Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

A Few Good Men

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
A Few Good Men
Tagline In the heart of the nation's capital, in a courthouse of the U.S. government, one man will stop at nothing to keep his honor, and one will stop at nothing to find the truth.
Regie Rob Reiner
Producent William S. Gilmore
Scenario Aaron Sorkin
Hoofdrollen Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore, Kevin Bacon
Muziek Marc Shaiman
Montage Robert Leighton
Steven Nevius
Cinematografie Robert Richardson
Distributie Columbia Pictures
Première 9 december 1992
Genre Drama, Thriller
Speelduur 138 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 33 miljoen dollar
Gewonnen prijzen 9
Overige nominaties 20 (o.a. 4 Oscars)
Kijkwijzer
Bewerk dit op Wikidata
Bewerk dit op Wikidata
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

A Few Good Men is een Amerikaanse film uit 1992 van regisseur Rob Reiner. Het is een militair rechtbankdrama naar het toneelstuk en filmscript van Aaron Sorkin.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Luitenant en tevens al zeer succesvolle beginnend advocaat Daniel Kaffee (Tom Cruise) krijgt een zaak toegewezen van twee militairen, korporaal Harold W. Dawson (Wolfgang Bodison) en soldaat Louden Downey (James Marshall), die terechtstaan voor moord. De twee hadden medesoldaat Willy Santiago mishandeld en een doek in de mond gedrukt, waarop Santiago's longen begonnen te bloeden en hij overleed. Kaffee krijgt de zaak toegewezen omdat hij al 49 schikkingen heeft uitonderhandeld, waarmee zijn superieuren in hun nopjes zijn. En juist bij de onderhavige zaak is discretie meer dan vereist.

Kaffee heeft het in zijn hoofd al weer op een akkoordje met de aanklager gegooid en een rechtszaak lijkt dan ook kansloos: er zijn hoge militairen mee gemoeid en de opvattingen van de aangeklaagde soldaten werken niet in hun voordeel. Overste JoAnne Galloway (Demi Moore) en luitenant-ter-zee Sam Weinberg (Kevin Pollak) worden toegevoegd aan Kaffees team. Dat is vreemd want ze wilde de zaak eerst zelf afhandelen. Kaffee beseft dat hij juist deze zaak kreeg toegeworpen omdat hij de meeste schikkingen achter zijn naam heeft staan. Hij liet het zelfs in 49 zaken nog nooit tot een rechtszaak komen. Hij is geliefd bij iedereen en met name zijn militaire superieuren. Daardoor had Galloway spontaan, maar daarom tevergeefs gepleit deze zaak als hoofdaanklager toegewezen te krijgen.

De verdediging van de twee militairen is op de volgende feiten gebaseerd. Santiago had een zogenaamde "Code Red" gekregen. Een Code Red is een afstraffing van een soldaat door de groep wegens het niet naleven van regels, en houdt meestal een of andere vorm van mishandeling in. Bij Santiago was de reden dat hij ondermaats presteerde, te laat kwam en bovendien de hiërarchie had "gebroken". Hij had namelijk een klacht doorgebriefd naar superieuren in de VS in plaats van zijn direct leidinggevende aan te spreken. Dit wordt niet getolereerd door de commandant van de basis Guantánamo Bay, kolonel Nathan Jessep (Jack Nicholson). Kaffee wil bewijzen dat deze hoge militair feitelijk eindverantwoordelijke is voor de dood van Santiago, waar hij Dawson en Dawney voor wil laten opdraaien.

Aanvankelijk lijkt Kaffee hulp te krijgen van de plaatsvervanger van Jessep. Maar deze zwaar bewaakte kroongetuige pleegt zelfmoord. Jessep blijkt gegevens te hebben laten vervalsen om te laten lijken alsof hij Santiago stilletjes wilde laten vertrekken, en iedereen dekt hem. Kaffee zou niks kunnen bewijzen, sterker nog, een dergelijke zware beschuldiging aan een hoge officier zou hem weleens zijn professionele kop kunnen kosten. Dit terwijl hij dicht bij een schikking is.

Hij weet de eis van het OM van 18 jaar pijlsnel terug te praten naar 2 jaar. Maar zijn cliënten weigeren deze superdeal. Daniel is de wanhoop nabij, maar Joanne schopt hem de rechtszaal in en draagt hem op Jessep het vuur aan de schenen te leggen.

