Ik ben Sidebart, inwoner van Molenend, opgeleid als (muziek)producer, studiotechnicus, sound designer, maar de laatste jaren vooral actief als gitaardocent en muzikant (gitaar, viool, synth, en digitale-instrumenten). Mijn pseudoniem komt uit de tijd dat ik grote wilde bakkebaarden had. Ik heb een hoofd dat uit automatisme veel feiten en leukigheden onthoudt en een brede interesse. Hierdoor ben ik in 2009 voor het eerst (nog anoniem) wat gaan toevoegen op Wikipedia en is dit tot een hobby uitgegroeid. Ik spreek vloeiend Nederlands en Engels, een beetje Duits. Mijn Fries is als spreektaal niet goed, maar versta en lees het perfect. Hetzelfde geldt voor het Bildts (Ik bracht een groot deel van mijn jeugd door op Sint Annaparochie).
Ik houd me hier op Wikipedia voornamelijk bezig met onderwerpen die met muziek, geluid & opnametechniek, ruimtevaart, evangelisch christendom en aanverwante muziek te maken hebben.
Ik heb tot nu toe veel onzin en onjuistheden over geluidstechniek en instrumenten gevonden. Dit probeer ik allemaal te verbeteren. Ook start ik zo nu en dan een onderwerp waarvan ik vindt dat het op Wikipedia thuis hoort.
Ik ben in 2019 begonnen een aantal lemma’s over invloedrijke effectpedalen schrijven. Daarnaast zijn er een paar lanceercomplexen van Cape Canaveral nog niet uitgewerkt en hoop ik ook de belangrijkste lanceerinrichtingen van Vandenberg Air Force Base (SLC-2, 3, 4 en 6) van een eigen lemma voorzien. Ook ben ik begonnen lemma’s over een aantal gitaristen dat vooral via online platforms bekend is te gaan schrijven. Dit omdat de online-cultuur een sterk bepalende factor voor veel gitaristen is geworden. Ik heb gemerkt dat mijn gitaarleerlingen vaak op YouTube opzoeken hoe een bepaalde song gespeeld moet worden. Ook bij de keuze voor gitaren, pedalen en versterkers zijn demonstraties en reviews op YouTube doorslaggevend geworden.
Amerikaanse Ruimtevaart
bewerkenMomenteel draag ik veel bij aan ruimtevaartgerelateerde artikelen en dan vooral Amerikaanse ruimtevaart. Als kind van zeven werd ik in 1988 gegrepen door het onderwerp ruimtevaart nadat ik de SpaceShuttle landing van de "return to flight"-vlucht na het Challenger-ongeluk, die live werd uitgezonden op tv zag. Ik heb toen alle boeken over ruimtevaart uit de lokale bibliotheek gehaald en ben me daarin gaan verdiepen voorzover mijn 7-8 jaar oude brein dat kon. In 2014 met missie EFT-1 ben ik me op Wikipedia en andere plaatsen op het web gaan inlezen op de huidige stand van zaken op ruimtevaart-gebied en kwam er achter dat er een enorme vernieuwingsslag bezig is maar dat de meeste Nederlandse Wikipedia-artikelen sinds 2006 nauwelijks up-to-date waren gemaakt. Daarom ben ik een aantal ruimtevaartartikelen up-to-date gaan maken. Ik volg nu op Twitter vrijwel alle relevante ruimtevaart-organisaties, bedrijven, websites en journalisten en ben zodoende weer goed op de hoogte. De Space Shuttle vliegt niet meer en ook het Constellationprogramma hoort in verledentijd te worden behandeld. Ook er zijn erg veel nieuwe ontwikelingen gaande. Denk daarbij aan Nasa SLS, Spacex Crew Dragon, Nasa Commercial Crew, Boeing Starliner CST-100, Blue Origin, ULA's Vulcan-raket, Sierra Nevada's Dream Chaser, Starship etc... Momenteel schrijf ik vooral veel over draagraketten en (actuele) lanceercomplexen.
