Designerdrug
Designerdrugs of research chemicals is een opkomende groep drugs, die vooral onder jongeren en twintigers populair zijn.[bron?] Het zijn bij normale gebruikers veelal onbekende drugs, maar vaak wel bekend bij meer experimenterende gebruikers. Omdat er relatief weinig bekend is over toxiciteit en farmacologie van deze onderzoekschemicaliën is het risico van gebruik relatief hoog.[1]
Designerdrugs zijn verbindingen waarbij men telkens opnieuw poogt nieuwe moleculen met een lichte structurele variantie op de markt te brengen. Drie belangrijke groepen binnen de designerdrugs zijn gesubsitueerde fenylethylamines en tryptamines en cannabinoïden.[2] De redenen voor de synthese van deze drugs zijn tweevoudig: men zoekt naar een nieuwe structurele variantie, en men poogt continu de wetgever voor te zijn en de wet te ontduiken.
Het handelen in en bezitten van designerdrugs is - ook als ze niet voorkomen op lijsten bij de Opiumwet - in Nederland strafbaar op grond van de Geneesmiddelenwet, een economisch delict.
Enkele soorten
- 2C-B
- 2C-C
- 2C-D
- 2C-E
- 2C-I
- 2C-T-7
- 2C-G-5
- 4-Fluor-Amfetamine
- methylone
- Mephedrone, 4-Methylmethcathinone
- butylone (bk-MBDB)
Overige
Dit zijn in essentie wel designerdrugs, maar geen research chemicals meer:
- Ecstasy (MDMA)
- Speed (Amfetamine)
- Ketamine
- Methamfetamine
Legale status
Weinig van de designerdrugs zijn illegaal omdat het er te veel zijn om op te noemen. De wetgeving over deze drugs verschilt echter veel per land, in de Verenigde Staten zijn zij bijvoorbeeld voordat ze zijn ontdekt al illegaal volgens de Federal Analog Act. Vaak is bezit wel toegestaan zolang het product niet wordt gebruikt voor consumptie door mensen. Het opzettelijk op voorraad hebben van designerdrugs is in Nederland wel strafbaar op grond van de Geneesmiddelenwet.
Referenties
- ↑ Erowid Research Chemical FAQ, Experimental and Research Chemicals used as Psychoactives.
- ↑ Sanders B. et al.(2008), "Research Chemicals": Tryptamine and Phenethylamine Use Among High-Risk Youth, Substance use & misuse 43:389-402, PMID: 18365939