Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Volta (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Volta
Volta ved Akosombo
LandGhanas flagg Ghana
Lengde hovedløp480 km
Lengde totalt1 850[1] km
Nedbørfelt398 390[1] km²
Middelvannføring1 210 /s
StartVed samløpet av elvene Svarte Volta og Hvite Volta.
  – Høyde75 moh.
  – Koord.   8°38′55″N 0°58′57″V
MunningGuineabukta
  – Høydemoh.
  – Koord.   5°46′16″N 0°40′23″Ø
Volta
Kart over Volta og dens tre tilløpselver, Hvite Volta, Røde Volta og Svarte Volta
Kart
Volta
8°38′55″N 0°58′57″V

Volta er ei elv i Ghana i Vest-Afrika. Den dannes av tre tilløpselver, Hvite Volta (Nakambé), Røde Volta (Nazinon) og Svarte Volta (Mouhoun), som alle tre har sitt utspring i Burkina Faso og renner mot sør inn i Ghana. Her munner først Røde Volta ut i Hvite Volta. Senere møtes Hvite og Svarte Volta og danner hovedelva Volta, som munner ut i Guineabukta.

Elva fikk sitt navn fra det portugisiske volta, som betyr «vende» eller «snu», fordi tidlige portugisiske gullhandlere brukte elva som markering av det fjerneste punktet for sine utforskningsreiser før de vendte tilbake. Portugiserne kjøpte mye av sitt gull fra innbyggerne i regionen under renessansen. Elva ga senere navn til Fransk Øvre Volta og deretter Republikken Øvre Volta, før dette landet endret navn til Burkina Faso i 1984.

Elva er sterkt utbygd, mer enn 100% av vannføringen er regulert.[2] Voltasjøen i Ghana er verdens største menneskeskapte innsjø, og strekker seg fra Akosombodemningen i det sørøstre Ghana, til byen Yapei, rundt 400 kilometer lenger nord. Innsjøen gir elektrisitet, transport, og mulighet for irrigasjon og fiskeoppdrett, men har også medført at elva ikke lenger frakter sedimenter til kysten, som derfor har begynt å erodere raskt.

Referanser

  1. ^ a b Volta Basin Authority[død lenke] Observatory of Water Resources of the Volta Basin (PDF)
  2. ^ Black, Maggie og Jannet King: The Atlas of Water, Earthscan 2009, side 36.

Eksterne lenker