Overigens ben ik niet erg thuis in astronomie. Dus waar ruimtevaart en astronomie mekaar raken deel ik m'n kennis over het ruimtevaartuig, maar ik laat de kennis over hemellichamen graag over aan mensen die daar meer kennis van hebben.
Actuele betrouwbare ruimtevaart bronnen
bewerken(ex) Nasa officials op Twitter
bewerken- Jim Bridenstine, administrator onder Trump
- Kathy Lueders, hoofd bemande ruimtevaart
- Bill Nelson, Administrator onder Biden
Industrie Officials
bewerken- Twitteraccount van ULA CEO Tory Bruno
- Twitteraccount van SpaceX CEO Elon Musk
- Twitteraccount van Aerojet Rocketdyne CEO Eileen Drake
- Twitteraccount van Rocket Lab CEO Peter Beck
- Twitteraccount van ruimtevaartondernemer Jim Cantrell (ex Vector, SpaceX, Moon Express)
- Twitteraccount van Relativity Space CEO Tim Ellis
- Twitter account van Impulse Space-oprichter Tom Mueller (eerder bij SpaceX hoofdontwerper van de Merlin 1 motoren)
Ruimtevaartmedia
bewerken- Lanceerkalender SpaceFlightNow
- Twitteraccount van ruimtevaartjournalist Peter B. de Selding (voorheen SpaceNews)
- Twitter account van Michael Sheetz, (top)ruimtevaartjournalist bij CNBC
- Twitteraccount van Joey Roulette ruimtevaartjournalist bij Reuters (eerder bij The Verge en NYT)
- Space Flight Insider
- SpaceNews.com
- Twitteraccount van ruimtevaartjournalist Jeff Foust (topjournalist)
- Twitter account van voormalig ruimtevaartjournalist Caleb Henry
- Twitter account van (militaire) ruimtevaartjournaliste Sandra Erwin
- Twitter account ruimtevaartjournalist Andrew Parsonson
- Twitter Account van SpaceNews hoofdredacteur Brian Berger
- Twitter account van SpaceNews-correspondent Andrew Jones
- Space.com
- Spaceflight101.com
- The Verge - Space
- Florida Today - lokaal onderdeel van USA Today in Brevard County (omgeving Cape Canaveral). Deze krant heeft een erg goeie ruimtetech-redactie.
- Twitteraccount van Emre Kelly
- Twitteraccount van Jamie Groh
- Twitter account van James Dean (voormalig ruimtevaartjournalist FT)
- ARS Technica
- Twitter account van ruimtevaartjournalist Eric Berger (topjournalist)
- Twitter account van Stephen Clark (eerder Spaceflight Now)
- NASASpaceflight (NSF)
- YouTubekanaal van NSF (veel live streams, en beeldreportages uit Boca Chica en Port Canaveral)
- Twitteraccount van ruimtevaartjournalist en NSF oprichter Chris Bergin
- Twitteraccount van voormalig ruimtevaartjournalist Chris Gebhardt (nu werkzaam voor SpaceX)
- Twitteraccount van voormalig Ruimtevaartjournalist Michael Baylor (tevens de oprichter achter de app Next Spaceflight die per 31 mei 2023 door NSF is overgenomen.)
- Twitteraccount van ex-ruimtevaart journalist Thomas Burghardt (nu werkzaam bij SpaceX)
- John Galloway (Das)
- Twitter account van fotograaf Julia Bergeron - Inwoonster van Titusville. Deelt veel foto’s van activiteit rond de ruimtehavens van de Space Coast. Sinds 1 januari 2020 werkend voor NSF
- Twitteraccount van Mary McConnaughey alias Boca Chica Mary - inwoonster van Boca Chica en fotograaf en cameravrouw voor NSF
- Twitter account van Dave Mosher - ruimtevaartjournalist voor Business Insider
- SpaceXNow, up-to-date app en website met SpaceX statistieken en lanceergegevens. Let op: Deze app telt missies en niet lanceringen. Dus de vooraf geëxplodeerde Amos-6-explosie telt bij SpaceXNow mee ook al werd die niet gelanceerd.
