Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Vendée

Uit Wikivoyage
Vendée

Vendée is een departement in Frankrijk.

Steden

[bewerken]

Andere bestemmingen

[bewerken]

Info

[bewerken]

Taal

[bewerken]

Arriveren

[bewerken]

Rondreizen

[bewerken]

Bekijken

[bewerken]

Routes

[bewerken]

Landschap

Vendée is beroemd om zijn grote, brede zandstranden. De zomer is hier aangenaam met een temperatuur rond de 25 graden Celsius en weinig wind.

De Vendée ligt aan de Atlantische Oceaan. Hoofdstad is La Roche-sur-Yon. Het grootste deel van het departement is een bocagelandschap. In het zuidoosten is een open akkerlandschap. Le Marais Breton bevindt zich in het noordwesten en Le Marais Poitevin situeert zich in het zuidwesten, gekenmerkt door zijn poldergebieden met weiden en tuinbouw.

De eilanden Noirmoutier en Yeu behoren eveneens tot dit departement, waarvan de kusten een belangrijk zomertoerisme kennen. Vb. Les Sables d’Olonne.

De stranden in Vendée zijn lang, breed en bedekt met fijn zand. Volgens kenners behoren deze stranden tot de mooiste van Frankrijk. De belangrijkste toeristische plaats aan het strand is Les Sables d'Olonne, een mondaine badplaats.

Het landschap van Vendée is veenachtig, groen en glooiend en in het zuiden erg moerassig. Voor de kust van Vendée liggen schilderachtige eilandjes, onder andere Ile d'Yeu, een klein eiland met een ruige kust en veel vogels. Dit eiland is zonder twijfel zeer interessant voor natuurliefhebbers.

Het achterland bestaat voornamelijk uit het afwisselende 'wallenlandschap' van de Bocage; kleine weiden en akkers, die afgezet zijn door boomwallen. Schitterend zijn de twee eilanden voor de Vendée-kust: het Île de Noirmoutier en het Île d'Yeu, het 'eiland met het eeuwigdurend voorjaar'

Langs de kust van Vendée en Charente-Martime strekt zich een keten van (voormalige) moerassen uit, van de Seudre in het zuiden. Het Marais Poitevin is het grootste moeras. Achter de kustdijken ligt het Marais desséché (het droge moeras), een streek van weilanden.

Reliëf

Vendéé telt een oppervlakte van 6720 km² en heeft in totaal 539664 inwoners. Langs de vlakke Côte de Lumière liggen duinen met mooie zandstranden, polders en zoutmoerassen. Het binnenland is een kalm landschap van lage heuvels.

De kust van Vendée verheft zich tot La Roche-sur-Yon nauwelijks boven de zeespiegel en gaat dan over in een golvend heuvellandschap. De heuvels zijn bedekt met kleine, door bomen en hoge struiken afgeperkte weiden. Dit type landschap heet de “bocage”. Als gevolg van schaalvergroting, ruilverkaveling en aanleg van bredere wegen worden steeds meer hagen gerooid en zo verdwijnt het oude Franse boerenland. Dit speelt een grote rol voor het reliëf.

Heuvels

Het centrum van de hoge bocages is de Pouzauges waar de heuvels een hoogte van bijna 300m bereiken. De hoogste heuvel is de Collines Vendée, deze vormt een soort ruggegraat in het binnenland. Dit is het land van de bocains, die als behoudend bekend staan als boeren van Vendée, wonende in heuvels verscholen ‘bourinnes’ (boerderijen zonder verdieping). Die zijn nu grotendeels verlaten.

De bocage, een wallenlandschap van door bomen en struiken afgeperkte kleine weiden en akkers, bepaalt het zicht van het binnenland van Vendée. Er is een hoge en een lage bocage, het is geen groot hoogteverschil.

Het centrum van de vlakke, lage bocages is la Roche sur yon, tevens de perfectuur van Vendée.

