Steinkjerleksikonet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen bør oppdateres. Se evt. diskusjonssiden for merknader.
Steinkjerleksikonet - kjent over hele verden
Foto: Morten Stene

Steinkjerleksikonet ble lansert (etablert) 8. november 2006. Da hadde gründer og redaktør Morten Stene gått svanger med et formidlings- og arkivbehov over lang tid. Oppslagsordene i det nettbaserte oppslagsverket omfatter begivenheter, steder, hendelser, institusjoner, personer og begreper med tilknytning til Steinkjer – og leksikonet vokser. Folk bosatt verden over gjør bruk av leksikonet som har total Steinkjer-fokus – på byen og kommunen. Medarbeiderstaben måtte økes.

Steinkjerleksikonets far - og redaktør, Morten Stene
Foto: Anne Sigrid Haugset

En ide fødes

De mange artikler og annet materiale som gründeren hadde skrevet hadde behov av et godt arkivsystem. Datoer og detaljer i materialer har en egen evne til å fordufte. Man trenger et luft og vanntett system om man skal lykkes. Når så formidlingspotensialet også lot seg kombinere med arkiv var svangerskapet nesten fullbyrdet. Den lokale Web-utvikleren Frode Sørhaug se [1] ble forløseren – og voila! – Steinkjerleksikonet var født.

Økonomi og teknikk

Prosjektet lot seg ikke finansiere via egne lønnskonti, noen kommunale kroner kom og gjorde forløsningen litt enklere. Den kreative Web-utvikler ble snart hektet på systemet som gründeren presenterte, og sammen utvikler de stadig nettstedet, spesielt på områdene systemutvikling og innholdsproduksjon.

Nettbasert oppslagsverk om byen og kommunen

Leksikonet er hovedsakelig et oppslagsverk med flere søkemuligheter. Når man har funnet en artikkel inneholder den lenker til relaterte artikler og bilder, tematiske nøkkelord og et utvalg andre artikler. På oppstartsiden er det oversikt over de mest leste artikler, de siste oppdaterte artiklene og alfabetsikk inngang til leksikonet.

Steinkjerleksikonets «gode hjelpere», Frode Sørhaug og Anne Sigrid Haugset
Foto: Morten Stene

Gammelt og nytt

Utvalget av oppslagsord er lokalt fundert og har en historisk fellesnevner. Oppslagsverket skal være til nytte både når man leser gammel Steinkjer-litteratur og trenger utfyllende opplysninger, eller om man søker ny informasjon om utviklingen i Steinkjer. Oppstartsidene har notiser om store og små historiske hendelser i Steinkjer. Dette er for å synliggjøre aktualitet, dessuten er disse notisene pekere til artikler i leksikonet. I tillegg vises «dagens»: Artikler i leksikonet som har relevans til dagens dato. Slik blir det «nyheter» på nettsiden hver dag.

Evighetsprosjekt

Leksikonet er et evighetsprosjekt der målet er å bli litt bedre hele tiden. Steinkjers sju historielag er invitert til å være med å kvalitetssikre og skape innhold i leksikonet, dessuten er det mange privatpersoner som både korrigerer innholdet, gir utfyllende informasjon og har forslag til nye artikler.

Populær blogg

Redaktørens blogg kom som en følge av det tenke- og utviklingsarbeid gründer og samarbeidspartnere måtte komme opp med. Fra høsten 2009 ble bloggforfatterstaben utvidet med Anne Sigrid Haugset. Artiklene ble snart populære innspill som i neste omgang økte interessen og aktiviteten på nettstedet.

Mange besøkende på Steinkjerleksikonet
Foto: Morten Stene

8. november 2009

På treårsdagen for Steinkjerleksikonet kunne de stolte medarbeiderne fortelle «alt folket» at fram til denne dato hadde det vært nær tre millioner oppslag på nettstedet. Dessuten kunne man lese seg til at det i løpet av oktober samme år hadde nær 4.000 besøkt portalen fra 38 land og 154 norske byer. I det samme oppslaget signaliserte man også lokalhistoriewikien [2]] lett kunne bli et nettsted som kunne styrke Steinkjerleksikonet.

Morten Stene

Den kreative – og altetende lokalhistorisk engasjerte og skrivende gründer – og redaktør for tiltaket er Morten Stene.

Mastodont?

Steinkjerleksikonet er i stadig vekst. Per våren 2007 hadde nettstedet om lag 1.100 artikler. Per våren 2010 var dette økt til drøyt 1700 oppslagsord og 1500 bilder.

Kilder

  • Steinkjerleksikonet [3]
  • «Et nettbasert byleksikon» i Lokalhistorisk magasin 1 2007