Onafhankelijke ruimtevaart bronnen
bewerken- Twitteraccount van Jonathan McDowell
- Gavin Cornwell monitort bewegingen van de zeevloten van SpaceX, ULA, Rocket Lab en Blue Origin via
- Twitteraccount LabPadre - Louis Balderas jr., een inwoner van South Padre Island die gebeurtenissen rond SpaceX Boca Chica volgt en webcams rond Starbase runt.
- Twitter account van Stephen C. Smith voormalig politieagent, nu schrijver, ruimtevaart enthousiast en inwoner van Merrit Island
- RGV Aerial Photography, vliegt wekelijks over Boca Chica om foto’s en beeldmateriaal van de bezigheden daar te maken.
Interessant om ook te volgen
bewerken- Tim Dodd alias The Everyday Astronaut - bekende youtuber, heeft een Twitter-lijntje met Elon Musk en stelt de juiste vragen. (YouTube-kanaal)
- Scott Manley - bekende Youtuber met veel kennis van zaken die goed is in het geven van (technische) context. (YouTube-kanaal)
- DutchSpace - een Nederlander die veel op Centre Spatial Guyanais is over de ruimtevaartindustrie tweet.
- Facebookgroep SpaceX: Curated News and Facts - een facebookgroep geleidt door enthousiast Bill Carton en een sterk team van moderatoren waarin nieuws wordt gedeeld, vragen worden gesteld en beantwoord. Niet alleen SpaceX maar ook de concurrentie komt aan bod. Om lid te worden van de groep moet men affiniteit en enige basiskennis tonen.
Onbetrouwbare bronnen
bewerken- Andy Pasztor van The Wall Street Journal. Schrijft vooringenomen of slecht geïnformeerde artikelen. Rukt gegevens uit hun verband om SpaceX en Elon Musk zwart te maken en de concurrerende "Alabama space-maffia" succesvoller te doen lijken en verzint er soms nog alternatieve feiten bij. Informatie uit zijn artikelen wordt vaak door andere media zonder factcheck overgenomen.
- Loren Thompson - niet betrouwbaar wanneer het SpaceX betreft. Werkt voor denktank die door de concurrentie wordt betaald.
- Bij veel Nederlandse nieuwsorganisaties vaak slecht geschreven artikelen vaak door vertaal-of-interpretatie-fouten en iets met de klok en de klepel...
Artikelen door mij gestart
bewerken- A-B-opstelling
- X-Y-opstelling
- MS-opstelling
- Brian Houston
- Hillsong Church London
- Blind Faith
- Aanbiddingsleider
- Israel Houghton
- London ExCeL International Exhibition Centre
- Brooke Fraser
- Joseph Prince
- Celestion
- Prinsen en Prinsessen
- Whitehorse (band)
- Jugband
- United Launch Alliance
- Orbital ATK
- Boeing Starliner
- Vulcan (raket)
- Blue Origin
- New Shepard
- Aerojet Rocketdyne
- Falcon 1
- Falcon Heavy
- Delta IV
- Falcon (raketfamilie)
- Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 41
- Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 40
- Evolved Expendable Launch Vehicle-programma
- OmegA
- Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 34
- NewSpace
- Dragon 2
- Commercial Resupply Services
- OSIRIS-REx
- Starship (SpaceX) toen Interplanetary Transport System
- Ongeluk met SpaceX-vlucht CRS-7 - stond eerder vrij uitgebreid beschreven in onderwerp Falcon 9. Maar kon met een eigen lemma completer belicht worden. En in het lemna falcon 9 gesnoeid worden tot slechts de daarvoor belangrijke (technische) feiten.
