Inconjurat de psihopati
5/5
()
Informații despre cartea electronică
Unii oameni sunt excepțional de manipulatori. Pot convinge pe oricine de orice și pot atrage prin șarmul lor. Le place să îi controleze pe alții și vor face tot ce le stă în putere să obțină ce vor. Sună cunoscut? Vestea proastă este că nu poți scăpa de ei. Dar iată și vestea bună: îi poți bate cu armele lor.
După ce ne-a prezentat trăsăturile bune și rele ale diferitelor tipuri de personalitate (Roșu, Albastru, Verde și Galben) în bestsellerul său internațional Înconjurat de idioți, expertul suedez în comportament Thomas Erikson ne va arăta acum în ce fel propriile slăbiciuni și trăsături de personalitate pot fi exploatate de alții și cum îi poți opri să o mai facă.
Aflând mai multe despre tipul tău de personalitate și despre cum funcționezi, vei putea să înțelegi comportamentele manipulative ale oricărui psihopat și să te ferești de tentativele acestuia de a-ți provoca haos în viață.
Inteligentă, antrenantă și plină de informații, această carte vă va da tot ce aveți nevoie pentru a vă descurca cu cei mai abili manipulatori și a identifica psihopații care vă populează viața... înainte de a fi prea târziu!
„Un ghid pentru respingerea manipulatorilor psihologici... Sfaturi extrem de sincere și ușor de aplicat despre importanța faptului de a fi vigilent.“ Kirkus Reviews
„Acest îndrumar ușor de citit va calma fricile, înarmând cititorii cu tactici practice de a combate strategiile psihopaților. Adulții, fie că sunt la serviciu sau acasă, vor beneficia de pe urma sfaturilor lui Erikson despre cum să recunoască și să înțeleagă diferitele comportamente, dar și despre cum să recunoască semnalele de alarmă în toate tipurile de relații.“ Booklist
THOMAS ERIKSON este expert suedez în comportament, speaker extrem de activ și autor de bestselleruri. În ultimii 18 ani a călătorit prin toată Europa, ținând discursuri și seminare în suedeză și în engleză directorilor și managerilor dintr-o gamă largă de companii, incluzând IKEA, Coca-Cola, Microsoft, Volvo și KIA Motors. Înconjurat de idioți a fost bestseller în Suedia de la prima sa ediție, din 2014. S-a vândut în peste 3 milioane de exemplare în întreaga lume, din care aproape un milion doar în Suedia, și a fost tradus în 42 de limbi. Pentru mai multe informații despre autor și cărțile sale, vizitați www.thomaserikson.com.
Legat de Inconjurat de psihopati
Cărți electronice asociate
Inconjurat De Idioti Evaluare: 5 din 5 stele5/5Santajul sentimental Evaluare: 5 din 5 stele5/5Legile naturii umane Evaluare: 5 din 5 stele5/5Psihologia mulțimilor Evaluare: 4 din 5 stele4/5Gata cu tampeniile Evaluare: 5 din 5 stele5/5Curajul de a fi fericit Evaluare: 4 din 5 stele4/5Lupi in blana de oaie: Cum să le facem față oamenilor manipulatori Evaluare: 4 din 5 stele4/5Poate ar fi bine sa discuti cu cineva Evaluare: 5 din 5 stele5/5Ce-ar face Freud in locul tau? Cum ar rezolva cei mai mari psihoterapeuti problemele tale cotidiene Evaluare: 5 din 5 stele5/5Partea întunecatǎ a societǎţii Evaluare: 5 din 5 stele5/5Cazul domnisoarei R: Interpretarea unei povești de viață Evaluare: 5 din 5 stele5/5Mintea ta secreta Cunoaste-ti si asuma-ti inconstientul Evaluare: 5 din 5 