In het binnenland In het binnenland, tussen de moerassen, de velden en de beboste heuvels ligt het Marais Mouillé. Dit natte moeras, dat la Venise Verte(Groen Venetië) wordt genoemd, is een grote toeristische trekpleister. De oevers van het kanalen en de Sévre lopen regelmatig onder water en dat leidt tot een uitbundige vegetatie.

Mont Mercure

St. Michel-Mont-Mercure is een gemeente gelegen in het arrondissement Fontenay-le-Comte. De Mont Mercure is een heuvel die 288 m hoog is. Je hebt een prachtig uitzicht op riviertjes zoals de Vendée.

Ten zuiden van de lijn les Sables d’Olonne – Parthenay begint het bekken van Aquitanië, dat tot de Gironde bestaat uit kalkgronden.

Voor de kust liggen de eilanden Noirmoutier en Ile d’Yeu. Noirmoutier is echt een deel van de lage Vendée en is meer een schiereiland dan een eiland (bij eb kun je er gewoon naar toe rijden).

Bocage Is een landschapstype, gekenmerkt door onregelmatige percelen omgeven met heggen en bomen. De belangrijkste functie is het afsluiten van een terrein waar vee graast.

Vendée (rivier)

De Vendée is een rivier in het westen van Frankrijk.

De rivier ontspringt bij Saint-Paul-en-Gâtine(Deux-Sèvres) en mondt uit in de Sèvre Niortaise te L'Île-d'Elle, vlak bij Marans.

Hij doorkruist twee departementen in twee verschillende regio's: · Deux-Sèvres in Poitou-Charentes · Vendée in de Pays de la Loire

De venndée heeft een lengte van 70 km en een stroomgebied van 675 km². Het stroomt van “Deux-Sèvres” naar “de Sèvres Niortaise.

De voornaamste zijrivieren zijn de Mère en de Longèves. Er zijn geen gemeenten waarvan de naam verwijst naar de rivier of het departement.

Les Sables d'Olonne een badplaats met allure

Toen in 1866 'le train de plaisir', de spoorlijn van Parijs naar Les Sables d'Olonne, werd aangelegd, kreeg deze geliefde familiebadplaats met zijn prachtige boulevard en geel zandstrand mondaine trekjes. Dat maakt haar anders dan de andere badplaatsen aan dit deel van de Atlantische kust. Les Sables d'Olonne heeft allure en weet haar gasten in ieder jaargetijde in alle opzichten te charmeren.

La Venise Verte

Is het grootste moeras van de Atlantische kust. Wat u hier ziet zijn mooie, ongerepte natuurelementen. Hier en daar is het nog wild moerasland met riet, maar langs de groene oevers van de kanalen staat vooral bos.

Doen

[bewerken]

Parc Naturel Regional Du Marais Poitevin

Het heeft een omvang van 70.000 hectare en een perifere zone van 130.000 hectare, bij elkaar dus goed voor een 'parkgebied' van 200.000 hectare.

Het regionale natuurpark kwam pas in 1979 tot stand in een samenwerkingsverband van 105 gemeentes uit de Vendée en de Charente Maritime, de twee meest belanghebbende departementen. Het park is zeer afwisselend: grote moerasvlaktes aan zee met droogvallende en opensplijtende modderbanken; een woud van staken in de Baai van Aiquillon, beroemd om de mossel- en oestercultuur.

In het centrum van het park tref je een groot gebied aan van in elkaar overlopende sloten, kreken, kanalen en vennen. Vaak bedekt met een dikke deken van kroos en omzoomd door zwaar overhangende wilgen en berken. In het gebied rond het park liggen enorme wouden en, niet te vergeten, de fraaie valleien van de Vendée en Sèvre.


