Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Coop (Nederlandse supermarkt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Coop
Logo van Coop
Opgericht 1891
Hoofdkantoor Velp
Einde 2024
Verder als PLUS
Eigenaar/onderdeel Coop Nederland U.A.
Vestigingen 315 (2021)[1]
Land(en) Nederland
Coop Supermarkt in Velp.
Coop Supermarkt in Velp.
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie

Coop (uitspraak: Ko-op) is een Nederlandse supermarktketen van Coop Supermarkten.[2] Coop is aangesloten bij de inkooporganisatie Superunie. Het bedrijf begon in 1891 als coöperatie in Zaandam.[3] In september 2021 werd een fusie met PLUS aangekondigd, die op 3 januari 2022 werd afgerond.[4] Het zou nog wel tot 2024 duren voordat alle Coop-supermarkten zijn omgebouwd naar de nieuwe formule.[5]

Coop Supermarkt in Appingedam, 2021

In 2001 ging consumentencoöperatie Coop Nederland samen met ondernemerscoöperatie Codis, bekend van de formules E-markt en Volumemarkt, in CoopCodis. Bijna alle supermarkten werden omgebouwd tot Coop Supermarkt. Nadat de Edah, onderdeel van Laurus, in 2008 ophield te bestaan sloot een deel van de franchisewinkels zich aan bij Coop. In 2010 en 2012 kwamen daar nog eens 54 C1000-winkels bij, omdat deze vanwege marktwerking niet ondergebracht konden worden bij de Jumbo, die de C1000-keten overnam.

Coop zag haar omzet in 2017 met 59 miljoen euro stijgen tot 1,177 miljard euro. Gedurende dat jaar opende Coop vijf nieuwe filialen, waardoor het aantal uitkwam op 263. Van die filialen werden er 143 geëxploiteerd door zelfstandige ondernemers. Tevens begon het bedrijf met de thuisbezorging van boodschappen vanuit verscheidene Coop-filialen.[6]

Samen met de Jumbo nam Coop de EMTÉ Supermarkten over, waarvan er 51 filialen als Coop verder gingen.[7] Dat jaar opende Coop 27 nieuwe filialen en daarmee kwam het aantal vestigingen op 300. De omzet steeg in 2018 met 182 miljoen euro naar 1,2 miljard euro.[8] In 2020 is mede door de coronacrisis de omzet met 16 procent ten opzichte van 2019 gestegen naar 1,74 miljard euro. Het marktaandeel steeg naar 3,9 procent.

Op 6 september 2021 werd bekend dat Coop en Plus zouden gaan fuseren onder de naam Plus.[9][10] Deze fusie werd in december van dat jaar goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt.[11] Door middel van schaalvergroting hoopte het bedrijf een sterkere positie te verwerven binnen de markt.[12] Begin 2022 werd de fusie afgerond, waarna het ombouwen van de Coop-supermarkten kon beginnen.[5] De eerste Coop die in een Plus-supermarkt werd veranderd, was die in het Friese Heeg.[13]

Het bedrijf kende in 2021 drie winkelformules.[14] CoopCompact, alle in handen van zelfstandige ondernemers, zijn buurt- en dorpssupermarkten. Daarnaast zijn er 'reguliere' supermarkten met de naam Coop en de gemaksformule Coop Vandaag.[15] Oorspronkelijk waren er ook nog de formules Coop FullService, voor franchisenemers, en de prijsagressieve formule Supercoop.

Hoofdkantoor en distributiecentra

[bewerken | brontekst bewerken]

Coop heeft een distributiecentrum in Gieten en in Deventer. Vanuit Deventer worden de gekoelde en verse producten aan de Coop Supermarkten geleverd. Het centrum in Gieten verzorgt sinds eind 2014 de overige producten. Daarvoor was het in gebruik bij C1000. Het hoofdkantoor van de supermarktketen bevindt zich in het Gelderse Velp.

Alle winkels van Coop Supermarkten verkopen producten met het label G'woon, het huismerk van Superunie. Ook zijn er stellingen in de winkels waar zelfstandige ondernemers hun (lokale) producten kunnen aanbieden.

Franchisenemers en supermarktmanagers

[bewerken | brontekst bewerken]

De winkels van Coop Supermarkten worden voornamelijk gerund door zelfstandige ondernemers. De overige winkels zijn in handen van Coop Supermarkten en hebben een filiaalmanager.

Zie de categorie Coop (Netherlands) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.