stele5/5Diavolul pe care-l cunoști Evaluare: 5 din 5 stele5/5Bărbații de pe canapeaua mea. Povești adevărate despre sex, dragoste și terapie Evaluare: 5 din 5 stele5/5Psihologia personalitatii si arta de a te simti bine Evaluare: 5 din 5 stele5/5Arta emotionala a persuasiunii Evaluare: 5 din 5 stele5/5Cum sa-l tii la respect pe psihopatul de alaturi: Învata sa te protejezi de manipulatorii nemilosi Evaluare: 5 din 5 stele5/5Rusinea: Scapa de ea, regaseste-ti bucuria de a trai si întareste-ti stima de sine Evaluare: 4 din 5 stele4/5Ce s-a intamplat cu tine: Conversatii despre trauma, rezilienta si vindecare Evaluare: 5 din 5 stele5/5Anxietatea, bestia din tine: Viața într-o lume dominată de frică Evaluare: 5 din 5 stele5/5Limbajul Hipnotic Evaluare: 5 din 5 stele5/5Cunoasterea Omului Evaluare: 5 din 5 stele5/5Ma vindec de complexe si deprimari Evaluare: 5 din 5 stele5/5Arta de a citi gandurile Evaluare: 4 din 5 stele4/5Arta subtila a seductiei Evaluare: 5 din 5 stele5/5Dragostea. Gene egoiste, chimie sau romantism? Evaluare: 5 din 5 stele5/5Psihologie întunecată Evaluare: 4 din 5 stele4/5Ce fel de partener ești?: Cinci profiluri psihologice pentru a iubi și a fi iubit Evaluare: 5 din 5 stele5/5Selfie Evaluare: 4 din 5 stele4/5Emotii date pe fata: Cum sa citim sentimentele de pe chipul uman Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluări
Afaceri pentru dvs.
Îndrăzneală: Cum să Luăm Decizii Rapid și Eficient Evaluare: 5 din 5 stele5/5Jocul Vânzării Evaluare: 5 din 5 stele5/5Ghidul Portofelului Fericit Evaluare: 4 din 5 stele4/5Inteligența emoțională Evaluare: 4 din 5 stele4/5Analiza swot în 4 pași: Cum să folosești matricea SWOT pentru a face diferența în carieră și în afaceri Evaluare: 4 din 5 stele4/5Maruntila Si Bancnotila Evaluare: 4 din 5 stele4/5Când să spui da: Strategii de negociere pentru a obține ce vrei și a încheia negocierile sigur pe tine Evaluare: 5 din 5 stele5/5Decizie în 4 etape: Strategii și etape operaționale pentru luarea deciziilor și alegerea eficientă în contexte incerte Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriNeuromarketing în 7 răspunsuri Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluări
Recenzii pentru Inconjurat de psihopati
1 evaluare0 recenzii
Previzualizare carte
Inconjurat de psihopati - Thomas Erickson
Surrounded by Psychopaths
How to Protect Yourself from Being Manipulated and Exploited in Business (and in Life)
Thomas Erikson
Copyright © 2017 Thomas Erikson
Ediție publicată prin înțelegere cu Enberg Agency
Editura Litera
tel: 0374 82 66 35, 021 319 63 90; 031 425 16 19
e-mail: contact@litera.ro
www.litera.ro
Înconjurat de psihopați
Sau cum să nu mai fii exploatat de alții
Thomas Erikson
Copyright © 2022 Grup Media Litera
pentru versiunea în limba română
Toate drepturile rezervate
Traducere din limba engleză:
Andreea Vrabie
Editor: Vidrașcu și fiii
Redactori: Ramona Ciortescu, Carmen Vasile
Corector: Rodica Crețu
Copertă: Flori Zahiu
Tehnoredactare și prepress: Ana Vârtosu
ISBN 978-606-33-8080-8
ISBN EPUB 978-606-33-8665-7
Să te iubesc a fost ca și când m-aș fi dus la război;
nu m-am întors același om.
Warsan Shire
Introducere
Societatea noastră este condusă de oameni nebuni pentru scopuri nebunești.
