Overleg:Lijst van Nederlandse fanfareorkesten
Onderwerp toevoegenUiterlijk
Laatste reactie: 1 jaar geleden door 80.112.84.86 in het onderwerp Geen rode links
Geen rode links
[brontekst bewerken]Ivm met het mogelijke niet encyclopedische karakter van vrijwel alle links op deze lijst, zijn deze preventief verwijderd. Nieuwe artikelen kunnen verder individueel beoordeeld worden op encyclopedie-waardigheid en dan alsnog toegevoegd worden. Dit wordt gedaan met meer lijsten die mogelijk niet encyclopedische onderwerpen aantrekken. --.....jeroen..... 18 sep 2008 23:16 (CEST)
- Beste jeroen,
- deze lijsten heb ik oorspronkelijk opgezet, omdat ik als niet-Nederlander vind, dat de (civiele) fanfareorkesten en de brassbands en hun evaluatie en ontwikkeling in Nederland en in België een grandioos verschijnsel zijn. Nergens in de buurlanden, in heel Europa, ja zelf in de hele wereld vind men deze doordringing in brede delen van de bevolking niet nog eens. Ieder dorp in België en Nederland beschikt over tenminste een van dergelijke orkesten. Het muzikale niveau van deze verenigingen is zeer hoog. Door deze verenigingen is soms in een tijd, als men omroep of single- en langspeel-platen en eerst recht CD's nog niet kende meer voor de verbreding van muziek en cultuur gedaan, dan door elke andere groepen, omdat er symfonieorkesten uitsluitend in grote steden bestonden. Op een brede basis van muziek uitoefende mensen, kan ook de spits van het muziekbedrijf groeien.
- Als er keen brede basis meer is, dan krijgen ook de elitaire groepen en ensembles a la longue hun problemen. Dat kun jij het best bij de ontwikkeling in de buurlanden vervolgen.
- Over te culturele waarde van de fanfareorkesten en brassbands mogen wij hier zeker niet discussiëren.
- Ik ken veel oudere lijsten, die veel meer rode links hebben, als deze twee lijsten, maar waar nog altijd de rode links bestaan.
- Lijsten in die geen rode links staan zijn overbodig, omdat er meestal een gelijknamige categorie bestaat. En daarin zijn uitsluitend blauwe links vermeld en dat betekend een dubbelde vermelding. zie ook: Overleg:Lijst van Nederlandse en Vlaamse componisten
- Tenslotte vind ik het een zeldzaam gebeuren, dat dergelijke omvangrijke verwijderingen zonder overleg of discussie omgezet worden.
- --Nlkalwien 19 sep 2008 11:35 (CEST)
- Het gaat hier helemaal niet om het feit of het onderwerp fanfareorkesten wel of niet encyclopedisch is (dat zijn ze voor 100%), maar of al die plaatselijke fanfares dat zijn en dat zijn ze in principe niet. Rode links nodigen uit voor het aanmaken van zulke artikelen. Dat is heel mooi, maar niet als de niet-encyclopedie-waardigheid van te voren al vaststaat. Uitzondering zullen er vast zijn en daarom kunnen die per geval beoordeeld worden, zoals hierboven uitgelegd. Tot slot nogmaals: dit wordt gedaan met meer lijsten die mogelijk niet encyclopedische onderwerpen aantrekken. Dit richt zich om die reden dus hoofdzakelijk op Nederlandse en Vlaamse lijsten. Er zijn inderdaad meer lijsten die aan deze criteria voldoen. Daarvan worden er al meerdere vrijgehouden van rode links en andere worden nog gedaan. --.....jeroen..... 19 sep 2008 12:08 (CEST)
