'נ'רול" ועוד. לאלה צורפו ארבעת השירים החדשים והמחודשים.

אחרי סיבוב האיחוד הראשון התקיימו מספר הופעות ספורדיות. ב-1993 השתתפה הלהקה במשדר סיום העונה של תוכנית האירוח של גבי גזית בערוץ הראשון ובינואר 1994 הם קיימו הופעה חד-פעמית באירוע הפתיחה של "הארד-רוק קפה" בתל אביב.

ב-20022003 קיימו הופעות איחוד ברחבי הארץ והוציאו את הדיסק הכפול וה-DVD "אור של כוכבים" מתוך ההופעה האחרונה בסיבוב זה, שהתקיימה ב-2 בינואר 2003 בהאנגר 11 בתל אביב.

ב-2009 יצאה הפקת הנפשה בכיכוב דמויותיהן המצוירות של חברי הלהקה.[7][8][9] ההפקה לוותה בשלושה שירים חדשים, "שעמום", "רק אותך רוצה לאהוב" ו"יש זמן". ב-3 ביוני 2009 יצא אלבום האוסף "למתחילים, מתקדמים ולאספנים בלבד".[10] לצד שיריה הישנים של הלהקה, כלל האוסף את שלושת השירים החדשים שנכתבו בעקבות האיחוד, לצד גרסאות מחודשות לחלק משיריה ומחרוזת השירים "אני לבד בסתיו", שהוקלטה עבור הפרויקט המוזיקלי "עבודה עברית". לאוסף צורף גם האלבום "לאספנים בלבד", שראה אור לראשונה על גבי תקליטור. במקביל ביצעה הלהקה מספר הופעות איחוד נוספות ובהן שתי הופעות גדולות בירושלים ובקיסריה.[11]

ב-2011 ציינה הלהקה 30 שנה ליציאת אלבומה הראשון, "רדיו חזק", במספר הופעות איחוד חגיגיות - ראשית בהיכל התרבות בתל אביב, בו לא הורשתה הלהקה להופיע בשנים שהייתה פעילה. בקיץ 2012 הופיעה הלהקה שוב, בעיקר באמפיתיאטרון שוני.

להקת "תיסלם" בהופעה, דצמבר 2022. מימין: יושי שדה, צוף פילוסוף, דני בסן, יזהר אשדות, יאיר ניצני

כיום הלהקה ממשיכה להופיע מעת לעת. ב-2015, לדוגמה, הופיעה הלהקה יחד עם שלמה ארצי במסע הופעותיו הארצי. ובנוסף, הופיעה הלהקה יחד עם להקת משינה במסע הופעותיהם הארצי. באותה שנה הופיעה עם התזמורת הסימפונית ראשון לציון,[12] מופע שצולם לערוץ 10 והוקלט לאלבום.

ב-11 בפברואר 2020 נפטר מנהל הלהקה מירון רכטמן בגיל 75.[13] תיסלם עמדה לצאת באביב לסבב הופעות בארצות הברית, אבל עם פרוץ מגפת הקורונה שם נדחה מסע הלהקה. ב-7 באפריל 2020, הקליטה והוציאה לאור שיר מחאה על המשבר, "איזה עולם משוגע".[14]

חברי ההרכב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

דיסקוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • 1990 - נגנו עכשיו
  • 2009 - למתחילים, מתקדמים ולאספנים בלבד
  • 2003 - אור של כוכבים (דיסק כפול עם DVD של ההופעה)
  • 2015 - תיסלם והסימפונית
  • 2020 - איזה עולם משוגע

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תיסלם בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ לפי לוח ההופעות באתר הלהקה
  2. ^ להקת רוק חדשה: "תיסלם", דבר, 8 בינואר 1981
  3. ^ יוסי חרסונסקי, רוק מקומי לייצוא, מעריב, 15 בפברואר 1981
  4. ^ "תיסלם" יורד מהבמה בשיא ההצלחה, דבר, 6 בספטמבר 1983
  5. ^ האחרונה של "תיסלם", דבר, 23 באוקטובר 1983
  6. ^ זיו רביב, חברי תיסלם מדברים: "העם הפך אדיש וכנוע", באתר mynet (כפי שנשמר בארכיון האינטרנט), 12 בנובמבר 2015
  7. ^ רועי בהריר, האיחוד הלאומי של להקות הרוק, באתר nrg‏, 20 בפברואר 2009
  8. ^ אור ברנע, תיסלם נשארת בתמונה, באתר ynet, 26 בינואר 2009
  9. ^ דפנה יודוביץ', ‏"יש בעולם עדנה לאמנים מבוגרים", באתר גלובס, 1 ביוני 2009
  10. ^ ערן אלדר, תיסלם עליכום, באתר nrg‏, 15 ביוני 2009
  11. ^ תומר יודלביץ, רעננות ונוסטלגיה: תיסלם בהופעה, באתר nrg‏, 16 ביוני 2009
  12. ^ עמי פרידמן, תיסלם: "בפילהרמונית לא רצו לנגן איתנו כי אנחנו עושים המון רעש", באתר ynet, 10 ביולי 2018
  13. ^ יובל אראל‏, מירון רכטמן, האיש מאחורי תעשיית המוזיקה, הלך לעולמו, בבלוג של יובל אראל, מגזין מוזיקה ותרבות, 11 בפברואר 2020
  14. ^ תיסלם - איזה עולם משוגע, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 3:50)