John Lennon
Imaginează-ți că o persoană extrem de atrăgătoare de sexul pe care-l preferi se așază în fața ta și exclamă cu un zâmbet: „Ești cea mai incredibilă persoană pe care am cunoscut-o vreodată!" Imediat simți că treaba asta e reală, că persoana e sinceră. Îți pune întrebări și vrea să afle totul despre tine. Nu vorbește despre sine și se uită la tine ca și când ai fi singurul om din cameră. Atenția sa te face să strălucești, să te aprinzi într-un mod în care nu s-a mai întâmplat până atunci. Această persoană spune lucrurile pe care ai așteptat toată viața să le auzi. Cumva, înțelege exact cine ești, ciudățeniile interioare ale personalității, fiecare plăcere și neplăcere. Te simți ca și când în sfârșit ți-ai fi găsit sufletul pereche. Ca printr-o magie, această persoană ți-a ajuns la inimă într-un mod pe care nu l-ai mai trăit vreodată.
Poți să vezi imaginea asta cu ochii minții? Poți să-ți imaginezi sentimentul? Ar fi fantastic, nu-i așa?
Iar acum, întrebarea: ai putea să te uiți în oglindă și să spui, cu mâna pe inimă, că nu te-ar afecta? Că nu ești susceptibil la tentația aiurelilor romantice și că ai deveni imediat suspicios întrucât ți-ai da seama că această persoană vrea ceva complet diferit? Dacă nu corpul tău, atunci poate banii.
Gândește-te o secundă înainte să răspunzi. Pentru că dacă n-ai fost niciodată într-o astfel de situație, nu vei putea vedea pericolul. Această persoană îți va spune secretele sale și te va face să i le spui pe-ale tale. Vei răspunde la toate întrebările iscoditoare, al căror unic scop este acela de a afla cât mai multe lucruri despre tine.
Acum câțiva ani, am scris o carte numită Înconjurat de idioți. Cartea este despre limbajul de bază DISC, una dintre cele mai puternice metode din lume de a descrie comunicarea umană și diferențele dintre tiparele comportamentale umane. Cartea a fost un succes, lucru la care nu mă așteptam neapărat. Cred că parte din motivul succesului său a fost că mulți oameni sunt, asemenea mie, fascinați de comportamentul uman – comportamentul celorlalți și, mai mult decât orice, al lor. Și chiar aș putea să recunosc: EU sunt o persoană interesantă! Cel puțin pentru mine.
Categoriile comportamentale pe care le-am folosit atât în prima carte, cât și în cea de față sunt bazate pe teoriile lui Moulton Marston și constau în patru tipuri principale de oameni, fiecare dintre ele fiind asociată unei culori: Roșu pentru dominanță, Galben pentru influență, Verde pentru stabilitate și Albastru pentru conformare. Următoarele capitole oferă o perspectivă de ansamblu a ceea ce înseamnă culorile în practică. Aceste categorii sunt un instrument care pot răspunde la multe (dar nu la toate) dintre întrebările noastre despre cum funcționează oamenii.
Oamenii sunt prea complecși pentru a fi descriși complet, dar cu cât înțeleg mai multe, cu atât le e mai ușor să identifice valorile aberante. Această metodă de clasificare a comportamentelor înglobează poate doar 80% din întregul puzzle. Destul de mult, dar cu siguranță nu e tot. Întotdeauna există și alte elemente pe care trebuie să le luăm în considerare pentru a înțelege comportamentul cuiva: genul, vârsta, diferențele culturale, motivația, inteligența, interesele, experiențele de tot felul, ordinea nașterii și nenumărați alți factori. De dragul simplificării, hai să spunem că puzzle-ul are o mulțime de piese.
