Når man måler blodtrykket, sitter man ofte i ro på en stol. For å få et så riktig trykk som mulig, måler man tre ganger og regner ut gjennomsnittet av de tre målingene.
Blodtrykk måles med et eget apparat. Det har et bånd som kalles mansjett og en liten pumpe. Mansjetten festes rundt overarmen til den man skal måle blodtrykket hos. Så pumpes mansjetten opp slik at den klemmer fast rundt armen. Personen som måler, lytter samtidig til lyden fra pulsåren i albuen med et stetoskop. Stetoskopet gjør at man kan høre lyder inni kroppen.
Når trykket i mansjetten blir høyere enn trykket i blodåren, blir blodåren klemt sammen. Da kommer det ikke lenger noe blod gjennom den. Ved å slippe opp trykket litt etter litt, kan den som måler merke når blodet begynner å sive igjennom blodåren igjen. Hen kan høre lyden av blodet gjennom stetoskopet. Så lenge blodåren er klemt litt sammen, vil hen høre en hvislende lyd. Når blodåren er helt åpen forsvinner lyden.
Den som måler, noterer hvor høyt trykket er i øyeblikket hen hører den hvislende lyden. Så noterer hen trykket når lyden blir borte. Slik kan man måle det høyeste og laveste blodtrykket i blodåren i løpet av én hjertesyklus. Et eksempel på et vanlig blodtrykk er 120/80. Det høyeste tallet viser blodtrykket når hjertet trekker seg sammen for å pumpe ut blod. Det laveste viser trykket når hjertet slapper av og fylles med blod igjen.
Det finnes også en egen type måler som kan måle blodtrykket gjennom hele døgnet.