Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Heede (Nedersaksen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heede
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Heede
Heede (Nedersaksen)
Heede
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Emsland
Samtgemeinde Dörpen
Coördinaten 52° 60′ NB, 7° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 31,11 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
2.542
(82 inw./km²)
Hoogte 4 m
Burgemeester Antonius Pohlmann (CDU)
Overig
Postcode 26892
Netnummer 04963
Kenteken EL
Gemeentenr. 03 4 54 020
Website www.heede-ems.de
Locatie van Heede in Emsland
Kaart van Heede
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Heede is een dorp aan de Eems in Nedersaksen, op ongeveer 7 kilometer van de Nederlandse grens bij Bourtange (Groningen). Heede maakt deel uit van de Samtgemeinde Dörpen in het landkreis Emsland. Heede telt 2.542 inwoners.[1]

Tussen 1937 en 1940 hadden hier vier kinderen (Grete Ganseforth, Anni Schulte, Maria Ganseforth en Susanne Bruns) verschijningen van de H. Maagd Maria. Het was de tijd van het opkomende nazisme in Duitsland. Vanwege de toeloop van pelgrims kregen de kinderen tegenwerking van de nazi’s. Ze werden meerdere malen verhoord en zelfs een tijdlang opgesloten in een psychiatrische inrichting. Ondanks de hevige tegenwerking bleven de kinderen getuigen van hun verschijningen. Tot 3 november 1940 werd Maria wel meer dan 100 maal op verscheidene plaatsen waargenomen.

Heede groeide uit tot een bedevaartsoord en op 25 maart 2000 werden de verschijningen erkend door de plaatselijke bisschop, de bisschop van Osnabrück.

Onze Lieve Vrouw wordt in Heede vereerd als Koningin van het Heelal en Koningin van de Arme Zielen.

Achter de Emsländische Volksbank aan de Hauptstraße in Heede staat een bijzondere, ook in het dorpswapen weergegeven, lindeboom. Een houten bord bij het begin van de Pinnincksallee vermeldt dat dit de "1000-jährige Linde" is. Deze bijzondere, oude boom heeft een zeer dikke en lage centrale hoofdstam, waarop een tiental zware opgaande uitlopers als in een krans gegroeid zijn. De boom is bij veel Nederlandse bomenliefhebbers bekend en wordt dan ook regelmatig bezocht.

Zie de categorie Heede (Emsland) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.