Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Præklusion, (af lat. praeclusio, af praecludere 'lukke, spærre', af præ- og cludere, claudere 'lukke'), er en juridisk mekanisme, der indebærer, at en part mister retten til at gøre et retligt krav gældende, hvis visse formelle eller tidsmæssige krav ikke er opfyldt.

Præklusion kan forekomme i forskellige juridiske sammenhænge, herunder dødsboskifter, gældssanering, konkursbehandling og civilprocessen.

Formålet med præklusion er at skabe klarhed og forudsigelighed i retsforhold mellem parterne, så der kan træffes endelige dispositioner uden risiko for efterfølgende krav, der kan forstyrre den juridiske eller økonomiske orden i retssystemet.

Nedenfor gennemgås præklusionens anvendelse og betydning i forskellige juridiske kontekster med udgangspunkt i de relevante lovbestemmelser, forarbejder (bemærkningerne til et lovforslag), retspraksis, juridisk litteratur og administrative forskrifter.

Præklusion i dødsboskifter

Når et dødsbo behandles, indrykkes der et proklama i Statstidende, som opfordrer kreditorer til at anmelde deres krav inden for en frist på 8 uger, jf. Dødsboskifteloven § 81, stk. 3, nr. 2.

Hvis en kreditor ikke anmelder sit krav inden for denne frist, indtræder præklusion, og kreditor mister retten til dækning i boet, jf. Dødsboskifteloven § 83, stk. 1.

Det er vigtigt, at anmeldelsen opfylder de formelle krav i dødsboskifteloven § 82, stk. 1, som kræver, at kreditor angiver sit krav samt eventuelle krav på renter og omkostninger.

Hvis kravet ikke kan opgøres endeligt inden fristens udløb, kan der indgives en foreløbig anmeldelse med en skønsmæssig angivelse af kravet, jf. Dødskiftelovens § 82, stk. 3.

Undtagelser til præklusion i dødsboskifter

Selvom præklusion som udgangspunkt er en streng regel, findes der undtagelser i Dødsboskifteloven § 83, stk. 2. Følgende krav er undtaget fra præklusion:

  1. Krav, der hviler på ejendomsret, når genstanden var i boets besiddelse, og ejerforholdet var kendt eller burde være kendt.
  2. Krav sikret ved pant eller på anden tilsvarende måde.
  3. Krav på skatter og afgifter, i det omfang det er bestemt i anden lovgivning 1.

Forarbejderne til dødsboskifteloven understreger, at undtagelserne er begrundet i, at boet på en rimelig sikker måde selv burde kunne gøre sig bekendt med kravets eksistens og størrelse.

Præklusion ved gældssanering

Proklama skal udstedes straks efter gældssaneringssagens indledning, jf. Konkurslovens § 208, stk. 1. Proklamaet indrykkes i Statstidende og skal indeholde en opfordring til kreditorer om at anmelde deres krav inden for 8 uger. Kendte kreditorer skal desuden modtage en genpart af proklamaet, jf. Konkurslovens § 208, stk. 3, men manglende udsendelse af genpart har ingen retsvirkning for proklamaets præklusive virkning.

Præklusionens indtræden ved gældssanering

Præklusion indtræder, når gældssaneringssagen afsluttes med en kendelse om gældssanering, jf. Konkurslovens § 208 b, stk. 1. Præklusionen gælder både kendte og ukendte krav.

Præklusion ved konkursbehandling

Præklusion ved konkursbehandling indebærer, at kreditorer mister retten til at få deres krav taget i betragtning, hvis de ikke anmelder dem inden for de fastsatte frister. Dette er reguleret i Konkurslovens § 134, stk. 3, som fastslår, at "fordringer og andre krav, der først anmeldes efter regnskabets stadfæstelse, kan ikke tages i betragtning". Præklusionens formål er at skabe klarhed og effektivitet i bobehandlingen, så boets aktiver kan fordeles korrekt og uden unødige forsinkelser.

Præklusion i civile retssager

Præklusion er i civile retssager den begrænsning i eller bortfald af en parts adgang til at udvide sine påstande eller fremsætte nye anbringender, dvs. søgsmålsgrunde og indsigelser, der som hovedregel indtræder, når forberedelsen af retssagen er afsluttet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig