Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Lugdunum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
En modell av romerske Lugdunum.
Amphithéâtre des Trois-Gaules i Lyon

Colonia Copia Claudia Augusta Lugdunum (dagens Lyon i Frankrike) var en viktig romersk by i Gallia. Byen ble grunnlagt i år 43 f.Kr. av Lucius Munatius Plancus, og fungerte som hovedstad i den romerske provinsen Gallia Lugdunensis. Den opprinnelige romerske byen var plassert vest for stedet hvor elvene Rhône og Saône møtes, på Fourvièrehøyden.

300 år etter sin grunnleggelse var byen en fortsatt en av de viktigste i den vestlige delen av Romerriket. To romerske keisere, Claudius og Caracalla, ble født her. I perioden 69-192 e.Kr. hadde byen en befolkning som kunne være så stort som mellom 50 000 og 100 000. Selv tall så høyt som 200 000 har blitt antydet av den franske historikeren Albert Grenier.[1][2]

Den romerske byen ble opprinnelig grunnlagt som Colonia Copia Felix Munatia, et navn som påkaller fruktbarheten og velsignelsen fra gudene. Byen ble i økende grad omtalt som Lugdunum (og tidvis som Lugudunum)[3] ved slutten av 100-tallet e.Kr. I løpet av middelalderen ble Lugdunum endret til Lyon ved naturlig lydendring.

Lugdunum er en latinisering av galliske *Lugudunon i betydningen «Festningen (eller bygdeborgen) til (guden) Lugus» eller alternativt «Festningen til forkjemperen» (om *lugus er et felles substantiv beslektet med gammelirske lug, «kriger, helt, forkjemper»). Den galliske/keltiske guden Lugus var åpenbart populær i Irland og Britannia da han er funnet i middelalderens irske litteratur som Lug(h) i middelalderens walisiske litteratur som Lleu (også stavet Llew).

Førromersk bosetning

Det er påvist gallisk bosetning i området før den romerske byen, og av før-gallisk bosetning så langt tilbake som til neolittisk tid (bondesteinalderen). Arkeologisk bevis antyder handel med Campania i sørlige Italia for keramikk og vin, og det er avdekket en del innbo i italisk stil før den romerske erobringen. Gallia ble erobret for romerne ved Julius Cæsar mellom 58 og 53 f.Kr. I hans beskrivelse, Commentarii de Bello Gallico, den fremste skriftlige kilden for førromerske Gallia, er det ingen særskilt omtale av dette området.

Referanser

  1. ^ Grimal, Pierre; Woloch, G. Michael (1983): Roman Cities, University of Wisconsin Press, s. 176, 335
  2. ^ Bromwich, James (2013): The Roman Remains of Northern and Eastern France: A Guidebook, Routledge, s. 338
  3. ^ Dio Cassius: Romersk historie, Bok 46: «Lepidus og Lucius Plancus [...] grunnla byen kalt for Lugudunum, nå kjent som Lugdunum...»

Litteratur

Primærlitteratur
Sekundærlitteratur
  • Pelletier, André (2004): Histoire de Lyon: de la capitale les Gaules à la métropole européene. Lyon: Editions Lyonnaises d'Art et d'Histoire, ISBN 2-84147-150-0

Eksterne lenker