Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Gedragswetenschap: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Armlamp (overleg | bijdragen)
Ehologie=dierlijk gedrag
Encycloon (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(37 tussenliggende versies door 26 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Gedragswetenschap''' is een verzamelnaam voor wetenschappelijke richtingen die het gedrag van de mens onderzoeken. In Vlaanderen is de term gedragswetenschappen vrijwel identiek aan [[sociale wetenschappen]]. In Nederland wordt de term gedragswetenschappen in beperktere zin gebruikt, als deel van de sociale wetenschappen.
'''Gedragswetenschap''' is een overkoepelende benaming voor wetenschappen die zich toeleggen op de studie van het menselijk gedrag.


In Nederland wordt de term gedragswetenschappen vooral gebruikt als onderverdeling van [[sociale wetenschappen]].
Tot de gedragswetenschappen worden in Vlaanderen gerekend:
<!--GELIEVE ALFABETISCHE RANGSCHIKKING TE RESPECTEREN_-->
* [[Antropologie]] - de wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van het menselijk [[gedrag]] bij culturen van volken overal ter wereld, in al hun aspecten.
* [[Bestuurskunde]] - de wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met de inrichting en werkwijze van het openbaar bestuur.
* [[Bedrijfskunde]] - de wetenschap die zich bezighoudt met de wijze waarop een onderneming functioneert, zowel intern als extern.
* [[Communicatiewetenschap]] - de wetenschap die menselijke communicatie en de effecten daarvan op het gedrag onderzoekt
* [[Criminologie]] - de wetenschap die het (maatschappelijk) [[Deviant gedrag|"afwijkend" gedrag]] bestudeert
* [[Economie]] - de wetenschap die zich bezighoudt met het "economisch gedrag" van de mens: de behoeftebevrediging met inzet van (schaarse) middelen.
* [[Politicologie]] - de wetenschap die zich bezighoudt met de studie van het tot stand komen, het voeren en de effecten van het overheidsbeleid.
* [[Pedagogiek]] - de wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van het veranderproces/leerproces binnen een (opvoedings)relatie.
* [[Psychologie]] - de wetenschappelijke studie van het gedrag (= ''bv. lopen, drinken...'') en de psychische processen (= gedachten en gevoelens)
* [[Rechtsgeleerdheid]] - de wetenschap die zich bezighoudt met kennis of studie van het recht. Het vastleggen en verantwoorden van formele gedragsregels.
* [[Sociologie]] - de wetenschap die het menselijk gedrag bestudeert binnen samenlevingsverbanden en gemeenschappen (= ''bv. school, gezin, jeugdbeweging...'')


In Vlaanderen is dat niet het geval. De term gedragswetenschappen is ruimer dan de sociale wetenschappen. <br />
In Nederland rekent men doorgaans tot de gedragswetenschappen: communicatiewetenschap, psychologie, pedagogiek en criminologie.
Onder gedragswetenschappen worden gerekend:<br />
* [[antropologie]] - de wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van het menselijk gedrag bij culturen van niet-westerse volken in al hun aspecten
* [[economie]] - de wetenschap die zich bezighoudt met het "economisch gedrag" van de mens: de behoeftebevrediging met inzet van (schaarse) middelen.
* [[rechtsgeleerdheid]] - de wetenschap die zich bezighoudt met kennis of studie van het recht. Het vastleggen en verantwoorden van formele gedragsregels.
* [[criminologie]] - bestudeert het (maatschappelijk) [[Deviant gedrag|"afwijkend" gedrag]]
* politieke en [[sociale wetenschap]]. Deze wetenschappen houden zich bezig met de studie van het tot stand komen, het voeren en de effecten van het overheidsbeleid.
* [[sociologie]] - bestudeert het sociaal gedrag en sociaal handelen van de mens in de samenleving
* [[communicatiewetenschap]] - de wetenschap die menselijke communicatie en de effecten daarvan op het gedrag onderzoekt
* [[psychologie]] - de wetenschappelijke studie van het gedrag en de mentale processen
* [[pedagogiek]] - de wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van het veranderproces/leerproces binnen een (opvoedings)relatie.


Onderzoek aan mensen door [[biologie|gedragsbiologen]] of [[ethologie|ethologen]] wordt doorgaans niet tot de gedragswetenschappen gerekend.
=== Overlappingen ===
* [[Biologie]] bevat de studie van het [[Ehologie]]("dierlijk" gedrag), wat ook parallellen met het menselijk gedrag omvat.


[[Categorie:Sociale wetenschap| ]]
[[Categorie:Sociale wetenschap| ]]

[[ar:علوم سلوكية]]
[[en:Behavioural sciences]]
[[es:Ciencias de la conducta]]
[[fi:Käyttäytymistiede]]
[[ja:行動科学]]
[[ko:행동과학]]
[[mr:वर्तनशास्त्र]]
[[sr:Бихејвиоралне науке]]
[[sv:Beteendevetenskap]]
[[ta:நடத்தை அறிவியல்கள்]]
[[th:พฤติกรรมศาสตร์]]
[[tr:Davranışsal bilimler]]
[[ur:علوم سلوکیہ]]
[[zh:行为科学]]

Huidige versie van 19 sep 2021 om 08:20

Gedragswetenschap is een verzamelnaam voor wetenschappelijke richtingen die het gedrag van de mens onderzoeken. In Vlaanderen is de term gedragswetenschappen vrijwel identiek aan sociale wetenschappen. In Nederland wordt de term gedragswetenschappen in beperktere zin gebruikt, als deel van de sociale wetenschappen.

Tot de gedragswetenschappen worden in Vlaanderen gerekend:

  • Antropologie - de wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van het menselijk gedrag bij culturen van volken overal ter wereld, in al hun aspecten.
  • Bestuurskunde - de wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met de inrichting en werkwijze van het openbaar bestuur.
  • Bedrijfskunde - de wetenschap die zich bezighoudt met de wijze waarop een onderneming functioneert, zowel intern als extern.
  • Communicatiewetenschap - de wetenschap die menselijke communicatie en de effecten daarvan op het gedrag onderzoekt
  • Criminologie - de wetenschap die het (maatschappelijk) "afwijkend" gedrag bestudeert
  • Economie - de wetenschap die zich bezighoudt met het "economisch gedrag" van de mens: de behoeftebevrediging met inzet van (schaarse) middelen.
  • Politicologie - de wetenschap die zich bezighoudt met de studie van het tot stand komen, het voeren en de effecten van het overheidsbeleid.
  • Pedagogiek - de wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van het veranderproces/leerproces binnen een (opvoedings)relatie.
  • Psychologie - de wetenschappelijke studie van het gedrag (= bv. lopen, drinken...) en de psychische processen (= gedachten en gevoelens)
  • Rechtsgeleerdheid - de wetenschap die zich bezighoudt met kennis of studie van het recht. Het vastleggen en verantwoorden van formele gedragsregels.
  • Sociologie - de wetenschap die het menselijk gedrag bestudeert binnen samenlevingsverbanden en gemeenschappen (= bv. school, gezin, jeugdbeweging...)

In Nederland rekent men doorgaans tot de gedragswetenschappen: communicatiewetenschap, psychologie, pedagogiek en criminologie.

Onderzoek aan mensen door gedragsbiologen of ethologen wordt doorgaans niet tot de gedragswetenschappen gerekend.