'Natuurelementen'

Baie de Bourgnuef

Deze baai is een ondiepe, langzaam dichtslibbende zeearm die zich uitstrekt tussen een rotsige uitloper van het Armoricaans Massief, de Pointe de St.-Gildas en het eiland Nourmoutier. De baai is betrekkelijk jong, want tijdens de laatste ijstijd lag de kustlijn nog voorbij Ïle d’Yeu, dat nu 17 km uit de kust ligt. Vervolgens deed zich een verschijnsel voor dat u op veel plaatsen langs de kust zult aantreffen. Vooral de laatste 2000 jaar begon de baai, door het met rivieren meegevoerde zand, steeds meer dicht te slibben en zo ging een aantal eilanden opnieuw deel uitmaken van het vasteland. Het drassige nieuwe land om de voormalige eilanden werd het Marais Breton.


Pornic

Deze badplaats van ruim 3000 inwoners, toeristisch centrum van Pays de Retz, ontstond in de beschutting van een natuurlijke haven in de baai van Bourgneuf. Pornic is een gezellig, oud stadje waarvan het centrum rond de rue Clémenceau ligt. Het kasteel van Pornic torent hoog uit boven het Plage du Chateau, het strand van het stadje.

Bouin

Deze plaats is ontstaan op een voormalig rotseiland in de Baai van Bourgneuf. Deze plaats is als eerste plaats langs de Atlantische kust te zijn verwoest door de Noormannen (799). Tijdens de revolutie was Bouin nog een eiland, zoals u hoort aan de naam die het toen kreeg: Île-Marat.

Ïle de Nourmoutier

Het 19 km lang, maar zeer smalle eiland Noirmoutier heeft een oppervlakte van 60 km² en telt ruim 9000 vaste inwoners. Nourmoutier heeft drie verschillende landschappen: met kleine dorpjes volgebouwde duinen in het westen, zoutmeren en polders. Dijken beschermen een groot deel van Nourmoutier tegen de zee. Ze voorkomen dat de zee het eiland in tweeën splitst, zoals in het verleden al eens is gebeurd.


Port-de-la-Meule

Ligt in een kleine baai. In het begin van de 19de eeuw lag het wat dichter bij zee, tot het totaal verwoest door een enorme vloedgolf. Nu ligt Port-de-la-Meule beter bescherm op het diepste punt van de inham. Het witte kapelletje van Notre Dame de Bonne Nouvelle is een bedevaartsoord van de vissers van Yeu. Op weg naar de Pointe de la Tranche passeert u de wonderbaarlijke Pierre Tremblante, een grote rots die met de hand in beweging kan worden gebracht door op een bepaald punt te drukken.


'Watersport'

Ile D'Oleron

Eten

[bewerken]

Culinair feest

Waar u ook komt, u ontdekt telkens weer andere parels van de unieke keuken van de Vendée, zoals de gâche, een overheerlijk zoetbrood. En dan zijn er nog de talloze zeevruchten, zoals de speciaal bereide oesters, mosselen en niet te vergeten de sardientjes. Natuurlijk kunt u ook, net als de plaatselijke bevolking, bij afnemend tij uw eigen coquillages (schelpdieren) zoeken op het strand.

De omgeving van Mareuil-sur-Lay is een klein maar fijn wijngebied. Hier komen heerlijke wijnen vandaan.

Het hart van Les Sables d'Olonne (gelegen rond de haven) met zijn kleurrijke gevels heeft een heel eigen sfeer. Les Sables d'Olonne heeft nog steeds een vissersvloot. Er worden vooral tonijn en sardines aan land gebracht. Maar ook andere soorten vis en vooral de fruits de mer zijn terug te vinden op de versmarkt in de schitterende, negentiende eeuwse markthal direct achter de boulevard. Natuurlijk vindt u ze ook terug op de menukaarten van de vele restaurants, die Les Sables d'Olonne rijk is. Dit naast andere streekgerechten en niet te vergeten de fruitige Vendée-wijnen en la Troussepinette, een regionaal aperitief gemaakt van zongerijpt fruit.

Uitgaan

[bewerken]

Veiligheid

[bewerken]

Rondom

[bewerken]
Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het bevat een sjabloon, maar nog niet genoeg informatie om bruikbaar te zijn voor een reiziger. Duik erin en breid het uit!

Categorie aanmaken