Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

NTR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de organisatie voor wetenschappelijk onderzoek, zie Nederlands Tweelingen Register.
NTR
Logo
Volledige naam Stichting NTR
Motto of slagzin Speciaal voor iedereen
Opgericht 1 januari 2011
Doelgroep informatie, educatie, cultuur
Land Vlag van Nederland Nederland
Televisiezender(s) NPO 1, 2, 3, Zapp en Zappelin
Radiozender(s) NPO Radio 1, 2, 3FM, Klassiek, 2 Soul & Jazz en 3FM KX
Status Taakomroep
Eerste uitzending 1 september 2010
Voorganger(s) NPS, Teleac en RVU
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media
De entree van de VPRO, NTR, BNN, VARA, Human en BOS

De NTR is een Nederlandse publieke omroep, die in 2010 is ontstaan uit een fusie van de Nederlandse Programma Stichting (NPS), Teleac en RVU. De naam is een samenvoeging van de beginletters van zijn drie voorgangers.[1]

De NTR is, net als de NOS, een wettelijke taakomroep met in de Mediawet 2008 vastgelegde taken op vlak van informatie, educatie, kunst & cultuur, jeugd en diversiteit. Binnen die taken wil de NTR een breed en divers programma-aanbod realiseren, met oog voor kwetsbare thema's, genres en doelgroepen die anders onderbelicht blijven. Deze taakstelling speciale programma's te maken voor alle doelgroepen komt ook terug in de slogan Speciaal voor iedereen.

De NTR is in 2010 ontstaan uit de omroepen NPS, Teleac en RVU. Sinds 1 september 2010 zenden de drie omroepen gezamenlijk uit als NTR. Joop Daalmeijer was directeur van de NPS en werd de eerste directeur van NTR. Na zijn pensioen op 1 september 2011 werd hij opgevolgd door Paul Römer, directeur tot 2019.

Op 1 januari 2011 gingen de drie omroepen op in de Stichting NTR met een raad van toezicht onder leiding van Pieter van Geel (CDA).[2][3] Begin 2014 trad hij af en werd opgevolgd door Eric van der Burg (VVD).[4] In 2019 werd Eric van der Burg opgevolgd door ondernemer, bestuurder en politicus Marcel Wintels.[5]

Op 28 november 2024 stapte de gehele raad van toezicht per direct op, omdat bij een onderzoek naar de werkcultuur "aanzienlijk veel meldingen van serieuze aard" werden gedaan over mediadirecteur Willemijn Francissen.

Stroomdiagram ontstaan NTR
Geschiedenis NTR

Radio en podcasts

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie NTR van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.