Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Bucegigebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bucegigebergte
Muntii Bucegi vanuit Postavaru
Muntii Bucegi vanuit Postavaru
Hoogste punt 2507 meter (Omu)
Oppervlakte 300 km2 km²
Coördinaten 45° 27′ NB, 25° 26′ OL
Onderdeel van Zuidelijke Karpaten
Bestaat uit metamorf gesteente
Bucegigebergte (Roemenië)
Bucegigebergte
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Het Bucegigebergte ligt aan de oostelijke kant van de Zuidelijke Karpaten of Zevenburgse Alpen. Aan de oostkant dalen zeer steile flanken af naar de populaire toeristenplaatsen Bușteni en Sinaia in de Prahova-vallei. Aan de westkant bevindt zich de Bran Corridor, het Leaota gebergte en de Piatra Craiului. Direct ten noorden ligt de stad Brașov en het skigebied Poiana Brașov.

Volgens de overlevering woonde op deze heilige berg van de Daciërs (Kogainon) de mythische figuur Zalmoxis in een grot.[1]

Kruis op de Caraiman in Bucegi
Kruis op de Caraiman in Bucegi

Het Bucegigebergte is eenvoudig via de autoweg DN1 vanuit Boekarest te bereiken. Mede daardoor is het het meest ontwikkelde en drukst bezochte gebergte in Roemenië.

  • Vanuit Sinaia gaan diverse kabelbanen, stoeltjesliften en skiliften de bergen in.
  • Er zijn meerdere berghutten in het massief. De hoogste, tevens de hoogst gelegen in de Karpaten en de hoogste permanent bewoonde plaats in Roemenië, is de Cabana Omu op 2505 m.
  • De 'Sfinx' en 'Babele' zijn de meest bekende rotsformaties van het gebied.
  • Koning Carol I liet in 1873 in Sinaia een zomerpaleis (Kasteel Peleș) bouwen.
  • Tussen de Bucegi en het Piatra Craiuluigebergte ligt de Branpas. Dit was in het verleden lange tijd een belangrijke grensovergang tussen Walachije en Transsylvanië. Hier vindt men het kasteel Bran, wat (ten onrechte) bekendstaat als het kasteel van Vlad Dracula (Vlad Țepeș) .

Nationaal Park Bucegi

[bewerken | brontekst bewerken]

Wetenschappelijk onderzoek aan het begin van de vorige eeuw heeft geleid tot de oprichting van het nationaal park in 1943. Het heeft een oppervlakte van 35.700 hectare in de districten Arges, Brasov, Dambovita en Prahova. [2]

Gebergtegroepen

[bewerken | brontekst bewerken]

De Bucegi gebergtegroep is een van de vier hoofdgroepen van de Zuidelijke Karpaten. Zij wordt verder onderverdeeld in 3 subgroepen:

Het Bucegigebergte wordt in dit artikel beschreven.

Het Leaota gebergte is een klein voornamelijk bebost massief gelegen tussen de Piatra Craiului en het Bucegigebergte. De top is 2133m hoog.

Piatra Craiului

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Piatra Craiului voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Piatra Craiului (rots van de koning) bestaat uit een smalle kalkformatie van ongeveer 25 kilometer lang. De hoogste top heet La Om op 2238 meter.

Bucegi is een nationaal biermerk dat door Heineken in Roemenië wordt gebrouwen.