- Ongeluk met SpaceX-vlucht Amos-6 - staat vrij uitgebreid beschreven in onderwerp Falcon 9. Maar kon met een eigen lemma completer belicht worden. oa schade afwikkeling en andere gevolgen
- Vector Space Systems
- New Glenn
- Rocket Lab
- Virgin Orbit
- Cape Canaveral Air Force Station Landing Zone-1
- Spaceport Florida Lanceercomplex 36
- Minotaur (raketfamilie)
- Spaceport Florida Lanceercomplex 46
- Commercial Crew
- Integrate-Transfer-Launch complex
- Titan (raketfamilie)
- Firefly Aerospace
- Launch escape test
- Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 17
- Mid-Atlantic Regional Spaceport
- Merlin 1
- Ablatie (ruimtevaart)
- Klon Centaur
- Marshall Blues Breaker
- Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 11
- Rokot
- Ibanez Tube Screamer
- Artemis I heette toen nog Exploration Mission 1
- Exploration Flight Test 1
- Dear Moon
- Saturnus I
- SpX-DM1
- Boe-OFT
- Boe-CFT
- SpX-DM2
- Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 16
- Gaganyaan
- Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 20
- Beresjiet (maanlander)
- Rocket Lab Launch Complex 1
- Pro Co RAT
- SansAmp
- Sojoez MS-14
- Kosmodroom Vostotsjny
- SpaceX South Texas Launch Site
- Blue Moon (maanlander)
- Starlink
- Star (rakettrap)
- Relativity Space
- Commercial Lunar Payload Services
- Space Rider
- City Life Church
- Artemis 3
- Kennedy Space Center Lanceercomplex 48
- Opdragen
- Dragonfly (ruimtevaartmissie)
- Chandrayaan-2
- Lijst van draagraketten
- Mars 2020
- Space Coast
- Henning Pauly
- Paul Davids
- That Pedal Show
- Andy Martin
- Boca Chica (Texas)
- Pete Thorn
- SpaceX Crew-1
- SpaceX Crew-2
- Starliner-1
- Sjabloon:Navigatie Commercial Crew-missies
- Sjabloon:Navigatie Artemisprogramma
- Stratolaunch
- Tijdlijn van de ruimtevaart (2020-heden)
- Northrop Grumman Space Systems
- Astra (ruimtevaartbedrijf)
- Pacific Spaceport Complex-Alaska
- SpaceX Dragon
- Boe-OFT 2
- H-II Transfer Vehicle
- SpaceX Crew-3
- SpaceX Crew-4
- Coviduitbraak in Witte Huis
- Angara (raketfamilie)
- SpaceX Axiom Space-1
- Vloeibarebrandstofmotor
- Axiom Space
- Inspiration4
- Alpha (draagraket)
- Electron (draagraket)
- Sojoez MS-20
- Shenzhou 12
- Neutron (draagraket)
- Chris Buck (gitarist)
- Ontwikkeling van SpaceX Starship en Super Heavy
- Polarisprogramma
- Polaris Dawn
- Terran 1
- Vega C
- CAPSTONE
- Raptor (raketmotor)
- SpaceX Crew-5
- Fagradalshraun
- Terran R
- SpaceX Crew-6
- RS1
- H-III
- Cape Canaveral Space Force Station Lanceercomplex 15
- Max q (ruimtevaart)
- Axiom Mission 2
- Sjabloon:Navigatie commerciële bemande ruimtevluchten SpaceX
- SpaceX Crew-7
- Psyche (ruimtesonde)
- Ursa Major Technologies
- Vandenberg Space Force Base Space Launch and Landing Complex 4
- Vandenberg Space Force Base Lanceercomplex 6
- Vulkaansysteem Eldvörp-Svartsengi
- Vandenberg Space Force Base Lanceercomplex 3
- Axiom Mission 3
- Vandenberg Space Force Base Lanceercomplex 2
- SpaceX Crew-8
- Talon A
- SSLV
- Fram2
- SpaceX Crew-9
- Port Canaveral
- NASASpaceflight
- Graphite-Epoxy Motor
- PLD Space
- Stoke Space
Artikelen waaraan ik een significante bijdrage heb geleverd
bewerken- Hillsong
- Reuben Morgan
- Vibrato (gitaaronderdeel)
- Hals (muziekinstrument)
- Bandmicrofoon
- Gitaarversterker
- TRIN (organisatie)
- Vox AC30
- Fender Twin Reverb
- Superstrat
- SpaceX
- Falcon 9
- SpaceX Dragon (eerste generatie)
- Ares V
- Ares I
- Orion (ruimteschip)
- Space Launch System
- Atlas V
- Delta II
- Lanceercomplex 39 van Kennedy Space Center - up-to-date gemaakt. Ontbrekende feiten toegevoegd, overzichtelijk ingericht.
