Onverzadigde verbinding
Een onverzadigde verbinding is een binding tussen twee C-atomen in een molecuul, waarbij er geen sprake is van een enkelvoudige C-C binding maar van een dubbele (C=C) of drievoudige C-C binding (C≡C). Hierbij zijn de twee betrokken C-atomen niet door één elektronenpaar gebonden, maar door twee elektronenparen. Wanneer een molecule alleen enkelvoudige (dus C-C) bindingen bevat dan is er sprake van een verzadigde verbinding. "Verzadiging" slaat dan ook op het verzadigd zijn met waterstofatomen van het koolstofatoom. Als gevolg van de onverzadigde binding kunnen er minder zijgroepen aan de C=C of C≡C binding zitten. Vergelijk het hieronder beschreven etheen bijvoorbeeld met het verzadigde ethaan: CH3-CH3.
Voorbeelden
[bewerken | brontekst bewerken]De eenvoudigste onverzadigde verbindingen zijn de alkenen:
Alkynen zijn onverzadigde koolwaterstoffen waarin ten minste één paar koolstofatomen verbonden is door een drievoudige binding, bijvoorbeeld H-C≡C-H (ethyn).
Alkadienen zijn onverzadigde koolwaterstoffen met twee dubbele bindingen, bijvoorbeeld CH2=CH-CH=CH2 (1,3-butadieen).
Onverzadigde verbindingen komen veel voor in de organische chemie, bijvoorbeeld bij vetzuren.
Oliezuur is een onverzadigd vetzuur en wel een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Het heeft één dubbele binding in de lange koolstofketen.
Linolzuur is een tweevoudig onverzadigd vetzuur. Het heeft twee dubbele bindingen in de lange koolstofketen.