Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Bernard Essers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bernard Essers
Zelfportret (ca. 1914)
Zelfportret (ca. 1914)
Persoonsgegevens
Geboren Kraksaän (Nederlands-Indië), 11 maart 1893
Overleden Doniawerstal, 13 mei 1945
Beroep(en) schilder, graficus
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Bernard Essers (Kraksaan (Nederlands-Indië), 11 maart 1893 - Doniawerstal, 13 mei 1945)[1] was een Nederlands grafisch kunstenaar die bekend is geworden met houtsneden en penseeltekeningen in inkt; hij was ook aquarellist, etser, illustrator, glasschilder, kunstschilder en boekbandontwerper. Hij illustreerde een tijdlang werken van bekende auteurs, onder wie Arthur van Schendel en P.C. Boutens.

Duinlandschap (1922-1923)

Bernard Essers werd in 1893 geboren als zoon van Barend Maria Diederik Essers en Hiltje Johanna Hermanna van Boekeren. Zijn vader was arts. Van 1910-1912 ging hij naar de Hendrick de Keyserschool in Amsterdam. Van 1912-1914 studeerde hij aan de Royal Academy of Arts, Kensington, in Londen. In 1918 woonde hij in Egmond aan Zee. In 1919-1920 kreeg hij lessen in etstechniek van J.M. Graadt van Roggen en Richard Roland Holst. Hij trouwde in 1930 met Kitty Vreede (1899-1979), telg uit het het geslacht Vreede; het echtpaar woonde in Bergen (Noord-Holland) en Schoorl. Uit dit huwelijk werden twee dochters geboren. Essers ging veel om met kunstenaars van de Bergense School. Hij maakte verschillende reizen naar Florence, Bretagne, Rapallo en New York.

Omslagen voor het tijdschrift Wendingen

[bewerken | brontekst bewerken]

Essers' werk is figuratief, met herkenbare voorstellingen. Tegelijkertijd heeft zijn werk ook abstracte en decoratieve kwaliteiten. Het kenmerkt zich door een grote expressiviteit die bereikt wordt met een strakke stilering. In sommige opzichten doet het aan art nouveau denken; in andere opzichten aan expressionistisch werk.

Essers heeft, naast de vervaardiging van zelfstandig werk, ook veel geïllustreerd. Onder andere het tijdschrift Wendingen. De Beeldhouwkunst van Heden, de 'zwerver-boeken' van Arthur van Schendel en Deirdre en de zonen van Usnach van Adriaan Roland Holst. Hij heeft zich vooral toegelegd op houtsneden en penseeltekeningen in inkt.

Exposities (selectie)

[bewerken | brontekst bewerken]
  • 1923 Hij ontvangt de gouden medaille voor de grafische kunst (voor de houtsnede de Muziek) ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van koningin Wilhelmina

Openbare collecties

[bewerken | brontekst bewerken]

Piet Spijk en Annemarie Timmer, Bernard Essers (1893-1945) (met voorw. Frans Leidelmeijer), Zwolle: Waanders 2008