Oekraïense barok
De Oekraïense barok of Hetmanatische barok, ook wel Mazepaanse barok, is een specifieke vorm van de barokarchitectuur en -kunst die werd gebruikt in Oekraïne in de 17e en 18e eeuw. Deze vorm is vernoemd naar het Kozakken-Hetmanaat. Mazepaans slaat op Hetman Ivan Mazepa. Eerder maakte dit gebied deel uit van Polen-Litouwen.
Architectuur
[bewerken | brontekst bewerken]De Oekraïense barok onderscheidt zich van West-Europese barok door de meer sobere versieringen en eenvoudigere vormen. Oekraïne kent nog veel barokke gebouwen in deze stijl. Voorbeelden hiervan in Kiev zijn het Holenklooster van Kiev en het Vydubychi-kloostercomplex met onder andere het Sint-Michielsklooster. De Russische Naryshkin barok en de Oekraïense barok hebben elkaar tot op zekere hoogte beïnvloed. Voorbeelden hiervan zijn de gouden knopvormige of de peervormige koepels.
Schilderkunst
[bewerken | brontekst bewerken]De beste voorbeelden van de barokke schilderstijl zijn de kerkschilderingen in de Poortkerk van de Heilige Drie-eenheid van het Holenkloostercomplex van Kiev. Verder ontwikkelden de graveertechnieken zich erg snel in deze stijlperiode. Door deze snelle ontwikkelingen kon men gebruik maken van een complex systeem van symboliek, allegorieën, heraldische tekens en weelderige versieringen.
Voorbeelden
[bewerken | brontekst bewerken]-
Heilige Drie-eenheidklooster in Tsjernihiv
-
Sint-Catharinakerk in Tsjernihiv
-
Maria-Tenhemelopnemingkathedraal bij het Holenklooster van Kiev
-
Holenklooster van Kiev
Externe links
[bewerken | brontekst bewerken]- Ukrainian Baroque Songs and music - Oekraïense barokke liederen en muziek: met Audio files van barokke liederen
- Barocco di Ucraina in Louvre Ivan Georg Pinzel - Oekraïense barokke beeldhouwer uit de 18e eeuw Ivan Georg Pinzel
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Ukrainian Baroque op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
- Baroque in de Internet Encyclopedia of Ukraine
- Greta Pruis, Kiev & Lviv: Groningen, Pamac, 2010. Pag. 30-33