Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Raf Terwingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 78.24.175.114 (overleg) op 9 mei 2019 om 12:06. (Limburg:provincie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Raf Terwingen
Politicus
Politicus
Algemeen
Volledige naam Raf Louis Rosa Terwingen
Geboren Genk, 12 juli 1972
Kieskring Limburg
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Advocaat
Partij CD&V
Religie Rooms-katholiek
Functies
1996 - heden Advocaat Balie Tongeren
1998 - ? Regiovoorzitter CD&V Maasland
2006 - 2007 Provincieraadslid Limburg
2007 - heden Volksvertegenwoordiger[1]
2011 - 2014 Fractievoorzitter Kamer
van Volksvertegenwoordigers
[2]
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Raf Louis Rosa Terwingen (Genk, 12 juli 1972) is een Belgische politicus voor de CD&V.

Politieke loopbaan

Hij is de zoon van wijlen Wim Terwingen (1942-2007) CD&V-politicus en van Ghilaine Noelmans (1939-). Hij is momenteel bezig aan zijn tweede termijn als burgemeester van Maasmechelen en aan zijn derde termijn als volksvertegenwoordiger.

Terwingen werd advocaat en maakte in 1998 zijn politiek debuut toen hij regiovoorzitter werd van de CVP- en daarna de CD&V-afdelingen van het Maasland.

Limburg

In 2006 werd hij voor het eerst politiek verkozen als provincieraadslid voor de provincie Limburg. Van 2006 tot 2007 was hij provincieraadslid van Limburg.

Brussel:Volksvertegenwoordiger

In 2007 werd hij voor de eerste keer verkozen tot parlementslid: als eerste opvolger nam hij de plaats in van Johan Sauwens, die ervoor koos niet naar het federaal parlement te gaan, om zo verder in het Vlaams parlement te kunnen blijven.

Terwingen werd begin december 2011 fractieleider voor de CD&V in de Kamer, in opvolging van Servais Verherstraeten, die staatssecretaris werd in de Regering-Di Rupo.[3] In 2014 nam Verherstraeten terug die rol over na de installatie van de regering-Michel I.

Ook werd de Maasmechelaar Rapporteur van de Bijzondere Kamercommissie inzake seksueel misbruik. Hij liet zich na het verschijnen van het commissie-rapport op 31 maart 2011 bijzonder duidelijk uit over de plegers en medeplichtigen van deze aard van misdrijven.

Sedertdien zetelt Terwingen onafgebroken in het federaal parlement, waarin hij vooral actief is als vast lid van de commissie justitie en handelsrecht. Zo diende hij in zijn eerste legislatuur (2007 - 2010) meer dan 100 wetsvoorstellen in waarvan een kleine twintigtal gestemd zijn en daardoor wet werden.

In 2014 werd hij opnieuw verkozen, dit keer vanop de 3de plaats, en zetelde hij dus voor een derde legislatuur in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

In de Kamer houdt hij zich vooral bezig met wetsvoorstellen en -ontwerpen m.b.t. burgerlijk en strafrecht:overwegend op het vlak van de adoptie- en assisenwet, het straf- en familierecht, en de wapen- en drugswetgeving.

Daarnaast was hij betrokken bij de nieuwe assisenwet die de procedure efficiënter en sneller wil maken en minder zaken voor de volksjury brengt. Deze wet bevatte echter enkele vertaalfouten met verstrekkende gevolgen. Zo konden in Vlaanderen pogingen tot moord door de correctionele rechter behandeld worden, maar in Franstalig België niet.[4]

Op het eind van de huidige legislatuur mocht hij - mede namens zijn partij en minister Koen Geens - het ontwerp tot nieuwe strafwetboek als wetsvoorstel indienen, waarvan hij hoopt de volgende legislatuur prioritair werk te kunnen maken.

Maasmechelen: Burgemeester

Tijdens de lokale verkiezingen van 2012 was hij lijsttrekker in zijn gemeente Maasmechelen. Hij behaalde een score van 4.166 stemmen. De avond van de verkiezingen startte er tussen zijn partij en de sp.a coalitiegesprekken,[5] maar na dissidentie in eigen rang, wekenlang touwtrekken en onderhandelingsrondes kwam er uiteindelijk een coalitie met Open VLD en N-VA.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bleef Terwingen burgemeester van Maasmechelen. Hiermee scheef hij geschiedenis. Het was immers al van 1971 geleden dat Maasmechelen dezelfde burgemeester een tweede legislatuur gunde, maar Raf Terwingen (CD&V) behield het vertrouwen van de Maasmechelaar en zag het aantal zetels zelfs stijgen van elf naar twaalf.[6]. Zoals afgesproken ging hij met Open Maasmechelen in zee. Met 30,1 procent van alle Maasmechelse stemmen werd CD&V de grootste partij, bijna dubbel zo groot als hun coalitiepartner.

Eretekens

Voorganger:
Georges Lenssen
Burgemeester van Maasmechelen
2013 - heden