Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

FN-sambandet i Norge er en norsk uavhengig informasjonsorganisasjon med FN og internasjonale spørsmål som arbeidsområde. Målet er å øke kunnskap og skape debatt om disse temaene i Norge. Målgruppene er alt fra skoleverket og mediene til publikum for øvrig. Organisasjonen ble opprettet 14. oktober 1946.

FN-sambandet
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer971274859
Stiftet14. oktober 1946
LandNorge
HovedkontorOslo[1]
AdresseStorgaten 33A
GeneralsekretærCatharina Bu
Antall ansattecirka 30
Nettstedfn.no (nb)
fn.no (en)

Bakgrunn

rediger

FN-sambandet arbeider med å tilby undervisningsmateriell, kurs, rollespill og foredrag, rådgivning og pressetjenester. Bakgrunn for FN-konferanser, FN-rapporter, Sikkerhetsrådsresolusjoner og annen faktainformasjon om FN finnes på organisasjonens nettsted. Temasidene går i dybden på FNs arbeidsområder inkludert FNs bærekraftsmål, konflikt og fredsbevaring, menneskerettigheter, klimaforhandlinger, fattigdom og utvikling, flyktninger og humanitær hjelp. Nettstedet har også informasjon om konflikter, statistikk og kart fra alle verdens land. Nettstedet Globalis var et interaktivt verdensatlas og et digitalt oppslagsverk som var driftet av FN-sambandet og som nå er slått sammen med fn.no

FN-sambandet har seks distriktskontor som har ansvaret for ulike deler av landet: Øst (med kontor i Oslo), Sør (med kontor i Kristiansand), Rogaland (med kontor i Stavanger), Vest (med kontor i Bergen), Trøndelag (med kontor i Trondheim), og Nord (med kontor i Tromsø).

Over 700 skoler og barnehager er knyttet FN-sambandet gjennom å være "FN-skole-medlem", i tillegg til at materialet er fritt tilgjengelig gjennom internett.

Internasjonalt er FN-sambandet tilknyttet et globalt nettverk av FN-forbund gjennom World Federation of United Nations Associations (WFUNA)

FN-sambandets hovedmål er å øke kunnskapen i den norske befolkning om FN og FN-relaterte spørsmål.

  • informere om FN og FNs arbeid
  • skape interesse for, og debatt om, FN og internasjonale spørsmål
  • øke forståelsen for årsaker og sammenhenger i internasjonal politikk
  • bidra til positive holdninger til solidaritet og internasjonalt forpliktende samarbeid

Målgruppe

rediger

Skoleverket, inkludert lærere og lærerstudenter, samt media er organisasjonens viktigste målgrupper. FN-sambandet har også en ILO-konsulent som jobber med internasjonale arbeidslivsspørsmål.

Ledelse og organisering

rediger

FN-sambandets styreleder er Anne-Cecilie Kaltenborn (NHO Service og handel. Nestleder er Margrete Bjørge Katanasho (LNU). Catharina Bu er generalsekretær. Organisasjonen er partipolitisk uavhengig, basert på 60 landsomfattende medlemsorganisasjoner.

FN-sambandet er finansiert gjennom gjennom bevilgninger fra Utenriksdepartementet, samt kontingenter og andre mindre tildelinger. 

Globalis

rediger

Globalis er et samfunnsfaglig nettsted drevet av FN-sambandet i Norge.

Globalis er et interaktivt verdensatlas og et digitalt oppslagsverk. På sidene finnes statistikk og fakta for alle land i verden, profiler om pågående konflikter, satellittbilder som viser geografiske og klimatiske endringer over tid, samt verdenskart som viser menneskenes globale påvirkning. Kildene er i hovedsak FN og Verdensbanken.

Målet med Globalis er å visualisere likheter og ulikheter i verden, og hvordan mennesker påvirker livet på planeten. Sidene retter seg først og fremst mot lærere og elever i ungdomsskoler, videregående skoler og folkehøgskoler.

Globalis finnes også på svensk, dansk, finsk og islandsk i et samarbeid med de andre nordiske FN-forbundene.

Se også

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ Enhetsregisteret[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

rediger