Freelance PhD. Sinemada sansür, Türk Sineması, Güç-İktidar-Hegemonya bağıntıları, azınlık medyası, göç araştırmaları, kültürel çalışmalar, karşı sinema, iletişim teknolojileri, yeni medya ve alternatif televizyon... Supervisors: Prof. Dr. Barış Çoban, Doç. Dr. İlke Şanlıer Yüksel, Yrd. Doç. Dr. Naile Berberoğlu, and Prof. Dr. Fevzi Kasap
International Congress on Afro - Eurasian Research V, 2019
İçinde bulunduğumuz dijital çağın olanaklarıyla yeniden şekillenen habercilik anlayışıyla beraber... more İçinde bulunduğumuz dijital çağın olanaklarıyla yeniden şekillenen habercilik anlayışıyla beraber, habere/bilgiye erişmek isteyen medya tüketicisinin dijital kaynakları kullanım/tüketim alışkanlıklarında değişim meydana gelmiştir. Web sayfalarının öne çıkabilmesi için ölçülebilir değer olarak tıklanma oranı kullanıldığından, okuyucunun sayfalarında kalmayı sürdürmesini hedefleyen haber siteleri, Clickbait (tık avcılığı) yöntemine başvurmaktadırlar. Sansasyonel başlıklarla okuyucunun dikkati habere çekilerek, içeriğin/haberin tamamına ulaşabilmesi için pek çok tıklama (Click) yapması gerekliliği üzerine kurulu bir gazetecilik stratejisi olarak ele alınan Clickbait, okuyucuya harcattığı zaman ve içeriğin başlık kadar sansasyonel olmaması nedenleriyle Internet üzerinden haber okuyanlar için sorun oluşturmaya başlamıştır. Bu araştırma, Clickbait’in ayrıntılı bir tanımını yaparak, bu gazetecilik stratejisine karşı Twitter üzerinden bir alternatif oluşturan, okuyucunun haber içeriğini öğrenmesine yönelik kolaylık sağlamayı hedefleyen Limon Haber üzerinden farklı bir perspektif sunmayı hedeflemektedir. Araştırma kapsamında, Twitter’da 70 binin üzerinde takipçisi bulunan Limon Haber’in editörüyle derinlemesine görüşme yapılmış, Limon Haber’in haberleri servis etme biçimi söylem ve içerik analizi yöntemlerinden faydalanılarak incelenmiştir. Clickbait haberciliğin okuyucuya haberi eksik vermesi, yüzeysel bilgi aktarması ve tekrara düşmesinin yanı sıra, Trapped Click (kapana kısılmış tık) yöntemiyle haberin okuyucuya şüpheli gelmeye başlaması neticesinde Limon Haber gibi alternatiflere ihtiyaç duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır. İlgili alanda Clickbait üzerine yapılmış çalışmaların azlığı göz önünde bulundurulduğunda, araştırmanın Internet haberciliğinin geldiği noktaya dair bir kesit sunması hedeflenmektedir.
In today’s world, where we have benefited from the possibilities of the digital age, there has be... more In today’s world, where we have benefited from the possibilities of the digital age, there has been a change in human development and change as well as habits of access to information. The way that Homo-Sapiens communicates with the sounds, indicators and literary texts he has been using since his evolution has evolved once again with the introduction of the Internet into our lives. In this context, interpersonal communication and learning styles were examined based on academic research on oral and written culture, and Podcasting, a form of broadcasting in which these technologies were used together and the technology used today, were discussed. In the 2000s, the concept of Podcast, comes from the word “iPod” which appeared with the words Pod and Broadcast, was examined through the example of “Medyapod”, a podcast channel implemented by journalists and academics.After reviewing the literature on the subject of communication and podcast publishing, the theoretical approaches on the subject were examined and the necessary data in Medyapod section of the study were obtained by listening to all the Podcasts published since August 2018 between January 2019 and by in-depth interviews with the founding members. In the conclusion of the study, it has been evaluated whether the forms of communication which are diversified with the introduction of the Internet, which is the indispensable part of the modern world, transformed into a form of re-evolution of the voice communication used by humanity in the first ages.Considering the scarcity of works written in Turkish on Podcasting, especially in the field of media and communication studies, it is aimed to hed light on the research sciences research in the context of presenting a section on the evolution of interpersonal communication in the age of information and technology.
ÖZET
Yaşadıkları coğrafyadan göç eden bireyler, kendi kültürel kimlikleri ve yaşam tecrübelerinin... more ÖZET Yaşadıkları coğrafyadan göç eden bireyler, kendi kültürel kimlikleri ve yaşam tecrübelerinin yanı sıra içinde yaşamaya başladıkları toplumda öğrenilen, edinilen kültürel bilgi ve deneyimleri de yaşam tecrübelerine katmaktadırlar. Dijital iletişim çağında bu kültürel sentez, fotoğraf, video, yazı gibi içeriklerin sosyal ağlar üzerinden paylaşılması yoluyla da kendisini göstermektedir. Bu çalışma, Pakistan’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne üniversite eğitimi almak maksadıyla gelen Pakistanlı öğrencilerin sosyal medya paylaşımlarında temsil bulan kültürel ve politik içerik yansımaları, tecrübeleri çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın teorik bağlamı, her iki ülkenin de tarihsel süreç içerisinde İngiliz Kolonyal Yönetimi altında olduğu noktasından hareketle ortaya çıkmış, post-kolonyal bir ülkeden bir başka post-kolonyal ülkeye üniversite eğitimi maksadıyla göç eden öğrencilerin yaşantılarının post-kolonyal sürecin devamı niteliği taşımadığı, küreselleşme ve kapitalizmin yayılmacı prensibinin de etkisiyle sömürünün farklı (likit) halde devamını getirecek bir kültürel hegemonya çerçevesinde tecrübe ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada, 25 Pakistanlı öğrencinin Facebook hesaplarından paylaşımların ve bu öğrencilerden 10 tanesiyle yüz yüze görüşme veya yazışma yapılarak elde edilen verilerin analizi yapılmıştır. Neticede elde edilen çıkarımlar sentezlenerek, öğrencilerin yaşadıkları kültürel değişimin sosyal medya hesaplarına nasıl yansıdığının belirlenmesi hedeflenmiştir. Küresel nüfus değişimi noktasında, bu çalışmanın farklı bir ulus-devlete eğitim ve transit amaçlı göç etmiş genç nüfusun yeni medyanın olanaklarıyla birbirleri arasındaki kültürel etkileşim ve değişimini açıklamak doğrultusunda sosyal bilimler alanına katkı sağlaması hedeflenmektedir.
