Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Yerseke Moer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Dz (overleg | bijdragen) op 9 mrt 2006 om 22:02. (correctie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Yerseke Moer is een oudlandgebied (ca. 484 ha) in het bezit van Stichting Het Zeeuwse Landschap. Het ligt in Zeeland op Zuid-Beveland, tussen Wemeldinge, Yerseke en Kapelle.

Het is een voormalig schorrencomplex, dat zo'n 1000 jaar geleden door een ringdijk van de zee werd afgesloten. Het bestaat uit reliëfrijke weilanden. Toch is de oorspronkelijke structuur van het schorrencomplex nog te herkennen. De weilanden liggen op zanderige kreekruggen en lagere komgrond. Bovenop ligt een dunne kleilaag wat op een dikke veenlaag ligt. De grotere kreken zijn vóór de bedijking samen met de aangrenzende oeverwallen omgevormd tot brede kreekruggen. Op deze grote kreekruggen en in de vroegere beddingen zijn vaak wegen aangelegd. De aangrenzende hoge oeverwallen zijn vaak als bouwland in gebruik genomen. In de laaggelegen kommen was alleen weideland mogelijk, vooral door de aanwezigheid van een zoute veenlaag in de ondergrond. In de Middeleeuwen is dit veen op grote schaal weggegraven ten behoeve van de zoutwinning: de zogenaamde moernering. Hierdoor ontstond een typerend reliëf, dat vroeger algemeen in het Zeeuwse oudland te vinden was. Aan de vroegere zoutwinning, (de moernering) heeft de Yerseke Moer haar naam te danken. Door de grote variatie aan bodemfactoren en de lokaal optredene zoute kwel zijn wel 10 verschillende vegetatietypen te onderscheiden. Zoete en zilte graslanden maar ook pioneergemeenschappen.

In het gebied is dwars door de weilanden een wandelroute uitgezet die voor iedereen vrij toegankelijk is (vanaf 15 juli tot 1 november). De wandelroute start bij het informatiebord aan de Reeweg.

Flora en Fauna

Er is een zeer grote variatie in planten. Enkele voorbeelden:

Vooral aan vogels is het gebied zeer rijk. In de winter foerageren er duizenden ganzen. Slechts enkele voorbeelden van de mogelijk aan te treffen vogels:

Bescherming

Het gebied is beschermt en valt onder de vogelrichtlijn (484 ha, maart 2000); IBA (490 ha, november 1994). Met name het voorkomen van de Kolgans heeft hier aan bij gedragen.