Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Mail art

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gpvosbot (overleg | bijdragen) op 23 okt 2010 om 15:25. (Botgeholpen doorverwijzing: Lijst van mensen die bekendstaan als de vader of moeder van iets - Verwijzing(en) verwijderd)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Mail art is een kunstvorm waarbij de communicatie het medium is.

Kenmerken en geschiedenis van de mail art

Mail art-kunstenaars wisselen via de post hun kunstwerken uit en omzeilen daarmee de traditionele kunstinstellingen bij het openbaar maken van hun werk.

Sinds het ontstaan van de fluxus-beweging in de jaren 60 bewandelen vele kunstenaars alternatieve wegen om hun werk te verspreiden. Ze organiseren hun eigen mail art projecten met tentoonstellingen daarvan en geven hun eigen publicaties uit.

Mail art werd oorspronkelijk vaak gemaakt met behulp van stencils, stempels, xerografie en fotokopieerapparaten. Kenmerkend waren de veelal kleine formaten op een papieren ondergrond; wat te maken had met de eisen voor verzending per post.

Experimenteel ingestelde kunstenaars probeerden echter alles te versturen waar zij een etiket en een postzegel op konden plakken; de verregaande standarisering van de afmetingen van poststukken ontstond pas later.

Door de komst van internet is een elektronische variant van mail art doorgebroken bij een groter publiek. Het versturen van e-cards werd een populaire manier van communiceren. De groep mensen die zich hiermee bezig houdt breidt zich nog steeds uit.

Origine

Ray Johnson wordt gezien als de bedenker van deze kunststroming in de zestiger jaren. Hij wordt gezien als de 'vader' van de Mail art met zijn New York Correspondence School. De kunststroming vermijdt de officiële kunstwereld met zijn galeriën en musea en regelt in principe de verspreiding zelf.

Mail art kunstenaars in Nederland en België

In Nederland zijn onder meer actief: Ko de Jonge, Bart Boumans, Jenny de Groot, Sonja van der Burg, Ruud Janssen, Litsa Spathi en Renée Wagemans. In België zijn Guy Bleus (The Administration Centre - 42.292), José van den Broucke (Temple Post), Johan Van Geluwe (The Museum Of Museums), Jonas Wille (Catastrophe X), Sjoerd Paridaen, Luc Fierens, Hans van Heirseele en Frips actief.

Tentoonstellingen

Collecties van Mail-Art artiesten zijn tentoongesteld in zogenaamde "Communicatie-Musea" als het Museum of Instant Images en The Electronic Museum of Mail Art. Ze worden ook bewaard in kunstarchieven, zoals o.a. The Administration Centre - 42.292 (Guy Bleus), het T.A.M. archief (Ruud Janssen) of Artpool (György Galántai).

Zie de categorie Mail art van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.