Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Provinciale weg 279

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Provinciale weg 279
Provinciale weg 279
Provinciale weg 279
Provinciale weg 279
Land Nederland
Provincie Noord-Brabant, Limburg
Lengte 72,4 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
van/naar Horn
Kruising Horn  
Overweg Spoorlijn Budel - Vlodrop
Begin stad Heythuysen
Begin stad Roggel
Rotonde Roggel  
Rotonde Meijel  
Brug over het water Noordervaart
Rotonde Meijel
Kruising Asten
Toerit naar snelweg 36 Venlo / Eindhoven E34
Afrit weg  Helmond / Venray  
Rotonde Bakel  
Afrit weg  Helmond Centrum
Rotonde Beek en Donk   
Kruising Keldonk
Kruising Veghel
Brug over het water Oude Haven
Toerit naar snelweg 11 Nijmegen / Eindhoven
Begin autoweg Autoweg
Afrit weg  Heeswijk-Dinther - Zuid
Afrit weg  Heeswijk-Dinther
Afrit weg  Middelrode
Afrit weg  Berlicum
Brug over het water Máximakanaal
Afrit weg  Den Dungen
Einde autoweg Autowegeinde
Toerit naar snelweg 21 Eindhoven / Utrecht E25
van/naar 's-Hertogenbosch
Film van de provincie Noord-Brabant uit 2015 over de verbreding van de N279

De provinciale weg 279 (N279) is een provinciale weg met een lengte van ruim 70 kilometer. Zij loopt van zuid naar noord door de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg. Deze weg verbindt de A2 bij 's-Hertogenbosch via de plaatsen Veghel, Helmond, Beek en Donk, Asten, Meijel en de Napoleonsbaan (N273) met Horn nabij Roermond. De weg is een drukke verkeersader omdat het de enige noord-zuidverbinding is tussen een aantal belangrijke grote plaatsen. Het noordelijke traject, tussen de opritten A2 en A50, is in 2016 opgewaardeerd tot 2 rijbanen met elk 2 rijstroken en wordt sindsdien aangeduid als autoweg.

Weggedeelte N266

[bewerken | brontekst bewerken]

Het gedeelte tussen 's-Hertogenbosch en Beek en Donk maakte deel uit van de N266. Deze weg staat bekend als de oude rijksweg van 's-Hertogenbosch naar Weert langs de Zuid-Willemsvaart. Het nieuwste gedeelte tussen Beek en Donk en Asten is aangelegd ter ontlasting van de oude N266 die voor veel opstoppingen zorgde in Beek en Donk en in het centrum van Helmond. Nu wordt al het verkeer om Helmond heen geleid. Het zuidelijkste gedeelte, tussen Asten en Horn bestaat al vele tientallen jaren en heette voorheen S24.

Uitbreidingsplannen

[bewerken | brontekst bewerken]

Op één gedeelte van de N279 bestaat de wens om het aantal rijstroken te verdubbelen naar 2x2 rijstroken. Het weggedeelte tussen Asten en Veghel. Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Brabant onderzoeken de haalbaarheid om het gedeelte tussen Veghel en Asten op te waarderen, in combinatie met de verbreding van de A2 tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven en de oost-westverbinding waarmee de ruit van verkeerswegen rondom Eindhoven en Helmond afgerond wordt. De provincie Noord-Brabant liet in november 2008 weten een akkoord te hebben bereikt met vier ministeries en 22 gemeenten rondom Eindhoven en Helmond om de provinciale weg N279 op te waarderen.[1] Enkele belangrijke punten over de opwaardering van de N279 zijn; de vormgeving van het (nieuwe)knooppunt bij Laarbeek, het gedeelte bij de Helmondse wijk Dierdonk en de vormgeving van het knooppunt N270-N279.

Op 3 december 2013 heeft de Tweede Kamer besloten dat alle plannen die gemaakt zijn voor de Ruit rond Eindhoven niet door zullen gaan. Volgens de Tweede Kamer moet het geld besteed worden aan wegen zoals de A58 de A67 en een nieuw station nabij Eindhoven Acht/Airport.

Rijstrookconfiguratie en maximumsnelheid

[bewerken | brontekst bewerken]
Van Naar Rijstroken[2] Maximumsnelheid[2]
's-Hertogenbosch (A2) Veghel (A50) 2x2 80 km/h
Veghel (A50) Begin Roggel 1x2 en 2x1 80 km/h
Begin Roggel Eind Roggel 1x2 50 km/h
Eind Roggel Begin Heythuysen 1x2 80 km/h
Begin Heythuysen Eind Heythuysen 1x2 50 km/h
Eind Heythuysen Horn (N273) 1x2 80 km/h

Ter hoogte van de aansluiting op de A67 lag een enorme rotonde met een omtrek van circa 900 meter en 6 aansluitingen bijgenaamd het Ei van Ommel (vanwege de vorm). Dit was een van de grootste rotondes van Nederland. Nadat de rotonde eerder al van 3 rijstroken naar 1 rijstrook is teruggebouwd is deze medio 2009 omgebouwd tot een dubbele T-splitsing (1 noordelijk van de A67 en 1 zuidelijk van de A67).