ABSTRACT Individuals who migrate from the geography they live in are also learned in the society they live in, as well as their cultural identities and life experiences, and they add the acquired cultural knowledge and experiences to their life experiences. In the age of digital communication, this cultural synthesis, photos, videos, text, such as the sharing of contents through social networks is shown by itself. This study examined the cultural and political reflections of the Pakistani students, who were invited from Pakistan to Turkish Republic of Northern Cyprus with the aim of getting university education, in the social media sharing. The theoretical context of the study was based on the point that both countries were under the British Colonial Management in the historical process, the effect of the expansionist principle of the exploitation of a different (liquid) framework of a cultural hegemony that has been reached at conclusion. In this study, the data collected from 25 Pakistani students’ Facebook accounts and 10 of these students were analyzed by face-to-face interviews or correspondence. As a result, the implications are synthesized and it is aimed to determine how the cultural change experienced by students is reflected in social media accounts. At the point of global population change, this study aims to contribute to the field of social sciences in order to explain the cultural interaction and change between the young population who migrated to a different nation-state for educational and transit purposes with the possibilities of new media.
1876’da halkın yönetime katılması yönünde ilk adımın I. Meşrutiyet ile atılmasıyla başlayan Türki... more 1876’da halkın yönetime katılması yönünde ilk adımın I. Meşrutiyet ile atılmasıyla başlayan Türkiye’deki demokratikleşme süreci 1960, 1971 ve 1980’de askeri müdahaleler ile üç kez kesintiye uğratılmıştır. 1980 sonrası medyada yaşanan teknolojik gelişmelerle demokratik süreçlere katılım oldukça önem kazanmıştır. İnsanlar hızla gelişen teknolojinin kendileri için oluşturduğu meta dünyasında iktidar ve güç baskılarını yoğun bir biçimde hissetmeye başlayınca kendilerini ifade edecek başka alanlar bulmaya çalışmışlardır. Anaakım medya, formel olan yapısına uymamaya başlayarak informel bir hal almaya ve liberal çoğulcu paradigmanın gereklerini yerine getirememeye başlayınca bireyler ve topluluklar alternatif bir medya arayışına girmişlerdir. Anaakım medyanın toplumun doldurulmasına ihtiyaç duyduğu boşlukları dolduramaması üzerine, bireylerin kendilerini ifade alanı olarak kullandıkları alternatif medya değişik kuramcılar tarafından farklı isim ve özellikleriyle tanımlanmıştır. Sevda Alankuş, Ellie Rennie, John D. H. Downing gibi akademisyenlerin değişik tanımlamalarına rağmen alternatif medya için ulaştıkları ortak nokta anaakıma karşı ve bağımsız olmasıdır. İletişim teknolojilerindeki yenilikler dev medya tekellerini yarattığı gibi piyasanın eğilimlerine aldırmayan karşıt kamusallıklar da oluşturmuştur. Yeni karşıt kamular iletişim teknolojilerinin yarattığı olanaklarla beraber sınırları aşan küresel bir hal de almıştır. Bu kadar geniş etkileşime imkân veren şey ise günümüzün teknolojik olanaklarıyla kullanma imkânı bulduğumuz Internet’tir. Internet’e bağlanabilen her türlü araç ile ulaşılabilen, Web olarak tanımlanan ara-yüzü ve dili kullanarak farklı biçimlerde yayın yapan televizyon Web Televizyonu, yani kısaca Web TV’dir. Türkiye’de Web TV’nin uygulamadaki azlığı, henüz bu kanal üzerinden alternatif seslerin kendilerini ifade alanı bulamadıkları izlenimini yaratmaktadır. Yeni medyaları etkin bir biçimde kullanan eşitlikçi ve katılımcı toplumsal örgütlenmelerin, toplumsal sorunları tartışma ve çözme çabası içinde olduğu, tüm ezilenlerin seslerini duyurabildiği, kendilerini ilgilendiren tüm politik süreçlere müdahil olabildiği demokratik iletişim ortamlarının yaratılması oldukça önemlidir. Ülkemiz şartlarında “tıpkı demokratik süreçlerin uygulanmasının gereği olduğu gibi” belirli bir refah düzeyine erişmiş bir toplum ancak bu süreçlere katılım gösterebilir. İktidarın tanıdığı fırsatlar dışında başka alanlar bularak demokratik katılım ve temsil süreçleri elde edilmediği sürece gerçek anlamda bir alternatif medyadan söz etmek mümkün olmayacaktır.
