Vroege Voetbaljaren in Bocholtz
bewerken
In 1910 wordt melding gemaakt van de oprichting van de voetbalvereniging "Olympia". Of deze vereniging in georganiseerd verband heeft gespeeld, of dat er alleen maar sprake is geweest van "wild voetbal" is niet meer te achterhalen. "Olympia" speelt in ieder geval op een terrein op 'de Stein' (Steenberg), dat eigendom is van de heer Steinbusch. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (1914) houdt Olympia op te bestaan.
In 1918 wordt een nieuwe club opgericht: de vereniging "Herta". Het clublokaal is gevestigd bij 'D’r Knopse Leonard', die naast een slagerij tevens een café exploiteert. De vereniging zal in dit lokaal gehuisvest blijven tot 1924. Het terrein is gelegen 'in d’r Duivenberg' (Vlengendaal). Dionisius Coerver, verdedigt in deze tijd het doel van Herta. Deze keeper is de vader van Hans Coerver (oud-manager van Roda JC) en Wiel Coerver, bekend profvoetballer en -trainer.
En er wordt ook goed gevoetbald.
In het seizoen 1922/1923 zijn twee beslissingswedstrijden om het kampioenschap noodzakelijk. Tegenstander is Wijlré. De eerste wedstrijd dreigt verloren te gaan, maar bij de stand van 1-0 voor Wijlré besluit de scheidsrechter, die tevens voorzitter van Herta is, de wedstrijd wegens 'mist en duisternis' te staken. Gevolg: de wedstrijd moet in z’n geheel worden overgespeeld. De tweede beslissingswedstrijd wordt door Herta met 2-0 gewonnen.
In het seizoen 1923-1924 komt Herta in grote problemen. Rellen in en rond het veld zijn de directe aanleiding. Bij een handgemeen na de wedstrijd tegen VV Valkenburg blijkt een der VV Valkenburg-spelers over een schietwapen te beschikken. De Herta-spelers vluchtten in allerijl.
Later, bij een toneeluitvoering in Bocholtz werd een der (gast-)toneelspelers herkend als de beruchte VV Valkenburg-speler-met-het-schiettuig, hetgeen leidde tot een enorm tumult. Er volgde een boete door de voetbalbond en de vernielingen aan de Valkenburgse bus (!) moesten worden vergoed. Gevolg: een lege kas en de vereniging werd geroyeerd.
In april 1925 dient de heer J. Lenz een verzoek in bij de Bond om weer opgenomen te mogen worden als club. Als de vereniging door de bond wordt aanvaard, draagt zij plotseling de naam 'Sportclub Herta'. De oud-Herta spelers worden gerehabiliteerd en de club neemt met drie elftallen deel aan de competitie. Het clublokaal is gevestigd in café Goebbels, gelegen naast de kerk. In dit pand heeft Sportclub ’25 tot 1 oktober 1984 haar domicilie gehad.
Om onverklaarbare redenen vervalt in de loop van het jaar 1925 in de bondspublicaties de toevoeging Herta en gaat de vereniging verder onder de naam Sportclub. Achteraf gezien is het kennelijk dus zo dat, hoewel er in feite sprake was van een rehabilitatie, de bond de wederopname van de vereniging heeft beschouwd als een nieuw gestichte vereniging. De huidige naam Sportclub ’25 ontstaat pas in 1942.
Het eerste seizoen 1925/1926 is zeer succesvol. Het kampioenschap in de 3e klasse van de 'Rooms Katholieke Federatie' (R.K.F.) wordt behaald en tevens wint men de finale van het Bisschopsbekertoernooi met 4-1 van Hendrik Schinnen.
In het seizoen 1926/1927 wordt er in de 2e klasse opnieuw de finale van het bekertoernooi gehaald. In deze finale komt men uit tegen K.N.V. uit Kerkrade. De wedstrijd eindigt gelijk: 2-2. K.N.V. Kerkrade wordt vervolgens tot winnaar aangewezen(verlengingen en eventueel het nemen van strafschoppen om de beslissing te brengen kende men toen nog niet).
In het seizoen 1927/1928 stapt men over naar de 'neutrale bond', de Nederlandsche Voetbal Bond (N.V.B.). Men neemt aan de competitie deel onder de naam 'Bocholtz'. Reden voor deze overstap is dat de gemeente - in overleg met de geestelijke overheid - de aanvangstijden van de thuiswedstrijden zodanig heeft vastgesteld, dat dit voor de club niet werkbaar is. Voor aanvang van de Vespers (15.00 u.) moest het terrein daarbij namelijk ontruimd zijn.
Deze stap van de vereniging wordt hen niet in dank afgenomen en er ontstaan grote wrijvingen tussen de club en de pastoor.
In 1928 keert men dan ook als gevolg van de van buitenaf toegepaste druk toch terug in de R.K. Federatie. Daar is men zó blij met de terugkeer van de Bocholtzer club dat men ‘den deserteur’ geen straf oplegt. Sportclub wordt ingedeeld in de 2e klasse.