Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Hærens uniformer er uniformer båret av soldater og annet personell i Hæren, en av de fire forsvarsgrenene i Forsvaret.

Den norske Hærens arbeidsuniform M-98 båret av gardister i sanitetstjeneste.

Inndelingen av uniformer er: Feltantrekk, Tjenesteantrekk, Paradeantrekk og Messeantrekk. I tillegg har de vernepliktige en permuniform hvor det er lov å bære forgyldte tegn på Feltuniform 2 (M04/M17).

Hver av antrekkene har flere utgaver som har forskjellige funksjoner i henhold til uniformsreglementene. De meste brukte uniformene til hverdags er Feltuniform 1, 2 og 3. Disse er laget primært for feltbruk hvor det stilles krav til at stoffet er slitesterk, har kamfulasjemønster og har egenskaper som er flammehemmende og gir termisk beskyttelse. F1 og F3 kalles gjerne feltuniform mens F2 populært kalles arbeidsuniform og som bæres i vanlig tjeneste i og rundt leirområdet.

De tegn som bæres på Hærens uniformer skal vise militær grad, status, kvalifikasjoner og tilhørighet.

Arbeidsuniform

rediger
 
Et eksemplar av feltuniform i den norske hæren omkring 2004.
 
Stormlag fra 2. bataljon med feltuniform, stridsvest, hjelm og hvite kamuflasjebukser.
 
En skarpskytter i Hans Majestet Kongens Garde, her med feltbukse, arbeidsjakke av typen M-98, samt kamuflert hodeplagg av ukjent type. Våpenet er en Våpensmia NM149.
 
Major Kjell Martinsen fra Hans Majestet Kongens Garde 2007 iført sommeruniform og «gardelue» (båtlue med dusk) med kokarde i nasjonalfargene. Hærens kakifargede sommeruniform og grønne vinteruniform ble 2010 erstattet av en ny helårsuniform i fjellgrått med svart bandolær. Beretene har et kokardeliknende, farget filtmerke bak Haraldsmerket.
 
General Vigleik Eide i sommeruniform.

Hæren benytter M-17 som arbeidsuniform.

M-2000 Var en ren Sjøforsvarsuniform i ripstop materiale som senere også ble benyttet av de andre forsvarsgrenene.

M-17 ble innfaset i 2017 som erstatter for M-04.

Kontorister og liknende benytter kontoruniform i daglig tjenesten. Denne består av skjorte, slips, bukse og sko fra tjenesteuniformen, eventuelt kombinert med kontorgenser. Om sommeren benyttes kortermet skjorte.

Feltuniform

rediger

Hæren anvendte feltuniformen M-75 siden 1975. En forbedret kamuflasjefarget utgave med skulderklaffer ble utlevert til Brigaden i Nord-Norge senhøstes 1981 sammen med langskaftet marsstøvler M-77. Det ble samtidig ikke lenger anledning å bruke pistolbelte utenpå den nye uniformsjakken med mindre den var en del av grunnutrustningen.

En ny membranuniform, M-02, ble innført rundt 2004. Hæren benytter også uniform med ørkenkamuflasje for bruk i sydligere strøk, og denne er i lik utforming som de vanlige uniformene.

Permuniform

rediger

Hæren benytter M-04 og M-17 som permisjonsuniform.[trenger referanse] Unntaket er Garden og Forsvarsstabens VIP-sjåfører som benytter tjenesteuniform.

M-97 ble innført som en midlertidig arvtager for M-85 i 1997, inntil Hæren innstilte utdelingen av den tidlig i 1999. I mellomtiden hadde de fleste av Hærens avdelinger ingen egen permuniform frem til sommeren 2000, da M-98 ble tatt i bruk. Permuniformen skiller seg ut fra arbeidsuniformen ved at den bærer gulldistinksjoner (med unntak av garden og Krigsskolen, som benytter sølvdistiksjoner). Etter nytt reglement fra 2010 benytter nå alle forsvarsgrener sølvmerker. Dette gjelder også Kongemerket på bereten.

Tjenesteantrekk

rediger

Tjenesteantrekk har flere brukområder og inndelinger. T-1 brukes ved formelle anledninger, medaljeseremonier, offentlige opptredener, til- og fratredelse av stilling, formelle, eksterne møter, samt når sjefen ellers finner det korrekt. T-2 er et formelt antrekk, og brukes som daglig antrekk i kontortjeneste, i staber, ved militære skoler, interne og eksterne møter, reiser, permisjon og ellers når ikke annet antrekk er fastsatt.

I tillegg har uniformen bruksområder for mer daglig bruk som kalles kontorantrekk og sommerantrekk.

K-1 er det normale innendørs dagligantrekk for tjeneste ved stab, på kontor, på militære skoler, på interne og eksterne møter og lignende. K-2 brukes kun innendørs ved tjeneste i stab, ved skoler, på kontor, på interne og eksterne møter og lignende. Erstattes av sommerantrekk på sommeren. Sommerantrekk kan brukes i sommerperioden ved utendørs og innendørs tjeneste til erstatning for T-2. Kan også brukes på møter, tjenestereiser og ellers når ikke annet antrekk er fastsatt. Sommerantrekk kan også brukes ved mer formelle anledninger når temperatur/klima gjør det ubekvemt å benytte f eks T-1 eller T-2.

Paradeantrekk og messeantrekk

rediger

Paradeantrekk brukes ved parader og andre høytidelige offisielle anledninger, medaljeoverrekkelser, avduking av statue/minnesmerke eller lignende. Denne uniformen henter sin grunnuniform fra tjenesteantrekket men bæres med andre elementer som medaljer, hvite hansker i avdeling eller hvit skjorte.

