Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Fujairah (arabisk: الفجيرة) er et emirat (delstat) i De forente arabiske emirater. Emiratet grenser mot fire av de seks vestlige emiratene i vest, mot Omanbukta i øst og mot Oman både i sør og nord. Fujairah deler Oman i to hoveddeler, mens en tredje liten enklave av Oman ligger inne i Fujairah like sørvest for byen Khor Fakkan. Siden 18. september 1974 regjeres emiratet av sjeik Hamad bin Mohammed Al Sharqi, som etterfulgte sin far, Mohammad bin Hamad Al Sharqi.

Fujairah
الفجيرة

Flagg

Våpen

LandDe forente arabiske emiraters flagg De forente arabiske emirater
StatusEmirat
Grunnlagt1953
HovedstadFujairah
Areal1 165 km²
Befolkning256 256 (2019)
Bef.tetthet219,96 innb./km²
Høyde o.h.134 meter
Nettsidewww.fujairah.ae/
Politikk
EmirHamad bin Mohammed Al Sharqi (1975–)
Kart
Emiratet Fujairah
25°07′59″N 56°19′59″Ø

Ifølge befolkningstall fra 2007 var Fujairah med sine dengang 144 083 innbyggere[1] det nest minste emiratet i FAE. Mer enn halvparten emiratets innbyggere bor i hovedstaden Fujairah, mens andre større byer er Dibba som ligger ved Omanbukta lengre nord, og Khor Fakkan (som ikke tilhører, men er omringet av, Fujairah).

Klima og natur

rediger

Fujairahs klima er fuktigere og mindre varmt enn de fleste andre emiratenes. Hajarfjellene skiller emiratet fra ørkenområdene i vest. Fjellene strekker seg helt ned til kysten, bortsett fra helt i sør. På østkysten vokser mangroveskog, og det er opprettet en del naturreservater på fugleøyer langs den.

I april 2009 ble Wadi Wurayah Fujairah utnevnt til FAEs første beskyttede fjellområde av emiratets regent. Dette emir-dekretet (N°2 / 2009) er et resultat av et tre år langt prosjektsamarbeid mellom Emirates Wildlife Society, WWF (EWS-WWF) og byen Fujairah med støtte fra HSBC Bank Middle East ltd. Wadien er på 129 km² og befinner seg i området mellom byene Masafi, Khor Fakkan og Bidiyah.[2]

 
Byggeaktivitet i emirat-hovedstaden Fujairah.
 
Turistanlegg oppført 2007-2008, i området Sharm (Dadna) nord i emiratet Fujairah.

Økonomi

rediger

Siden 1990-årene har området fått en viss utbygging for turisme, mens det de siste årene har opplevd en akselerert turistutbygging, særlig i nord og i byen Fujairah.

Fujairah by har omlastningshavn og bunkringshavn for olje, hvor rørledninger fra Abu Dhabi bringer olje over Hajarfjellene og utenom Hormuzstredet. Omlastningshavnen har en stor mengde anløp av oljetankere, som tidvis fører til forurensing av havområdet rundt Fujairah by. Også Khor Fakkan har en meget stor havn, mens området nordover mot Dibba og Hormuzstredet er under rask utbygging med nye hoteller, og et resortområde for de emiratiske herskerfamiliene. Dibba er en travel fiskerihavn. En annen viktig næringsvei er stenbruddene i Hajarfjellene.

Emiratets strender er omfattet av raske og omfattende utbygginger av turisme og havner. Det er en økonomisk frisone i Fujairah by hvor også utlendinger får eie land og drive egen næringsvirksomhet.

Utdanning

rediger

Emiratet har ikke eget universitet, men en avdeling av Ajman University i Khor Fakkan, samt en egen høyskole for kvinner og en for menn – begge i Fujairah by.

 
Al Bidyah-moskéen.

Historie

rediger

Fujairah var opprinnelig en del av emiratet Sharjah, men ble utskilt som eget emirat igjen i 1971. Fortsatt er kystbyene Kalba i sør og Khor Fakkan i nord under formell kontroll av Sharjah, og områder i sør mot grensen til Oman er omstridt mellom de to emiratene Sharjah og Fujairah.

Regentene i emiratet omfatter:

  • Hamad bin Abdullah Al Sharqi (1876 – 1942)
  • Sjeik Mohammad bin Hamad Al Sharqi (1942 – 18. september 1974)
  • Sjeik Hamad bin Mohammad Al Sharqi (18. september 1974 –)

I Fujairah ligger den moskeen man antar er FAEs eldste, Al Bidyah-moskéen. Den ligger ved kystveien mellom Fujairah by og Dibba omtrent midt i emiratet, nær Omanbukta.

Referanser

rediger
  1. ^ Befolkningsstatistikk 2008 Arkivert 20. oktober 2012 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Fra Fujairah Observer». Arkivert fra originalen 2. oktober 2015. Besøkt 3. juli 2009. 

Eksterne lenker

rediger