Marx’ın sınıf mücadelesi temelli tartışmasının farklı bir okumasıyla temellendirilmiş ve özellikl... more Marx’ın sınıf mücadelesi temelli tartışmasının farklı bir okumasıyla temellendirilmiş ve özellikle Marshall McLuhan’ın savunuculuğunu yaptığı teknolojik determinizm anlayışı 1980 sonrası medyada yaşanan teknolojik gelişmelerle oldukça önem kazanmıştır. Ancak insanlar hızla gelişen teknolojinin kendileri için oluşturduğu meta dünyasında iktidar ve güç baskılarını da adeta içinden çıkılmaz bir biçimde hissetmeye başlayınca kendilerini ifade edecek başka alanlar aramaya başlamışlardır. Anaakım medya, formel olan yapısına uymamaya başlayarak informel bir hal almaya ve liberal çoğulcu paradigmanın gereklerini yerine getirememeye başlayınca bireyler ve topluluklar alternatif bir medya arayışına girmişlerdir. Anaakım medyanın toplumun doldurulmasına ihtiyaç duyduğu boşlukları dolduramaması üzerine, bireylerin kendilerini ifade alanı olarak kullandıkları alternatif medya değişik kuramcılar tarafından farklı isim ve özellikleriyle tanımlanmıştır. Sevda Alankuş, Ellie Rennie, Edward S. Herman, Noam Chomsky gibi akademisyenlerin değişik tanımlamalarına rağmen alternatif medya için ulaştıkları ortak nokta anaakıma karşı ve bağımsız olmasıdır. Yeni medyaları etkin bir biçimde kullanan eşitlikçi ve katılımcı toplumsal örgütlenmelerin, toplumsal sorunları tartışma ve çözme çabası içinde olduğu, tüm ezilenlerin seslerini duyurabildiği, kendilerini ilgilendiren tüm politik süreçlere müdahil olabildiği demokratik iletişim ortamlarının yaratılması oldukça önemlidir. Ülkemiz şartlarında “tıpkı demokratik süreçlerin uygulanmasının gereği olduğu gibi” belirli bir refah düzeyine erişmiş bir toplum ancak bu süreçlere katılım gösterebilir. İktidarın tanıdığı fırsatlar dışında başka alanlar bularak demokratik katılım ve temsil süreçleri elde edilmediği sürece gerçek anlamda bir alternatif medyadan söz etmek mümkün olmayacaktır.
Televizyonun asıl ortaya çıkış nedeni uzak diyarları göstermektir. Ancak icadının ardından geçen ... more Televizyonun asıl ortaya çıkış nedeni uzak diyarları göstermektir. Ancak icadının ardından geçen sürede siyasi ve ticari açıdan yapay işlevler edinmiştir. Günümüz egemen medyasının bir kaç büyük şirket etrafında yoğunlaştığı yayıncılık sektörü içinde kâr amacı gütmeyen, mevcut hiyerarşik yapıyı kırmaya çalışan alternatif medya araçlarının geliştirilebilmesi, demokratik katılımın sağlanabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de de neo-liberal siyaset ve ekonominin baskısı altında, anaakım medya çevriminin dışında başka pratikler filizlenmeye başlamıştır. Özellikle 2013 yılındaki Gezi Parkı Protestoları yaşanırken anaakım medyada topluma yansıtılmayan haberleri geniş kitlelere ulaştırabilmek için “muhalif medya” örnekleri kendilerini daha görünür hale getirmişlerdir. Bu örneklerden biri de Halk TV’dir. Bu çalışmada alternatif televizyon yayıncılığı açısından Halk TV’nin ‘muhalif medya’ kavramı çerçevesinden baktığımızda “Halk için haber” ibaresini hangi çizgide sürdürebildiği ve konvansiyonel medya anlayışına nasıl bir alternatif sunabildiği ele alınmıştır. Çalışma için gerekli veriler Halk TV çalışanlarıyla derinlemesine görüşmeler yapılarak ve televizyon yayınlarının analiz edilmesiyle elde edilmiştir. Bu çalışma ile elde edilen bulgular sonucunda alternatif medya kavram ve teorilerine Halk TV üzerinden bir katkı yapmak amaçlanmıştır.
International Congress on Afro - Eurasian Research V, 2019
İçinde bulunduğumuz dijital çağın olanaklarıyla yeniden şekillenen habercilik anlayışıyla beraber... more İçinde bulunduğumuz dijital çağın olanaklarıyla yeniden şekillenen habercilik anlayışıyla beraber, habere/bilgiye erişmek isteyen medya tüketicisinin dijital kaynakları kullanım/tüketim alışkanlıklarında değişim meydana gelmiştir. Web sayfalarının öne çıkabilmesi için ölçülebilir değer olarak tıklanma oranı kullanıldığından, okuyucunun sayfalarında kalmayı sürdürmesini hedefleyen haber siteleri, Clickbait (tık avcılığı) yöntemine başvurmaktadırlar. Sansasyonel başlıklarla okuyucunun dikkati habere çekilerek, içeriğin/haberin tamamına ulaşabilmesi için pek çok tıklama (Click) yapması gerekliliği üzerine kurulu bir gazetecilik stratejisi olarak ele alınan Clickbait, okuyucuya harcattığı zaman ve içeriğin başlık kadar sansasyonel olmaması nedenleriyle Internet üzerinden haber okuyanlar için sorun oluşturmaya başlamıştır. Bu araştırma, Clickbait’in ayrıntılı bir tanımını yaparak, bu gazetecilik stratejisine karşı Twitter üzerinden bir alternatif oluşturan, okuyucunun haber içeriğini öğrenmesine yönelik kolaylık sağlamayı hedefleyen Limon Haber üzerinden farklı bir perspektif sunmayı hedeflemektedir. Araştırma kapsamında, Twitter’da 70 binin üzerinde takipçisi bulunan Limon Haber’in editörüyle derinlemesine görüşme yapılmış, Limon Haber’in haberleri servis etme biçimi söylem ve içerik analizi yöntemlerinden faydalanılarak incelenmiştir. Clickbait haberciliğin okuyucuya haberi eksik vermesi, yüzeysel bilgi aktarması ve tekrara düşmesinin yanı sıra, Trapped Click (kapana kısılmış tık) yöntemiyle haberin okuyucuya şüpheli gelmeye başlaması neticesinde Limon Haber gibi alternatiflere ihtiyaç duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır. İlgili alanda Clickbait üzerine yapılmış çalışmaların azlığı göz önünde bulundurulduğunda, araştırmanın Internet haberciliğinin geldiği noktaya dair bir kesit sunması hedeflenmektedir.
