Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Tivoli (Italië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tivoli
Stad in Italië Vlag van Italië
Wapen van gemeente
Tivoli (Italië)
Tivoli
Situering
Regio Latium
Provincie Rome
Coördinaten 41° 58′ NB, 12° 48′ OL
Algemeen
Oppervlakte 68 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
54.916[1]
(749 inw./km²)
Hoogte 235 m
Overig
Postcode 00010
Aangrenzende gemeenten Castel Madama, Guidonia Montecelio, Marcellina, Roma, San Gregorio da Sassola, San Polo dei Cavalieri, Vicovaro
Beschermheilige San Lorenzo
ISTAT-code 058104
Website http://www.comune.tivoli.rm.it
Portaal  Portaalicoon   Italië

Tivoli is een stad twintig kilometer ten oosten van Rome in de Italiaanse provincie Rome en de regio Lazio. De stad telt ongeveer 53.000 inwoners.

De eerste bewoning in Tivoli stamt uit de dertiende eeuw v. Chr. In de Etruskische tijd was Tivoli onder de naam Tibur een Sabijnse stad en zetel van de Tiburtijnse Sibille. In 90 v.Chr. verkregen de inwoners van Tibur Romeins burgerschap.

Vanwege zijn pittoreske ligging en koele klimaat was Tibur in de Romeinse tijd erg geliefd. De nabijgelegen Villa Adriana, een door Hadrianus gerestaureerde en enorm uitgebreide villa uit de republikeinse tijd, en andere Romeinse villa's in de buurt zijn hiervan de stille getuigen. Maecenas, Augustus en Horatius hadden er villa's. Horatius, Catullus en Statius vermelden de stad in hun gedichten. Tivoli werd en wordt door de Via Tiburtina met Rome verbonden. Uit deze tijd stammen onder andere het amfitheater (opgegraven in 1948), de Villa Gregoriana (ook Villa Manlio Vopisco genoemd) en de Acropolis.

Ook in de middeleeuwen was de stad in trek bij velen waaronder kunstenaars. Naast de Villa Adriana is het 16e-eeuwse paleis Villa d'Este met haar watervallen en fonteinen een belangrijke toeristische trekpleister.

Onder meer

Bekende personen

[bewerken | brontekst bewerken]
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Tivoli op Wikimedia Commons.