De fotosyntetiske pigmenter er bundet til forskellige proteiner i membranen, som er organiseret i to forskellige funktionelle enheder, kaldet fotosystem I og II. Hvert fotosystem indeholder 250-400 pigmentmolekyler. Hvert enkelt pigmentmolekyle i en sådan enhed kan absorbere lys, hvorved det bliver anslået, dvs. at en af dets elektroner bliver bragt op på et højere energiniveau. Pigmentmolekylerne er pga. de proteiner, de er bundet til, placeret på en sådan måde i forhold til hinanden, at den lysenergi, der er absorberet af et pigmentmolekyle, effektivt kan overføres til et andet. Derved kommer de til at fungere som et samlet antennesystem, der kan indfange lysenergi.
I hvert fotosystem findes et specielt par klorofyl a-molekyler, reaktionscentret. Når lysenergien overføres hertil, og reaktionscentret således bliver anslået, overføres en elektron fra et af reaktionscentrets klorofylmolekyler til et elektronacceptormolekyle. Herved bliver elektronacceptoren reduceret (negativt ladet), og reaktionscentret oxideret (positivt ladet).
De proteiner, som de to fotosystemer er opbygget af, har yderligere en række elektronacceptorer og -donorer bundet til sig. Disse muliggør dels hurtig videretransport af den elektron, der frigives fra reaktionscentret, dels transport af elektroner til det oxiderede reaktionscenter, der derved bringes tilbage til udgangstilstanden og således kan indgå i en ny reaktion. De to fotosystemer katalyserer således hver især transport af elektroner.
De to fotosystemer er funktionsmæssigt koblede, således at fotosystem II leverer elektroner til fotosystem I. Fotosystem II er overvejende placeret i grana, mens fotosystem I er placeret i stromalamellerne. Samlet fører elektrontransporten i fotosystem II til oxidation af vand med frigivelse af ilt, mens elektrontransporten i fotosystem I fører til reduktion af stoffet NADP+ til det energirige NADPH.
De elektronacceptorer og -donorer, som medvirker i elektrontransporten, er alle bundet til proteiner, der sørger for, at acceptorerne er placeret optimalt i forhold til hinanden. De hurtigste elektronoverførsler foregår således i løbet af 3 picosekunder (3 billiontedele sekund), de langsomste i løbet af ca. 0,02 sekund. Blandt andet kinoner, jern-svovl-centre og cytochromer indgår som transportører af elektroner.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.