In today’s world, where we have benefited from the possibilities of the digital age, there has be... more In today’s world, where we have benefited from the possibilities of the digital age, there has been a change in human development and change as well as habits of access to information. The way that Homo-Sapiens communicates with the sounds, indicators and literary texts he has been using since his evolution has evolved once again with the introduction of the Internet into our lives. In this context, interpersonal communication and learning styles were examined based on academic research on oral and written culture, and Podcasting, a form of broadcasting in which these technologies were used together and the technology used today, were discussed. In the 2000s, the concept of Podcast, comes from the word “iPod” which appeared with the words Pod and Broadcast, was examined through the example of “Medyapod”, a podcast channel implemented by journalists and academics.After reviewing the literature on the subject of communication and podcast publishing, the theoretical approaches on the subject were examined and the necessary data in Medyapod section of the study were obtained by listening to all the Podcasts published since August 2018 between January 2019 and by in-depth interviews with the founding members. In the conclusion of the study, it has been evaluated whether the forms of communication which are diversified with the introduction of the Internet, which is the indispensable part of the modern world, transformed into a form of re-evolution of the voice communication used by humanity in the first ages.Considering the scarcity of works written in Turkish on Podcasting, especially in the field of media and communication studies, it is aimed to hed light on the research sciences research in the context of presenting a section on the evolution of interpersonal communication in the age of information and technology.
ÖZET
Yaşadıkları coğrafyadan göç eden bireyler, kendi kültürel kimlikleri ve yaşam tecrübelerinin... more ÖZET Yaşadıkları coğrafyadan göç eden bireyler, kendi kültürel kimlikleri ve yaşam tecrübelerinin yanı sıra içinde yaşamaya başladıkları toplumda öğrenilen, edinilen kültürel bilgi ve deneyimleri de yaşam tecrübelerine katmaktadırlar. Dijital iletişim çağında bu kültürel sentez, fotoğraf, video, yazı gibi içeriklerin sosyal ağlar üzerinden paylaşılması yoluyla da kendisini göstermektedir. Bu çalışma, Pakistan’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne üniversite eğitimi almak maksadıyla gelen Pakistanlı öğrencilerin sosyal medya paylaşımlarında temsil bulan kültürel ve politik içerik yansımaları, tecrübeleri çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın teorik bağlamı, her iki ülkenin de tarihsel süreç içerisinde İngiliz Kolonyal Yönetimi altında olduğu noktasından hareketle ortaya çıkmış, post-kolonyal bir ülkeden bir başka post-kolonyal ülkeye üniversite eğitimi maksadıyla göç eden öğrencilerin yaşantılarının post-kolonyal sürecin devamı niteliği taşımadığı, küreselleşme ve kapitalizmin yayılmacı prensibinin de etkisiyle sömürünün farklı (likit) halde devamını getirecek bir kültürel hegemonya çerçevesinde tecrübe ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada, 25 Pakistanlı öğrencinin Facebook hesaplarından paylaşımların ve bu öğrencilerden 10 tanesiyle yüz yüze görüşme veya yazışma yapılarak elde edilen verilerin analizi yapılmıştır. Neticede elde edilen çıkarımlar sentezlenerek, öğrencilerin yaşadıkları kültürel değişimin sosyal medya hesaplarına nasıl yansıdığının belirlenmesi hedeflenmiştir. Küresel nüfus değişimi noktasında, bu çalışmanın farklı bir ulus-devlete eğitim ve transit amaçlı göç etmiş genç nüfusun yeni medyanın olanaklarıyla birbirleri arasındaki kültürel etkileşim ve değişimini açıklamak doğrultusunda sosyal bilimler alanına katkı sağlaması hedeflenmektedir.
ABSTRACT Individuals who migrate from the geography they live in are also learned in the society they live in, as well as their cultural identities and life experiences, and they add the acquired cultural knowledge and experiences to their life experiences. In the age of digital communication, this cultural synthesis, photos, videos, text, such as the sharing of contents through social networks is shown by itself. This study examined the cultural and political reflections of the Pakistani students, who were invited from Pakistan to Turkish Republic of Northern Cyprus with the aim of getting university education, in the social media sharing. The theoretical context of the study was based on the point that both countries were under the British Colonial Management in the historical process, the effect of the expansionist principle of the exploitation of a different (liquid) framework of a cultural hegemony that has been reached at conclusion. In this study, the data collected from 25 Pakistani students’ Facebook accounts and 10 of these students were analyzed by face-to-face interviews or correspondence. As a result, the implications are synthesized and it is aimed to determine how the cultural change experienced by students is reflected in social media accounts. At the point of global population change, this study aims to contribute to the field of social sciences in order to explain the cultural interaction and change between the young population who migrated to a different nation-state for educational and transit purposes with the possibilities of new media.
1876’da halkın yönetime katılması yönünde ilk adımın I. Meşrutiyet ile atılmasıyla başlayan Türki... more 1876’da halkın yönetime katılması yönünde ilk adımın I. Meşrutiyet ile atılmasıyla başlayan Türkiye’deki demokratikleşme süreci 1960, 1971 ve 1980’de askeri müdahaleler ile üç kez kesintiye uğratılmıştır. 1980 sonrası medyada yaşanan teknolojik gelişmelerle demokratik süreçlere katılım oldukça önem kazanmıştır. İnsanlar hızla gelişen teknolojinin kendileri için oluşturduğu meta dünyasında iktidar ve güç baskılarını yoğun bir biçimde hissetmeye başlayınca kendilerini ifade edecek başka alanlar bulmaya çalışmışlardır. Anaakım medya, formel olan yapısına uymamaya başlayarak informel bir hal almaya ve liberal çoğulcu paradigmanın gereklerini yerine getirememeye başlayınca bireyler ve topluluklar alternatif bir medya arayışına girmişlerdir. Anaakım medyanın toplumun doldurulmasına ihtiyaç duyduğu boşlukları dolduramaması üzerine, bireylerin kendilerini ifade alanı olarak kullandıkları alternatif medya değişik kuramcılar tarafından farklı isim ve özellikleriyle tanımlanmıştır. Sevda Alankuş, Ellie Rennie, John D. H. Downing gibi akademisyenlerin değişik tanımlamalarına rağmen alternatif medya için ulaştıkları ortak nokta anaakıma karşı ve bağımsız olmasıdır. İletişim teknolojilerindeki yenilikler dev medya tekellerini yarattığı gibi piyasanın eğilimlerine aldırmayan karşıt kamusallıklar da oluşturmuştur. Yeni karşıt kamular iletişim teknolojilerinin yarattığı olanaklarla beraber sınırları aşan küresel bir hal de almıştır. Bu kadar geniş etkileşime imkân veren şey ise günümüzün teknolojik olanaklarıyla kullanma imkânı bulduğumuz Internet’tir. Internet’e bağlanabilen her türlü araç ile ulaşılabilen, Web olarak tanımlanan ara-yüzü ve dili kullanarak farklı biçimlerde yayın yapan televizyon Web Televizyonu, yani kısaca Web TV’dir. Türkiye’de Web TV’nin uygulamadaki azlığı, henüz bu kanal üzerinden alternatif seslerin kendilerini ifade alanı bulamadıkları izlenimini yaratmaktadır. Yeni medyaları etkin bir biçimde kullanan eşitlikçi ve katılımcı toplumsal örgütlenmelerin, toplumsal sorunları tartışma ve çözme çabası içinde olduğu, tüm ezilenlerin seslerini duyurabildiği, kendilerini ilgilendiren tüm politik süreçlere müdahil olabildiği demokratik iletişim ortamlarının yaratılması oldukça önemlidir. Ülkemiz şartlarında “tıpkı demokratik süreçlerin uygulanmasının gereği olduğu gibi” belirli bir refah düzeyine erişmiş bir toplum ancak bu süreçlere katılım gösterebilir. İktidarın tanıdığı fırsatlar dışında başka alanlar bularak demokratik katılım ve temsil süreçleri elde edilmediği sürece gerçek anlamda bir alternatif medyadan söz etmek mümkün olmayacaktır.
