Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Prelat (via middelnedertysk prelate, fra middelalderlatin praelatus, «hersker, embetsmann, føydalherre; høytstående geistlig»)[1][2] er en kleriker (høytstående geistlig person) som har en spesiell jurisdiksjon i den katolske kirke over et område eller en gruppe mennesker. Normalt er en prelat en biskop, men kan også ha lavere rang, spesielt dersom det dreier seg om å styre et område i en overgangsperiode. Betegnelsen benyttes særskilt innenfor Den katolske kirke, men kan også benyttes innenfor andre kirkesamfunn.[1]

Kardinal og biskoper

Prelatur

rediger

Det fins også to typer katolske jurisdiksjoner som heter prelatur (fra middelalderlatin praelatura, «geistlig verdighet, embete») [3], og som ligger i rang mellom et bispedømme og et apostolisk vikariat:

  • Territorialprelaturer brukes om en rekke territorielle jurisdiksjoner. I Norge er Tromsø stift og Trondheim stift territorialprelaturer. En bispeviet som leder slike prelaturer som overhyrder, kalles biskop-prelat (av) .. De kan også ledes av prester, som i så fall fører tittelsen prelat (av) ..
  • Personalprelaturer kan brukes for organisering av ikke-territorielle kirkelige organisasjoner. Opus Dei (latin: «Guds verk») er for tiden det eneste personalprelaturet.[4][5]

Æresprelat

rediger

En æresprelat er en person som har prelatstittel uten å utøve noen myndighet av den grunn alene. Se Monsignore.

Referanser

rediger
  1. ^ a b «prelat», NAOB
  2. ^ «prelate (n.)», Online Etymology Dictionary
  3. ^ «prelatur», NAOB
  4. ^ «Opus Dei», Opusdei.org
  5. ^ Touma, Mary (14. august 2011): «Opus Dei - sekt, hemmelig selskap eller katolsk organisasjon?», Det norske magasinet (på Costa del Sol)

Eksterne lenker

rediger