- Apollo 4
- Cape Canaveral Air Force Station
- Boss Chorus Ensemble - herschreven vanaf Boss CE-3 uitgebreidt naar de hele lijn
- Artemis 2
- Artemisprogramma
- Ariane 6
- Dorian (orkaan) - viel wegens de passage langs de Space Coast in m’n interessegebieden.
- Vega (raket)
- Tijdlijn van de ruimtevaart (2010-2019)
- Fender Stratocaster
- Westerngitaar
- De Tocht
Handige categorien
bewerkenHandige interne links en doorontwikkelende pagina's waar ik aan werk
bewerken- Tijdlijn van de ruimtevaart (2020-heden)
- Lijst van bemande ruimtevluchten
- Ruimtevaart van A tot Z
- Portaal:Ruimtevaart
- Portaal:In het nieuws/Actueel
- Sjabloon:Infobox draagraket
- Sjabloon:Navigatie SpaceX
- Sjabloon:Infobox Commercial Crew
- Sjabloon:Navigatie Sojoez MS missies
- Wikipedia:Gewenste artikelen/Ruimtevaart
Wikimedia categorieën
bewerkenExterne links om te onthouden voor raadpleging
bewerkenIJslandse vulkaan om in de gaten te houden
bewerken- Fagradalshraun
- Fagradalsfjall Oroi Tremors
- Fagradalsfjall 24h tremor plot
- Oddafell Oroi Tremors (voor een eventuele eruptie nabij Keilir) vaak offline dus check datum
- Oddafell 24h tremor plot
- Grindavik Oroi Tremors (voor een eventuele eruptie nabij Grindavik)
- Grindavik 24h tremor plot
- Oroi Litla-Skogfell (LSF)]
- Webcams op Reykjanes waaronder Grindavík
- Krisuvik Oroi Tremors (voor een eventuele eruptie nabij krisuvik)
- Krisuvik 24h tremor plot
- Askja (lijkt op uitbarsten te staan anno september 2021)
- Grimsvotn
- Live registratie aardbevingen in IJsland
Artikelen die wat mij betreft nog op Wikipedia moeten komen
bewerken- International Launch Services (ILS) - Een Amerikaans bedrijf dat de ladingen voor commerciële Russische Proton raketten boekt.
Populaire of invloedrijke Pedalen en andere effect/muziek/audio apparatuur
bewerken- Boss DS-1
- Boss DC-2
- Boss MT-2 MetalZone
- Korg SDD-3000
- UniVibe
- Vox Tone Bender
- MXR Distortion +
- Fulltone OCD
- Dunlop Cry Baby
Ergernissen die ik aanpak
bewerkenOnjuiste gitaarterminologie In menig artikel vond ik het woord "distortie" of “gedistordioneerd”. Geen gitarist of muzikant zal deze woorden ooit gebruiken. De gebruikelijke woorden zijn: Overdrive, distortion, oversturing en vervorming. Ook heeft een gitaar in het Nederlands geen nek (en neck) maar een hals en is rosewood palissander en geen rozenhout. Verder is een tremolo een modulatie-effect dat hard en zacht laat wisselen en een vibrato een gitaaronderdeel of effect om de toonhoogte mee te beinvloeden. En het Nederlandse woord voor fretboard is toets. Dit soort dingen pas ik graag aan.
Andere onjuiste muziek terminologie Iemand die “keys” of “keyboards” bespeeld in in het Nederlands een “toetsenist” en geen “keyboarder”, “keyboardist” of “keyboardspeler”.
Ook is meervoud van "microfoon" "microfoons". Dus niet microfonen zoals ik eerder wel op Wikipedia tegen kwam.