Marx’ın sınıf mücadelesi temelli tartışmasının farklı bir okumasıyla temellendirilmiş ve özellikl... more Marx’ın sınıf mücadelesi temelli tartışmasının farklı bir okumasıyla temellendirilmiş ve özellikle Marshall McLuhan’ın savunuculuğunu yaptığı teknolojik determinizm anlayışı 1980 sonrası medyada yaşanan teknolojik gelişmelerle oldukça önem kazanmıştır. Ancak insanlar hızla gelişen teknolojinin kendileri için oluşturduğu meta dünyasında iktidar ve güç baskılarını da adeta içinden çıkılmaz bir biçimde hissetmeye başlayınca kendilerini ifade edecek başka alanlar aramaya başlamışlardır. Anaakım medya, formel olan yapısına uymamaya başlayarak informel bir hal almaya ve liberal çoğulcu paradigmanın gereklerini yerine getirememeye başlayınca bireyler ve topluluklar alternatif bir medya arayışına girmişlerdir. Anaakım medyanın toplumun doldurulmasına ihtiyaç duyduğu boşlukları dolduramaması üzerine, bireylerin kendilerini ifade alanı olarak kullandıkları alternatif medya değişik kuramcılar tarafından farklı isim ve özellikleriyle tanımlanmıştır. Sevda Alankuş, Ellie Rennie, Edward S. Herman, Noam Chomsky gibi akademisyenlerin değişik tanımlamalarına rağmen alternatif medya için ulaştıkları ortak nokta anaakıma karşı ve bağımsız olmasıdır. Yeni medyaları etkin bir biçimde kullanan eşitlikçi ve katılımcı toplumsal örgütlenmelerin, toplumsal sorunları tartışma ve çözme çabası içinde olduğu, tüm ezilenlerin seslerini duyurabildiği, kendilerini ilgilendiren tüm politik süreçlere müdahil olabildiği demokratik iletişim ortamlarının yaratılması oldukça önemlidir. Ülkemiz şartlarında “tıpkı demokratik süreçlerin uygulanmasının gereği olduğu gibi” belirli bir refah düzeyine erişmiş bir toplum ancak bu süreçlere katılım gösterebilir. İktidarın tanıdığı fırsatlar dışında başka alanlar bularak demokratik katılım ve temsil süreçleri elde edilmediği sürece gerçek anlamda bir alternatif medyadan söz etmek mümkün olmayacaktır.
Televizyonun asıl ortaya çıkış nedeni uzak diyarları göstermektir. Ancak icadının ardından geçen ... more Televizyonun asıl ortaya çıkış nedeni uzak diyarları göstermektir. Ancak icadının ardından geçen sürede siyasi ve ticari açıdan yapay işlevler edinmiştir. Günümüz egemen medyasının bir kaç büyük şirket etrafında yoğunlaştığı yayıncılık sektörü içinde kâr amacı gütmeyen, mevcut hiyerarşik yapıyı kırmaya çalışan alternatif medya araçlarının geliştirilebilmesi, demokratik katılımın sağlanabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de de neo-liberal siyaset ve ekonominin baskısı altında, anaakım medya çevriminin dışında başka pratikler filizlenmeye başlamıştır. Özellikle 2013 yılındaki Gezi Parkı Protestoları yaşanırken anaakım medyada topluma yansıtılmayan haberleri geniş kitlelere ulaştırabilmek için “muhalif medya” örnekleri kendilerini daha görünür hale getirmişlerdir. Bu örneklerden biri de Halk TV’dir. Bu çalışmada alternatif televizyon yayıncılığı açısından Halk TV’nin ‘muhalif medya’ kavramı çerçevesinden baktığımızda “Halk için haber” ibaresini hangi çizgide sürdürebildiği ve konvansiyonel medya anlayışına nasıl bir alternatif sunabildiği ele alınmıştır. Çalışma için gerekli veriler Halk TV çalışanlarıyla derinlemesine görüşmeler yapılarak ve televizyon yayınlarının analiz edilmesiyle elde edilmiştir. Bu çalışma ile elde edilen bulgular sonucunda alternatif medya kavram ve teorilerine Halk TV üzerinden bir katkı yapmak amaçlanmıştır.
