Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Aquitaine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Guyenne»)
Aquitaine

Flagg

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
StatusHistorisk provins
Tidligere region
Grunnlagt4. juni 1960
Opphørt31. desember 2015
Oppkalt ettervann
Adm. senterBordeaux
Areal41 309 km²
Befolkning3 316 889[1] (2013)
Bef.tetthet80,29 innb./km²
SpråkErromintxela, oksitansk Rediger på Wikidata
Nettsidewww.aquitaine.fr/
Kart
Aquitaine
44°36′N 0°00′Ø

Aquitaine (eller Guyenne eller Guienne) er en historisk provins og en tidligere administrativ region i det sørvestlige Frankrike, ved Atlanterhavet og Pyreneene mot grensen til Spania.

I tidligere tider var «Aquitania» navnet på Frankrike sør for Garonne. Den romerske provinsen Gallia Aquitania strakte seg til Loire. Gjennom historien har Aquitania vært både eget hertugdømme og kongedømme. Området tilhørte England i tre hundre år fram til avslutningen av hundreårskrigen i 1453.

Den administrative regionen besto av departementene Dordogne, Gironde, Landes, Lot-et-Garonne og Pyrénées-Atlantiques. Regionen hadde i 2010 i overkant av 3,2 millioner innbyggere.[2]

Regionene Aquitaine, Limousin og Poitou-Charentes ble fra 1. januar 2016 slått sammen til en ny region med det midlertidige navnet Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes.[3][4] Det ble foreslått å kalle den nye regionen Nouvelle-Aquitaine (Ny-Aquitaine),[5][6] et regionnavn som også ble offisielt vedtatt samtidig som administrasjonssetet ble bekreftet til å være Bordeaux.[7][8]

Aquitaine dekker et areal på 41 308 km², som er 7,6% av det totale arealet til Frankrike. Regionen grenser til Spania i sør, til Midi-Pyrénées i øst, til Poitou-Charentes og regionen Limousin i nord og til Biscayabukta og Atlanterhavet i vest.

Noen store byer i regionen er Bordeaux, Pau, Bayonne, Mont-de-Marsan, Biarritz, Bergerac og Périgueux.

Noen kjente geografiske kjennemerker er:

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]