Messeantrekk er Hærens fineste uniform og tilsvarer svært formelle antrekk sivilt. Uniformene er av et mørkeblått stoff (men ser sort ut) og har en del detaljer som skiller de forskjellige troppeartene og våpenartene i Hæren. Dette er mest synlig på knapper, distinksjoner på spesialister, passepoilfarge, krage og armspeil. I tillegg så bærer generalitet og kavalerister en dobbeltspent jakke hvor kavaleristene har grønn og generalitet har mørk blå uniformsfarge.

Skotøy

rediger
  • Feltstøvler, M/03 - En ekstra kraftig sko, med Gore-Tex, som brukes av flere avdelinger i Forsvaret.
  • Feltstøvler, M/77 – Overmateriale i kromgarvet lær og såler av polyuretan. Innført i Forsvaret i 1977.[1]
  • Svarte dressko - brukes til tjenesteuniform
  • Lakksjo - brukes til mørk uniform
  • Joggesko – Brukes til fysisk fostring hvor feltstøvler er uegnet.
  • Tropestøvler M/08 - Brukes i internasjonale operasjoner i varmere strøk.

Hodeplagg

rediger
  • Membranlue - Vann og vindtett lue med fleeceinnlegg, i norsk kamuflasje eller olivengrønn. Luen har små klaffer for ørene på siden som kan brettes opp eller ned etter behov. Luen har snor med innstramming under og strikk bak som kan brukes for tilpasning eller fastholding ved dårlig vær, samt nedfellbar brem.
  • Patruljehatt - Bomullshatt med brem rundt hele hodet. Har halssnor med strammer.
  • Feltlue, M51 – Skyggelue/caps med nedbrettbare ørevarmere og påsydd hærmerke. Tjenestegjørende befal i Garnisonen i Sør-Varanger kan bruke en kamuflasjefarget modell som ikke er M-51, resten av Forsvaret bruker en olivengrønn modell.
  • Lue, ull – Tettstrikket lue i ren ull. Luen ble utviklet for bruk under stålhjelm M1, men blir også brukt til patruljetjeneste. Luen ble planlagt faset ut i forbindelse med introduksjonen av de nye kevlarhjelmene, men blir fremdeles brukt i noen avdelinger.
  • Lue, vinter – Er beregnet for ekstreme vinterforhold og har to store nedbrettbare øreklaffer med syntetisk pels. Går populært under navnet BF.
  • Balaklava – Er en vendbar finlandshette med både olivengrønn og hvit side avhengig av årstiden.
  • Båtlue for HMKG: Garden bruker båtlue med dusk («Gardelue») i motsetning til resten av Hæren som benytter beret. De 3 første månedene som rekrutter/gardeaspiranter, bruker de olivengrønn beret eller feltlue (se over), før de blir gardister.
  • Kepi – Kadetter og befal på Krigsskolen bærer kepi i stedet for beret.
  • Hjelm - Ballistisk hjelm med festepunkter for utstyr som f. eks øreklokker og lysforsterkningsbriller.[2]
  • Hjelmlue - Tynn olivengrønn lue i ull. Kan bæres under hjelm eller selvstendig ved kaldt vær.

Beret og beretfarger

rediger
 
Unge rekrutter i Brigade Nord 2011, iført kornblå bereter og kamuflasjeuniformer.

Beretflasher

rediger

I Hærens uniformsreglement av 2016 ble det innført beretflasher. Dette er merker av filt som er våpen-, troppearts eller bransjemerker. Merkene er sirkelformet og plasseres under Kongemerket (H5) som i dag er sølvfarget for alle i Hæren. Fargen på merket tilsvarer da våpen-, troppeart, eller bransje vedkommende tilhører. Dette ble innført i Hæren fra 2011.

Tidligere brukte beretfarger

rediger
  • Olivengrønne – Generell «Hærberet», ble erstattet av fjellgrå ifm. innfasingen av nye tjenesteuniformer.

Snorer

rediger

Snorene indikerer avdelingstilhørighet og/eller beståtte tester, man skal aldri bære mer enn én snor. Alle snorer benyttes, med noen få unntak, kun til kontor- og sommerantrekk.

  • Fløytesnor, olivengrønn. Kan bæres til feltuniform om venstre skulder hvis fløyte skal brukes.
  • Fløytesnor, militærpoliti – høyrød. Snoren er et kvalifiseringstegn, og bæres om venstre skulder av militærpolitiet.
  • Snor, kavaleri – grønn og gul. Bæres om høyre skulder, og kan brukes av kavalerister i alle militære avdelinger.
  • Snor, grensevakt – svart og gul. Snoren bæres om venstre skulder av stadig tjenestegjørende i Garnisonen i Sør-Varanger.
  • Snor, garde – sølvfarget og sort. Blir båret om venstre skulder av personell i HM Kongens Garde.
  • Snor, sanitet – hvit og rød. Bæres om venstre skulder. Snoren er en kompetansesnor, med egne statutter for tildeling.

Tidligere brukte snorer

rediger
  • Snor, grensevakt – blå og gul. Snoren ble båret om venstre skulder av Jegerbataljonen, samt personell avgitt fra Porsangmoen.
  • Snor, grensevakt – rød og gul. Snoren ble båret om venstre skulder av personell avgitt fra 2. bataljon på Skjold.

Se også

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ «Klassikerprisen for god design 2008: Salutt til gammel sliter». News Powered by Cision. 12. mars 2008. Besøkt 29. oktober 2023. 
  2. ^ Bonafede, Håkon (7. april 2013). «Nytt utstyr til norske soldater». Nettavisen (på norsk). Besøkt 29. oktober 2023. 

Eksterne lenker

rediger
Autoritetsdata