Uploads
Papers by Onur Ülkü
erişmek isteyen medya tüketicisinin dijital kaynakları kullanım/tüketim alışkanlıklarında değişim meydana
gelmiştir. Web sayfalarının öne çıkabilmesi için ölçülebilir değer olarak tıklanma oranı kullanıldığından,
okuyucunun sayfalarında kalmayı sürdürmesini hedefleyen haber siteleri, Clickbait (tık avcılığı) yöntemine
başvurmaktadırlar. Sansasyonel başlıklarla okuyucunun dikkati habere çekilerek, içeriğin/haberin tamamına
ulaşabilmesi için pek çok tıklama (Click) yapması gerekliliği üzerine kurulu bir gazetecilik stratejisi olarak ele alınan
Clickbait, okuyucuya harcattığı zaman ve içeriğin başlık kadar sansasyonel olmaması nedenleriyle Internet
üzerinden haber okuyanlar için sorun oluşturmaya başlamıştır. Bu araştırma, Clickbait’in ayrıntılı bir tanımını
yaparak, bu gazetecilik stratejisine karşı Twitter üzerinden bir alternatif oluşturan, okuyucunun haber içeriğini
öğrenmesine yönelik kolaylık sağlamayı hedefleyen Limon Haber üzerinden farklı bir perspektif sunmayı
hedeflemektedir. Araştırma kapsamında, Twitter’da 70 binin üzerinde takipçisi bulunan Limon Haber’in
editörüyle derinlemesine görüşme yapılmış, Limon Haber’in haberleri servis etme biçimi söylem ve içerik analizi
yöntemlerinden faydalanılarak incelenmiştir. Clickbait haberciliğin okuyucuya haberi eksik vermesi, yüzeysel bilgi
aktarması ve tekrara düşmesinin yanı sıra, Trapped Click (kapana kısılmış tık) yöntemiyle haberin okuyucuya
şüpheli gelmeye başlaması neticesinde Limon Haber gibi alternatiflere ihtiyaç duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır.
İlgili alanda Clickbait üzerine yapılmış çalışmaların azlığı göz önünde bulundurulduğunda, araştırmanın Internet
haberciliğinin geldiği noktaya dair bir kesit sunması hedeflenmektedir.
Anahtar Kelimeler: Clickbait, Dijital Gazetecilik, Twitter, Trapped Click
hed light on the research sciences research in the context of presenting a section on the evolution of interpersonal communication in the age of information and technology.
Yaşadıkları coğrafyadan göç eden bireyler, kendi kültürel kimlikleri ve yaşam tecrübelerinin yanı sıra içinde yaşamaya başladıkları toplumda öğrenilen, edinilen kültürel bilgi ve deneyimleri de yaşam tecrübelerine katmaktadırlar. Dijital iletişim çağında bu kültürel sentez, fotoğraf, video, yazı gibi içeriklerin sosyal ağlar üzerinden paylaşılması yoluyla da kendisini göstermektedir. Bu çalışma, Pakistan’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne üniversite eğitimi almak maksadıyla gelen Pakistanlı öğrencilerin sosyal medya paylaşımlarında temsil bulan kültürel ve politik içerik yansımaları, tecrübeleri çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın teorik bağlamı, her iki ülkenin de tarihsel süreç içerisinde İngiliz Kolonyal Yönetimi altında olduğu noktasından hareketle ortaya çıkmış, post-kolonyal bir ülkeden bir başka post-kolonyal ülkeye üniversite eğitimi maksadıyla göç eden öğrencilerin yaşantılarının post-kolonyal sürecin devamı niteliği taşımadığı, küreselleşme ve kapitalizmin yayılmacı prensibinin de etkisiyle sömürünün farklı (likit) halde devamını getirecek bir kültürel hegemonya çerçevesinde tecrübe ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada, 25 Pakistanlı öğrencinin Facebook hesaplarından paylaşımların ve bu öğrencilerden 10 tanesiyle yüz yüze görüşme veya yazışma yapılarak elde edilen verilerin analizi yapılmıştır. Neticede elde edilen çıkarımlar sentezlenerek, öğrencilerin yaşadıkları kültürel değişimin sosyal medya hesaplarına nasıl yansıdığının belirlenmesi hedeflenmiştir. Küresel nüfus değişimi noktasında, bu çalışmanın farklı bir ulus-devlete eğitim ve transit amaçlı göç etmiş genç nüfusun yeni medyanın olanaklarıyla birbirleri arasındaki kültürel etkileşim ve değişimini açıklamak doğrultusunda sosyal bilimler alanına katkı sağlaması hedeflenmektedir.
ABSTRACT
Individuals who migrate from the geography they live in are also learned in the society they live in, as well as their cultural identities and life experiences, and they add the acquired cultural knowledge and experiences to their life experiences. In the age of digital communication, this cultural synthesis, photos, videos, text, such as the sharing of contents through social networks is shown by itself. This study examined the cultural and political reflections of the Pakistani students, who were invited from Pakistan to Turkish Republic of Northern Cyprus with the aim of getting university education, in the social media sharing. The theoretical context of the study was based on the point that both countries were under the British Colonial Management in the historical process, the effect of the expansionist principle of the exploitation of a different (liquid) framework of a cultural hegemony that has been reached at conclusion. In this study, the data collected from 25 Pakistani students’ Facebook accounts and 10 of these students were analyzed by face-to-face interviews or correspondence. As a result, the implications are synthesized and it is aimed to determine how the cultural change experienced by students is reflected in social media accounts. At the point of global population change, this study aims to contribute to the field of social sciences in order to explain the cultural interaction and change between the young population who migrated to a different nation-state for educational and transit purposes with the possibilities of new media.
Anaakım medyanın toplumun doldurulmasına ihtiyaç duyduğu boşlukları dolduramaması üzerine, bireylerin kendilerini ifade alanı olarak kullandıkları alternatif medya değişik kuramcılar tarafından farklı isim ve özellikleriyle tanımlanmıştır. Sevda Alankuş, Ellie Rennie, John D. H. Downing gibi akademisyenlerin değişik tanımlamalarına rağmen alternatif medya için ulaştıkları ortak nokta anaakıma karşı ve bağımsız olmasıdır. İletişim teknolojilerindeki yenilikler dev medya tekellerini yarattığı gibi piyasanın eğilimlerine aldırmayan karşıt kamusallıklar da oluşturmuştur. Yeni karşıt kamular iletişim teknolojilerinin yarattığı olanaklarla beraber sınırları aşan küresel bir hal de almıştır. Bu kadar geniş etkileşime imkân veren şey ise günümüzün teknolojik olanaklarıyla kullanma imkânı bulduğumuz Internet’tir. Internet’e bağlanabilen her türlü araç ile ulaşılabilen, Web olarak tanımlanan ara-yüzü ve dili kullanarak farklı biçimlerde yayın yapan televizyon Web Televizyonu, yani kısaca Web TV’dir.
