Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Gosling Emacs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gosling Emacs
Ontwikkelaar(s) James Gosling
Uitgebracht 1981
Besturingssysteem Unix en VMS
Geschreven in C
Categorie Emacs-teksteditor
Licentie(s) Vrije licentie
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Gosling Emacs, ook bekend onder de naam Gosmacs, was een teksteditor uit de Emacs-familie. Gosmacs was geschreven in C door James Gosling en was in 1981, het jaar van de eerste uitgave, de eerste Emacs-teksteditor die draaide op Unix. Verder werkte het programma ook op VMS en op de IBM-PC.

De uitbreidingstaal van Gosmacs was Mocklisp, een scripttaal met de oppervlakkige syntaxis van Lisp, maar zonder de capaciteiten van die taal. De laatste versie van Gosling Emacs werd uitgegeven in het jaar 1983.

Gosling Emacs gebruikt de architectuur van Multics Emacs gecombineerd met de scripttaal (interpreter) Mocklisp met routines van laag niveau om het gebruik van de tekstfuncties te verbeteren. Deze interpreter maakt echter geen gebruik van de datastructuren uit Lisp. Mocklisp wordt voornamelijk gebruikt als een krachtige interpreter voor strings (teksten), getallen en andere bijzonderheden zoals formules.

Relatie met GNU Emacs

[bewerken | brontekst bewerken]

Richard Stallman hergebruikte in de eerste versie van GNU Emacs een deel van de broncode van Gosling Emacs, omdat deze toen volledig vrij beschikbaar was zonder beperkingen. Dit werd echter opgeheven toen UniPress Gosmacs overkocht. In versie 16.56 van GNU Emacs werd dan ook alle broncode van Gosmacs verwijderd op verzoek van UniPress. Unipress bracht een commerciële variant uit van Gosmacs onder de naam Unipress Emacs.