Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Fotografi
Skyer i det nederste laget av atmosfæren. Det er her det meste av det vi tenker på som vær foregår.
Fotografi
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Meteorologi er vitenskapen om vær og klima. Meteorologi gjør at man kan forstå hvordan været og klimaet endrer seg. Man kan også lage værvarsler.

Personer som er utdannet i meteorologi kalles meteorologer.

Sånn jobber en meteorolog

To bilder ved siden av hverandre. Den ene viser pent vær, det andre viser regnvær.
Bildene viser værvarsling på mobil fra appen til Yr. På appen kan man sveipe til venstre for å se været fram i tid også.
Fotografi
Av /Yr.

Været og klimaet på Jorda blir hele tiden holdt øye med. Det er tusenvis av målestasjoner på Jordas overflate som gjør målinger døgnet rundt. I tillegg kommer målinger fra radar, værballonger, fly og satellitter som er i atmosfæren eller i verdensrommet. Alle målingene legges inn i datamaskiner.

Meteorologene bruker målingene til å lage datamodeller for været og klimaet. Målingene forteller meteorologene hvordan været er akkurat nå. Datamodellene blir også fortalt hvordan været er nå, og kan da regne ut hvordan været ventes å bli om for eksempel en dag eller en uke. For å beregne været bruker meteorologene mye matematikk og fysikk. Når meteorologene skal beregne klimaet må de også bruke kjemi.

Vær og klima i atmosfæren blir påvirket av hva som skjer på bakken på Jorda. For å forstå hva som skjer i atmosfæren, må meteorologene også forstå hva som skjer i havene og i vannets kretsløp.

Noen meteorologer forteller om været på TV og i radio. Andre meteorologer varsler været for flytrafikken og for båter eller oljeplattformer. Noen beregner hvordan forurensninger i lufta eller på havet beveger seg.

Dette brukes meteorologi til

I tillegg til værvarsling og klimaforskning kan meteorologi brukes til å si noe om hvordan vinden blåser rundt en bygning, eller hvor en frukthage er mest utsatt for frost.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jostein Mamen
Meteorologisk institutt