Türkiye’de Web TV’nin uygulamadaki azlığı, henüz bu kanal üzerinden alternatif seslerin kendilerini ifade alanı bulamadıkları izlenimini yaratmaktadır. Yeni medyaları etkin bir biçimde kullanan eşitlikçi ve katılımcı toplumsal örgütlenmelerin, toplumsal sorunları tartışma ve çözme çabası içinde olduğu, tüm ezilenlerin seslerini duyurabildiği, kendilerini ilgilendiren tüm politik süreçlere müdahil olabildiği demokratik iletişim ortamlarının yaratılması oldukça önemlidir. Ülkemiz şartlarında “tıpkı demokratik süreçlerin uygulanmasının gereği olduğu gibi” belirli bir refah düzeyine erişmiş bir toplum ancak bu süreçlere katılım gösterebilir. İktidarın tanıdığı fırsatlar dışında başka alanlar bularak demokratik katılım ve temsil süreçleri elde edilmediği sürece gerçek anlamda bir alternatif medyadan söz etmek mümkün olmayacaktır.
Anaakım medyanın toplumun doldurulmasına ihtiyaç duyduğu boşlukları dolduramaması üzerine, bireylerin kendilerini ifade alanı olarak kullandıkları alternatif medya değişik kuramcılar tarafından farklı isim ve özellikleriyle tanımlanmıştır. Sevda Alankuş, Ellie Rennie, Edward S. Herman, Noam Chomsky gibi akademisyenlerin değişik tanımlamalarına rağmen alternatif medya için ulaştıkları ortak nokta anaakıma karşı ve bağımsız olmasıdır.
Yeni medyaları etkin bir biçimde kullanan eşitlikçi ve katılımcı toplumsal örgütlenmelerin, toplumsal sorunları tartışma ve çözme çabası içinde olduğu, tüm ezilenlerin seslerini duyurabildiği, kendilerini ilgilendiren tüm politik süreçlere müdahil olabildiği demokratik iletişim ortamlarının yaratılması oldukça önemlidir. Ülkemiz şartlarında “tıpkı demokratik süreçlerin uygulanmasının gereği olduğu gibi” belirli bir refah düzeyine erişmiş bir toplum ancak bu süreçlere katılım gösterebilir. İktidarın tanıdığı fırsatlar dışında başka alanlar bularak demokratik katılım ve temsil süreçleri elde edilmediği sürece gerçek anlamda bir alternatif medyadan söz etmek mümkün olmayacaktır.
Thesis Chapters by Onur Ülkü
erişmek isteyen medya tüketicisinin dijital kaynakları kullanım/tüketim alışkanlıklarında değişim meydana
gelmiştir. Web sayfalarının öne çıkabilmesi için ölçülebilir değer olarak tıklanma oranı kullanıldığından,
okuyucunun sayfalarında kalmayı sürdürmesini hedefleyen haber siteleri, Clickbait (tık avcılığı) yöntemine
başvurmaktadırlar. Sansasyonel başlıklarla okuyucunun dikkati habere çekilerek, içeriğin/haberin tamamına
ulaşabilmesi için pek çok tıklama (Click) yapması gerekliliği üzerine kurulu bir gazetecilik stratejisi olarak ele alınan
Clickbait, okuyucuya harcattığı zaman ve içeriğin başlık kadar sansasyonel olmaması nedenleriyle Internet
üzerinden haber okuyanlar için sorun oluşturmaya başlamıştır. Bu araştırma, Clickbait’in ayrıntılı bir tanımını
yaparak, bu gazetecilik stratejisine karşı Twitter üzerinden bir alternatif oluşturan, okuyucunun haber içeriğini
öğrenmesine yönelik kolaylık sağlamayı hedefleyen Limon Haber üzerinden farklı bir perspektif sunmayı
hedeflemektedir. Araştırma kapsamında, Twitter’da 70 binin üzerinde takipçisi bulunan Limon Haber’in
editörüyle derinlemesine görüşme yapılmış, Limon Haber’in haberleri servis etme biçimi söylem ve içerik analizi
yöntemlerinden faydalanılarak incelenmiştir. Clickbait haberciliğin okuyucuya haberi eksik vermesi, yüzeysel bilgi
aktarması ve tekrara düşmesinin yanı sıra, Trapped Click (kapana kısılmış tık) yöntemiyle haberin okuyucuya
şüpheli gelmeye başlaması neticesinde Limon Haber gibi alternatiflere ihtiyaç duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır.
İlgili alanda Clickbait üzerine yapılmış çalışmaların azlığı göz önünde bulundurulduğunda, araştırmanın Internet
haberciliğinin geldiği noktaya dair bir kesit sunması hedeflenmektedir.
Anahtar Kelimeler: Clickbait, Dijital Gazetecilik, Twitter, Trapped Click
hed light on the research sciences research in the context of presenting a section on the evolution of interpersonal communication in the age of information and technology.