- Ik ben het met NlKalwien eens dat het opmerkelijk is dat een grote ingreep zonder overleg gebeurt. Verder ben ik het met hem eens dat de Nederlandse blaasorkestcultuur uniek is. Een volledige lijst is dus op zijn plaats, juist om te laten zien dat elke plaats een eigen orkest heeft. De suggestie van Jeroen om dan wel de [[]] links weg te halen, lijkt me een hele goede. Ik stel voor dat op deze pagina de verwijderingen teruggedraaid worden, en vervolgens van de rode links de haken verwijderd worden. Mee eens? Verstrooide professor 19 sep 2008 12:53 (CEST)
- Als we voor het onderhoud op Wikipedia ook al overleg moeten gaan voeren, dan zijn we wel heel erg ver van huis, maar hoe dan ook; ik ben wel bereidt voor deze en gelijksoortige lijsten (die van NlKalwien) een compromis te sluiten dmv geen links, zoals de verstrooide professor hier voorstelt. --.....jeroen..... 19 sep 2008 13:27 (CEST)
- Ik denk dat wij dit kennelijk niet onder onderhoud vinden vallen. Maar voor jou is dat kennelijk wel zo, dus dan kan ik me je verbazing voorstellen. dank voor het terugzetten. Ik heb niet nu meteen tijd om die links te verwijderen, geef ons een week zou ik zeggen. groet! Verstrooide professor 19 sep 2008 13:49 (CEST)
- Als we voor het onderhoud op Wikipedia ook al overleg moeten gaan voeren, dan zijn we wel heel erg ver van huis, maar hoe dan ook; ik ben wel bereidt voor deze en gelijksoortige lijsten (die van NlKalwien) een compromis te sluiten dmv geen links, zoals de verstrooide professor hier voorstelt. --.....jeroen..... 19 sep 2008 13:27 (CEST)
- Nee, dit compromis lijkt mij zeker niet goed, zie ook Overleg:Lijst_van_Vlaamse_volksmuzikanten/groepen#Verwijdering_rode_links. Dat betekent dat elke keer als er een van de genoemde groepen aangemaakt wordt, dat dan ook de link toegevoegd moet worden. Het lijkt mij in dit geval zinniger om eerst alle links, rode én blauwe, door te lopen of ze voldoen aan de naamgevingsconventies. Sowieso horen wmb alleen fanfares die een artikel zouden moeten krijgen op deze lijst thuis. — Zanaq (?) 25 sep 2008 22:13 (CEST)
- Maar wie weet nu bij voorbaat welke dat zijn, Zanaq?
- Het verwijderen van de rode links en het handhaven van de vermeldingen zelf lijkt mij dé oplossing. Mocht zo'n fanfare dan een artikel krijgen, dan is het vroeg genoeg om de link aan te brengen.
- Analoog gaat het bij oeuvrelijsten op pagina's over architecten, schrijvers, componisten etc.: lang niet alle gebouwen, boeken en muziekstukken onder aan die pagina's zijn bij voorbaat een artikel waard. Die blijven ook gewoon "zwart", totdat het betreffende artikel er echt is. Fransvannes 25 sep 2008 22:18 (CEST)
- Grrr... ik had een stuk tekst getypt, en intussen was Frans bezig. Nu is mijn tekst weg. Weet iemand daar een oplossing voor trouwens?
- Anyway... Ik pleit sterk voor het laten staan van de complete lijst. Juist als complete lijst is deze lijst waardevol, omdat dat de uitgestrektheid van het fenomeen fanfare in Nederland duidelijk wordt. Dat wil (inderdaad) helemaal niet zeggen dat alle overzonderlijke orkesten een lemma verdienen, maar dat feit zou er m.i. niet toe moeten leiden dat vermelding van het bestaan ervan op een lijst niet zo zijn toegstaan. Ook artikelen met lopende tekst bevatten items die geen afzonderlijk lemma krijgen. Verstrooide professor 25 sep 2008 22:26 (CEST)
- Aangezien deze lijst én niet compleet én niet actueel is is deze WiKi pagina wat mij betreft overbodigf (of zelfs misleidend) 80.112.84.86 16 feb 2023 15:12 (CET)