Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Virtual Console

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Virtual Console
Virtual Console
Ontwikkelaar(s) Nintendo
Type Downloadplatform voor videospellen
Status Actief
Uitgebracht 2006
Platform(s) Wii, Wii U, Nintendo 3DS
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Virtual Console is Nintendo's downloadplatform voor videospellen van oude spelcomputers voor de Wii, Wii U en 3DS. Voor 'nieuwe' spellen die specifiek voor de Wii ontworpen zijn is er het soortgelijke WiiWare. Het werd omschreven door CEO Satoru Iwata als de videospelversie van Apples iTunes Store. De Virtual Console biedt klassieke spelletjes van oude Nintendo-consoles/handhelds aan (NES, SNES, Game Boy, Game Boy Color en Nintendo 64) en tevens consoles van voormalige concurrenten zoals de Mega Drive en Master System van Sega, de PC Engine, de SNK, Commodore 64 (alleen in Noord-Amerika en Europa), MSX (alleen in Japan) en de Neo-Geo van NEC. Niet alle spellen zullen worden aangeboden, maar wel de beste. Er moet voor de spelletjes wellicht tussen de 5 en 10 euro betaald worden, of ze kunnen als bonusspel gratis worden gedownload bij de aankoop van een videospel.

De gameplay is hetzelfde als de retroversies maar de grafische weergave of framerates kunnen wel verbeterd zijn. Gamers kunnen spellen downloaden die eerder niet in hun regio zijn uitgebracht. Indien technisch mogelijk dan zullen de spellen tevens online te spelen zijn. De Virtual Console is niet alleen voor retrospelletjes maar ook voor onafhankelijke ontwikkelaars die kleine lowbudgetgames willen maken.

Satoru Iwata zei in een toespraak op 23 maart 2006 dat Nintendo, Sega en Hudson Soft samenwerkten om de beste games uit te brengen voor de Virtual Console. Hudson zegt dat het tot 100 spelletjes zal uitbrengen en dat hun advocaten de licenties van spellen proberen te verwerven van nu niet meer bestaande bedrijven.

Beschikbare Virtual Console-spellen

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Lijst van Virtual Console-spellen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voor de besturing van Virtual Console spellen zijn 3 soorten controllers beschikbaar. Ten eerste is er de normale Wii-mote, maar ook de GameCube controller of de special ontwikkelde Classic Controller zijn te gebruiken. Hieronder een overzicht welke games met welke controller beschikbaar zijn. Als er achter Wii-mote een uitroepteken tussen haakjes staat, zijn de spellen wel speelbaar op de Wii-mote, maar zijn ze moeilijk te spelen vanwege de plaatsing van de knoppen. (!= let op: het zou kunnen zijn dat sommige spellen wat moeilijker zijn, vanwege de plaats van de knoppen van de Wii-afstandsbediening.

Platform Wii Remote Classic Controller GameCube Controller
NES Ja Ja Ja Ja Ja Ja
SNES Nee Nee Ja Ja Ja Ja
Nintendo 64 Nee Nee Ja Ja Ja Ja
Master System Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Mega Drive Meeste Ja Ja Ja Ja
PC Engine Ja Ja Ja Ja enkele
Neo Geo Nee Nee Ja Ja Ja Ja
Commodore 64 Ja Ja Ja Ja Ja Ja
MSX Ja Ja Ja Ja Ja Ja

Opslag van de spellen

[bewerken | brontekst bewerken]

De spellen die via de Virtual Console worden gedownload worden opgeslagen op het 512 MB grote flashgeheugen van de Nintendo Wii. Ook opslaan op een externe opslagmogelijkheid via de SD-kaart is mogelijk. Na een update van de Wii console vanaf eind maart is het nu ook mogelijk om spellen op SDHC-kaarten op te slaan. Samen met deze update is het ook mogelijk om spellen gelijk van de kaart af te spelen, in plaats van alleen spellen op de kaart op te slaan. Hiermee wordt voorkomen dat spellen ook op andere Wii-consoles kunnen worden afgespeeld. Spellen die eenmaal gekocht zijn kunnen opnieuw gedownload worden. Downloads kunnen dus gewist worden en later weer opgehaald worden om flashgeheugen te besparen.

De prijzen van een spel verschillen per console. Een N64-spel kost bijvoorbeeld 2 keer zoveel als een NES-spel. In de tabel hieronder zijn alle prijzen aangegeven. In Japan krijgt iedereen die een Classic Style Controller koopt, er 5000 punten bij. 1000 punten kosten 10 euro. Deze punten zijn per 2000 te koop in bijna alle speelgoedwinkels. In het Wii-winkelkanaal kunnen zelf punten gekocht worden per 1000, 3000 of 5000. Deze worden met een creditcard betaald.

Oorspronkelijk formaat Standaardprijs Meerprijs Andere prijzen
NES 500 600 400 (Zuid-Korea)
SNES 800 900 600 (Zuid-Korea)
Nintendo 64 1000 1200 800 (Zuid-Korea)
Sega Mega Drive 800 900 600 (Japan)
PC Engine 600 700 800 (Europa/Noord-Amerika)
PC Engine Duo 800 900
Neo-Geo 900
Sega Master System/Sega Game Gear 500 600
MSX (alleen Japan) 700
Commodore 64 (alleen Noord-Amerika en PAL regio's) 500
Virtual Console Arcade 500 1000 800 (Japan)