Euro health consumer index
De Euro Health Consumer Index is een vergelijkende index voor de beoordeling van de prestaties van de nationale gezondheidszorg in 35 Europese landen. Het rapport analyseert 46 indicatoren in de gezondheidszorg, onder meer patiëntenrechten en -informatie, toegankelijkheid van de zorg, resultaat van de behandelingen, bereik van de gezondheidsdiensten, preventie en het gebruik van geneesmiddelen.
De index is gestart in 2005, met overzichtelijke jaarrapporten sedert 2014. In het algemeen besluit de Index dat de Europese gezondheidsvoorzieningen er tussen 2006 en 2016 duidelijk op vooruit zijn gegaan.
Rangorde
[bewerken | brontekst bewerken]De rangschikking in het rapport over 2018 geeft volgend resultaat:[1]
De Index waarschuwt wel dat het een relatieve meting van landen betreft, en dat men zich niet mag blindstaren op de eindscore alleen. Zo werd Nederland aan de top ingehaald door Zwitserland, vanwege lagere scores in de mentale zorg. België is pas 5e, maar heeft wel “het meest genereuze systeem”. En het uitstekend presterende Noorwegen gaat, in tegenstelling tot het kleine Montenegro, gebukt onder frustrerende wachtlijsten.[1]
Kritiek
[bewerken | brontekst bewerken]In 2016 bleek voor het Verenigd Koninkrijk een groot verschil in rangorde tussen de resultaten van deze Euro Health Consumer Index (14e van 35 landen)[2] en een Brits onderzoek, waarin het Verenigd Koninkrijk op de eerste plaats stond van 11 rijke landen, nog voor Zwitserland.[3] Naar aanleiding hiervan bekritiseerde het British Medical Journal in zijn blog de arbitrair geachte criteria van de Euro Health Consumer Index.[4]
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]Naast de Euro Health Consumer Index maakt ook het European Observatory on Health Systems and Policies rapporten op over het gezondheidssysteem in diverse Europese landen. De rapporten zijn onderling vergelijkbaar vanwege een identieke, onderliggende sjabloon. Dit Observatory is een intergouvernementele samenwerking, onder de vleugels van het regionaal kantoor voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
De Global Health Security Index rangschikt 195 landen wereldwijd naar het niveau van slagvaardigheid van de volksgezondheid.
Externe links
[bewerken | brontekst bewerken]- healthpowerhouse.com, uitgever van de Index
- Jaarrapporten van de Euro Health Consumer Index
- European Observatory on Health Systems and Policies van de WHO.
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Euro health consumer index op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
- ↑ a b (en) Euro Health Consumer Index 2018. Euro Health Consumer Index (25 februari 2019). Gearchiveerd op 2 juni 2020. Geraadpleegd op 28 mei 2020.
- ↑ (en) Outcomes in EHCI 2015. Euro Health Consumer Index (26 januari 2016). Gearchiveerd op 2 juni 2020. Geraadpleegd op 28 mei 2020.
- ↑ (en) MIRROR, MIRROR ON THE WALL. commonwealthfund.org (juni 2014). Gearchiveerd op 24 juni 2020. Geraadpleegd op 28 mei 2020.
- ↑ (en) What, if anything, does the EuroHealth Consumer Index actually tell us? (9 februari 2016). Gearchiveerd op 19 april 2020. Geraadpleegd op 28 mei 2020.