Spacecoast verwarringen Ook zijn het Cape Canaveral Air Force Station en het Kennedy Space Center twee verschillende lanceerbases maar kom ik nog heel wat foutieve links tegen. Vooralsnog liggen alleen de Lanceercomplexen LC-39a, LC-39b, LC-39c en LC-48 op het KSC (over de aanleg van LC-49 op het KSC wordt nagedacht). De rest van de lanceerplaatsen in Florida ligt op het CCSFS. Het CCSFS ligt dan weer niet op Merrit Island maar op een schiereiland dat daar oostelijk van ligt en meestal ook Cape Canaveral wordt genoemd maar geen officiële naam heeft omdat het tot het vasteland van Florida wordt gerekend. Rond 2011 is een Wikipedia-bot bezig geweest links naar Cape Canaveral automatisch door te linken naar het KSC. Ook waar het lanceringen vanaf CCAFS betrof. Ik heb een groot deel van die foutieve links gecorrigeerd. De links vanaf lemma's die een specifieke dag of jaar beschrijven heb ik echter nog niet aangepakt. Sidebart (overleg) 4 mei 2016 12:35 (CEST)
Lidwoorden bij NASA, ESA en ULA er zijn mensen die het over "de NASA" en "de United Launch Alliance" en "de ESA" hebben. NASA, ESA en ULA gebruiken zelf geen lidwoorden voor hun naam dus lijkt mij dat ook in het Nederlands onjuist. Wanneer NASA voluit geschreven wordt mag het lidwoord er wel voor en wordt het dus "de National Aeronautic and Space Administration".
Slechte ruimtevaart bronnen Nederlandstalige mainstream-media maken over het algemeen veel fouten bij berichten over ruimtevaart. Een mislukte lancering als ontplofte raket bestempelen terwijl het om een uitgevallen bovenste trap motor gaat, na iedere Dragon of Cygnus vlucht opnieuw melden dat het de eerste Amerikaanse ISS bevoorradingsvlucht sinds de Spaceshuttle is, een mislukte boosterlanding als een mislukte vlucht benoemen, raketnamen verwisselen, vlucht nummers onjuist etc... Grootste "boosdoeners"*: NOS, RTL, Telegraaf/Nu.nl, maar zelfs een tech-site als Tweakers maakt geregeld fouten. Dit komt mogelijk doordat hun tech-redacties onvoldoende zijn ingelezen zijn op dit gebied doordat hun journalisten een te breed werkkader hebben. Zeer goede bronnen: SpaceNews, NASA Spaceflight, ARS-technica. Ook goed SpaceRef, SpaceFlightNow, SpaceFlight101, The Verge en sinds 2018 TeslaRati (hoewel die ieder klein nieuwtje wel overdreven uitmelken en scherpte op wat reporting is en wat speculeren is belangrijk blijft).
- Verder niks ten nadele van mainstream-media, ze doen belangrijk en goed werk.
Kladjes
bewerkenOp deze pagina’s werk ik aan nieuwe (sub) projecten
- gebruiker:Sidebart/Kladblok
- gebruiker:Sidebart/Kladblok2 - beginnetje Europa clipper
- gebruiker:Sidebart/Kladblok3 - Tom Mueller
- gebruiker:Sidebart/Kladblok4
- gebruiker:Sidebart/Kladblok5 - Trevor Wilkinson
- gebruiker:Sidebart/Kladblok6 - Vega E
- gebruiker:Sidebart/Kladblok7 - Castor-motors
- gebruiker:Sidebart/Kladblok8 Hoppervlucht
- gebruiker:Sidebart/Kladblok9 leeg
- gebruiker:Sidebart/Kladblok10 leeg
- gebruiker:Sidebart/Kladblok11 nieuw artikel Graphite Epoxy Motor in de maak.
- gebruiker:Sidebart/Kladblok12 leeg
- gebruiker:Sidebart/Kladblok13
Ontvangen waarderingen
bewerkenAlsjeblieft, speciaal voor jou een pluim met lof! |
vanwege het deel uitmaken van de Wikipedia-nachtploeg |
Aeginatetra (overleg) 19 jun 2018 02:06 (CEST)
-
Voor jou 10 jaar verdienstelijke inzet!