Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Oslo universitetssykehus, Aker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Aker universitetssykehus»)
Oslo universitetssykehus, Aker
Hovedinngangen (2008)
Beliggenhet
AdresseTrondheimsveien 235
LandNorge
StrøkSinsen, bydel Bjerke
StedOslo
Historiske fakta
FormålSykehus
Eier(e)Helse Sør-Øst RHF
Etablert1895
Kart
Kart
Oslo universitetssykehus, Aker
59°56′22″N 10°47′46″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Markering mot nedleggelse av Aker Sykehus i Borggården foran Oslo Rådhus i 2012.

Oslo universitetssykehus, Aker (ofte omtalt under kortformen Aker sykehus eller bare Aker) er den delen av Oslo universitetssykehus som ligger på sykehusområdet på det som tidligere var det selvstendige sykehuset Aker.

Aker sykehus var et selvstendig sykehus fra 1895 til 2008. Sykehuset ble etablert som kommunalt sykehus i Aker kommune, som omkranset Oslo; Aker kommune ble innlemmet i Oslo i 1948, og samme år fikk Aker sykehus status som universitetssykehus tilknyttet Universitetet i Oslo. Sykehuset var deretter eid av Oslo kommune fra 1948 til 2002, da det ble overtatt av staten sammen med Oslos andre store kommunale sykehus, Ullevål sykehus. I 2002 ble navnet endret til Aker universitetssykehus. Etter fusjonen med Rikshospitalet og Ullevål sykehus i 2009 utgjør ikke Aker lengre noen administrativ enhet, men er en ren fysisk-geografisk betegnelse innenfor Oslo universitetssykehus.

Sykehuset ble etablert som Aker Sygehus og Pleiehjem 1. juli 1895, på Tonsen gård i bydel Bjerke. I 1948 ble eierskapet overført til Oslo kommune i forbindelse med at Aker ble innlemmet i Oslo, og sykehuset ble samtidig tilknyttet Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo som universitetsklinikk. Gaustad sykehus ble en del av Aker sykehus i 1996.

1. januar 2002 ble sykehuset omdannet fra en etat i Oslo kommune til et statlig helseforetak (HF), heleid av Helse Øst RHF, og sykehuset endret navn fra Aker sykehus til Aker universitetssykehus. 1. juni 2007 ble eierskapet overført til Helse Sør-Øst RHF. 1. januar 2009 ble sykehuset en del av Oslo universitetssykehus og er dermed ikke lengre et selvstendig foretak. Aker sykehus brukes siden som en fysisk-geografisk betegnelse på bygningsmassen og virksomheten på sykehusområdet på Aker.

Aker universitetssykehus var et høyspesialisert storbysykehus og foretaket hadde omfattende lokal- og sentralsykehusfunksjoner og regionsfunksjoner. Innenfor flere områder hadde sykehuset også landsfunksjonene og kompetansesentra. Aker var tidligere lokalsykehus for Groruddalen, samt Follokommunene Ski, Oppegård, Ås, Nesodden, Vestby og Frogn, funksjoner som i stor grad er flyttet til Akershus universitetssykehus, Ahus, i Lørenskog.

Bygninger

[rediger | rediger kilde]

Tonsen gård ble kjøpt av Aker kommune fra John Sogns enke i 1887. Sogn hadde eid gården siden 1854, men døde i 1886. Da ble den solgt til Aker kommune av hans enke. Aker kommune brukte gården som fattiggård fra 1887. Hovedbygget fra 1812 ble utvidet og brukt som Aker pleiehjem for fattige syke.

Den første sykehusbygningen stod ferdig i 1895 og Aker Sygehus og Pleiehjem ble etablert. I 1910 ble Sinsen gård også kjøpt og innlemmet i sykehuset. Arkitekt Victor Nordan var aktiv i det kommende byggearbeidet. Det ble bygget paviljonger for tuberkulose, skarlagen og difteri.

Gårdsdriften var viktig for økonomien til sykehuset. Gårdsbyggene ble modernisert og nytt grisefjøs ble bygget. Sykehuset var på denne tiden nærmest selvforsynt på mat. Nytt byggetrinn kom i perioden 1919 til 1925. Spanskesyken medførte behov for ny epidemipaviljong. I 1924 ble det bygget er kirurgibygg. Det ble også etablert egen sykepleierutdanning på Aker.

På 1930-tallet ble det reist et nytt administrasjonsbygg. Under andre verdenskrig ble Aker tatt over som sentralhospital, kalt Sinzen Kriegslazarett. Flere anlegg ble oppført av tyskerne. Blant byggene var trehusene som siden er blitt Løren asylmottak. Etter krigen ble det bygget sykepleierboliger og tomannsboliger for legene.

I 1958 ble den godt synlige rondellen bygget ved hovedinngangen.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]