Yaşadıkları coğrafyadan göç eden bireyler, kendi kültürel kimlikleri ve yaşam tecrübelerinin yanı sıra içinde yaşamaya başladıkları toplumda öğrenilen, edinilen kültürel bilgi ve deneyimleri de yaşam tecrübelerine katmaktadırlar. Dijital iletişim çağında bu kültürel sentez, fotoğraf, video, yazı gibi içeriklerin sosyal ağlar üzerinden paylaşılması yoluyla da kendisini göstermektedir. Bu çalışma, Pakistan’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne üniversite eğitimi almak maksadıyla gelen Pakistanlı öğrencilerin sosyal medya paylaşımlarında temsil bulan kültürel ve politik içerik yansımaları, tecrübeleri çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın teorik bağlamı, her iki ülkenin de tarihsel süreç içerisinde İngiliz Kolonyal Yönetimi altında olduğu noktasından hareketle ortaya çıkmış, post-kolonyal bir ülkeden bir başka post-kolonyal ülkeye üniversite eğitimi maksadıyla göç eden öğrencilerin yaşantılarının post-kolonyal sürecin devamı niteliği taşımadığı, küreselleşme ve kapitalizmin yayılmacı prensibinin de etkisiyle sömürünün farklı (likit) halde devamını getirecek bir kültürel hegemonya çerçevesinde tecrübe ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada, 25 Pakistanlı öğrencinin Facebook hesaplarından paylaşımların ve bu öğrencilerden 10 tanesiyle yüz yüze görüşme veya yazışma yapılarak elde edilen verilerin analizi yapılmıştır. Neticede elde edilen çıkarımlar sentezlenerek, öğrencilerin yaşadıkları kültürel değişimin sosyal medya hesaplarına nasıl yansıdığının belirlenmesi hedeflenmiştir. Küresel nüfus değişimi noktasında, bu çalışmanın farklı bir ulus-devlete eğitim ve transit amaçlı göç etmiş genç nüfusun yeni medyanın olanaklarıyla birbirleri arasındaki kültürel etkileşim ve değişimini açıklamak doğrultusunda sosyal bilimler alanına katkı sağlaması hedeflenmektedir.
ABSTRACT
Individuals who migrate from the geography they live in are also learned in the society they live in, as well as their cultural identities and life experiences, and they add the acquired cultural knowledge and experiences to their life experiences. In the age of digital communication, this cultural synthesis, photos, videos, text, such as the sharing of contents through social networks is shown by itself. This study examined the cultural and political reflections of the Pakistani students, who were invited from Pakistan to Turkish Republic of Northern Cyprus with the aim of getting university education, in the social media sharing. The theoretical context of the study was based on the point that both countries were under the British Colonial Management in the historical process, the effect of the expansionist principle of the exploitation of a different (liquid) framework of a cultural hegemony that has been reached at conclusion. In this study, the data collected from 25 Pakistani students’ Facebook accounts and 10 of these students were analyzed by face-to-face interviews or correspondence. As a result, the implications are synthesized and it is aimed to determine how the cultural change experienced by students is reflected in social media accounts. At the point of global population change, this study aims to contribute to the field of social sciences in order to explain the cultural interaction and change between the young population who migrated to a different nation-state for educational and transit purposes with the possibilities of new media.
Anaakım medyanın toplumun doldurulmasına ihtiyaç duyduğu boşlukları dolduramaması üzerine, bireylerin kendilerini ifade alanı olarak kullandıkları alternatif medya değişik kuramcılar tarafından farklı isim ve özellikleriyle tanımlanmıştır. Sevda Alankuş, Ellie Rennie, John D. H. Downing gibi akademisyenlerin değişik tanımlamalarına rağmen alternatif medya için ulaştıkları ortak nokta anaakıma karşı ve bağımsız olmasıdır. İletişim teknolojilerindeki yenilikler dev medya tekellerini yarattığı gibi piyasanın eğilimlerine aldırmayan karşıt kamusallıklar da oluşturmuştur. Yeni karşıt kamular iletişim teknolojilerinin yarattığı olanaklarla beraber sınırları aşan küresel bir hal de almıştır. Bu kadar geniş etkileşime imkân veren şey ise günümüzün teknolojik olanaklarıyla kullanma imkânı bulduğumuz Internet’tir. Internet’e bağlanabilen her türlü araç ile ulaşılabilen, Web olarak tanımlanan ara-yüzü ve dili kullanarak farklı biçimlerde yayın yapan televizyon Web Televizyonu, yani kısaca Web TV’dir.
Türkiye’de Web TV’nin uygulamadaki azlığı, henüz bu kanal üzerinden alternatif seslerin kendilerini ifade alanı bulamadıkları izlenimini yaratmaktadır. Yeni medyaları etkin bir biçimde kullanan eşitlikçi ve katılımcı toplumsal örgütlenmelerin, toplumsal sorunları tartışma ve çözme çabası içinde olduğu, tüm ezilenlerin seslerini duyurabildiği, kendilerini ilgilendiren tüm politik süreçlere müdahil olabildiği demokratik iletişim ortamlarının yaratılması oldukça önemlidir. Ülkemiz şartlarında “tıpkı demokratik süreçlerin uygulanmasının gereği olduğu gibi” belirli bir refah düzeyine erişmiş bir toplum ancak bu süreçlere katılım gösterebilir. İktidarın tanıdığı fırsatlar dışında başka alanlar bularak demokratik katılım ve temsil süreçleri elde edilmediği sürece gerçek anlamda bir alternatif medyadan söz etmek mümkün olmayacaktır.
Anaakım medyanın toplumun doldurulmasına ihtiyaç duyduğu boşlukları dolduramaması üzerine, bireylerin kendilerini ifade alanı olarak kullandıkları alternatif medya değişik kuramcılar tarafından farklı isim ve özellikleriyle tanımlanmıştır. Sevda Alankuş, Ellie Rennie, Edward S. Herman, Noam Chomsky gibi akademisyenlerin değişik tanımlamalarına rağmen alternatif medya için ulaştıkları ortak nokta anaakıma karşı ve bağımsız olmasıdır.
Yeni medyaları etkin bir biçimde kullanan eşitlikçi ve katılımcı toplumsal örgütlenmelerin, toplumsal sorunları tartışma ve çözme çabası içinde olduğu, tüm ezilenlerin seslerini duyurabildiği, kendilerini ilgilendiren tüm politik süreçlere müdahil olabildiği demokratik iletişim ortamlarının yaratılması oldukça önemlidir. Ülkemiz şartlarında “tıpkı demokratik süreçlerin uygulanmasının gereği olduğu gibi” belirli bir refah düzeyine erişmiş bir toplum ancak bu süreçlere katılım gösterebilir. İktidarın tanıdığı fırsatlar dışında başka alanlar bularak demokratik katılım ve temsil süreçleri elde edilmediği sürece gerçek anlamda bir alternatif medyadan söz etmek mümkün olmayacaktır.