De rechtszaak begint, en het lukt Kaffee om kolonel Jessep zelf in het getuigenbankje te krijgen. In een rechtstreeks kruisverhoor krijgt hij de kolonel zover dat deze zijn zelfbeheersing verliest, getergd als hij is door Kaffees insinuaties over vermeende onprofessionaliteit. Jessep houdt een monoloog over de noodzaak een sterke eenheid te runnen in het oog van 4000 gewapende Cubanen die ieder moment zouden kunnen aanvallen. Hij valt woedend uit tegen Kaffee en zegt dat de dood van Santiago, hoe tragisch ook, waarschijnlijk levens heeft gered. Hij moet in het zicht van de vijand een basis runnen om de vrijheid van "slapjanussen" als Kaffee te beschermen, en daarvoor moet hij een zekere tucht handhaven.

Op de herhaalde vraag of hij een Code Red heeft bevolen zegt Jessep You're goddamn' right I did!. Hierop wordt de kolonel ter plekke gearresteerd voor de moord op Santiago. Dawson en Dawney worden vrijgesproken van moord, maar toch oneervol uit de krijgsdienst ontslagen, omdat ze een collega in nood niet de bescherming hebben gegeven die hij verdiende. Als Dawson zijn respect aan Kaffee betuigt, maakt deze duidelijk dat Dawney en hij geen insigne hoeven te dragen om toch 'men of honor' te zijn. De openbare aanklager, die kolonel Jessep kan arresteren, en Kaffee blijven voor tijdens en na dit geruchtmakende proces beste vrienden, alsof het een 50e schikking betrof.

Rolverdeling en militaire rang

[bewerken | brontekst bewerken]
Acteur Personage Militaire rang Strijdkracht
Cruise, Tom Tom Cruise Daniel Kaffee Luitenant US Navy, juridische afdeling
Nicholson, Jack Jack Nicholson Nathan R. Jessep Kolonel US Marine Corps
Moore, Demi Demi Moore JoAnne Galloway Luitenant Commandant US Navy, juridische afdeling
Bacon, Kevin Kevin Bacon Jack Ross Kapitein US Marine Corps, juridische afdeling
Sutherland, Kiefer Kiefer Sutherland Jonathan James Kendrick Luitenant US Marine Corps
Pollak, Kevin Kevin Pollak Sam Weinberg Luitenant US Navy, juridische afdeling
Marshall, James James Marshall Louden Downey Soldaat Eerste Klas US Marine Corps
Bodison, Wolfgang Wolfgang Bodison Harold Dawson Huzaar Eerste Klas US Marine Corps
Walsh, J.T. J.T. Walsh Matthew Andrew Markinson Luitenant Kolonel US Marine Corps
Preston, J.A. J.A. Preston Julius Alexander Randolph Kolonel US Marine Corps
DeLorenzo, Michael Michael DeLorenzo William T. Santiago Soldaat Eerste Klas US Marine Corps
Wyle, Noah Noah Wyle Jeffrey Owen Barnes Korporaal US Marine Corps
  • Het boek Misery van Stephen King is te zien in de film. De film Misery (1990) werd ook door Rob Reiner geregisseerd.
  • Kiefer Sutherland moest voor zijn rol als Kendrick in een humvee rijden. Dit ging hem slecht af, hij reed een aantal soldaten aan.
  • De monoloog van Jack Nicholson in zijn rol als kolonel Jessep die een tirade afsteekt tegen Kaffee in de rechtszaal moest meerdere malen herhaald worden om publieksreacties te filmen. Het kruisverhoor met Cruise en Nicholson werd een van de beroemdste scènes uit de filmgeschiedenis.
  • Wolfgang Bodison was aanvankelijk als location scout aangesteld bij de film, maar Rob Reiner vond hem zo op een marinier lijken dat hij hem Lance Corporal Harold Dawson liet spelen.
  • Er waren plannen voor een liefdesscène tussen Tom Cruise en Demi Moore, maar daar werd van afgezien omdat het niet in de film paste.
  • Het woord sir wordt 164 keer gebruikt in de film (ongeveer eens per 50 seconden).
  • Er is een cameo van de scriptschrijver Aaron Sorkin. Hij speelt een advocaat die in een café met een vrouw praat.
  • Een beroemd citaat uit deze film is: "I want the truth!" "You can't handle the truth!"
  • Acteur Ed O'Neill (Al Bundy uit de komische serie Married with Children) speelde in eerste instantie een marinier in de film. Hij werd er later uitgeknipt omdat het testpubliek telkens in de lach schoot als hij in beeld kwam, terwijl het geen grappige scènes waren.