Și acum, problema
Pe măsură ce cartea a devenit din ce în ce mai populară peste tot în lume, au existat niște oameni care au ales să folosească sistemul DISC într-un mod rău intenționat. N-a fost niciodată intenția mea. În această carte vreau să te fac atent la astfel de indivizi, la oameni care ar putea încerca să te manipuleze, și să-ți ofer instrumentele necesare pentru a te proteja. Deseori primesc întrebarea dacă un individ poate avea toate culorile – dacă poate fi un pic de Roșu, un pic de Galben, un pic de Verde, un pic de Albastru. „Sunt câte puțin din fiecare culoare, mi-au scris cititorii în e-mailuri. „E posibil așa ceva?
Cu siguranță ar fi posibil. Câteodată mă comport ca un Roșu, deseori sunt Galben și Verde, dar în alte situații sunt categoric Albastru. Motivul pentru care așa ceva este posibil e destul de simplu: cu toții avem abilitatea de a folosi orice tip de comportament dorim, mulțumită faptului că suntem ființe inteligente care pot gândi singure. Pe măsură ce-i crește gradul de conștientizare, o persoană Galbenă poate învăța să-și exprime opinia sinceră, chiar dacă aceasta ar putea conduce la conflict. Dar ideea de bază e că, în mod normal, două culori domină comportamentul unei persoane.
O experiență neplăcută
La aproximativ un an după ce am publicat Înconjurat de idioți, am avut parte de o întâlnire ciudată. Un tânăr a venit la mine după un discurs pe care l-am ținut la o universitate. S-a așezat chiar în fața mea, mai mult sau mai puțin împingându-i pe ceilalți care-ar fi vrut să-mi pună întrebări. Cu o privire intensă, mi-a spus că nu se recunoaște în nici una dintre culori. L-am întrebat ce voia să spună cu asta, iar el mi-a răspuns că nici unul dintre comportamentele pe care le descrisesem nu i se potriveau. Credea că este o a cincea culoare. De asemenea voia să știe mai multe despre cum poate interacționa cel mai bine cu celelalte culori, dar alegerea cuvintelor sale a fost extrem de interesantă: mi-a spus că vrea să știe „cum să profite de aceste cunoștințe".
Ok.
I-am oferit un răspuns standard, din moment ce nu aveam timp să încep să-l analizez acolo, pe loc, iar când și-a dat seama că nu ajunge nicăieri cu întrebările, s-a retras. Dar nu a plecat; în schimb, a rămas în picioare, la câțiva metri distanță, observându-mă tot timpul, până mi-am strâns lucrurile.
„Observat" nu e chiar cuvântul potrivit. De fapt, s-a holbat la mine într-un mod aproape jenant timp de aproape zece minute. Vedeam oameni cum vin la el, îl salută și zâmbesc. Și de fiecare dată, zâmbea și el. Dar de fapt nu zâmbea deloc. Se prefăcea că zâmbește. Fața lui era distorsionată într-o grimasă ciudată, un soi de imitație a unui zâmbet. Unii dintre oamenii la care zâmbea observau și răspundeau cu o privire nedumerită, în vreme ce alții nu păreau să vadă nimic ieșit din comun. Iar după fiecare „zâmbet", se întorcea la holbatul lui serios și concentrat. La mine. A fost în mod categoric inconfortabil.
Și la ce se referea prin „să profite" de sistemul DISC?
Am avut revelația că tânărul avea dreptate în legătură cu un lucru: limbajul DISC nu se aplică la toată lumea. O parte a populației nu poate fi clasificată. Ar trebui să fim foarte atenți la astfel de oameni neplăcuți, poate chiar periculoși. Cu toții am auzit povești despre maeștri ai manipulării, escroci, impostori. Cum a putut să mă păcălească atât de rău? se întreabă victimele lor. De ce nu mi-am dat seama că e un escroc?
Motivul? Pentru că acești indivizi știu cum îți pot folosi comportamentul împotriva ta. Au o înțelegere instinctivă asupra felului în care să manipuleze o persoană să facă aproape orice. Și pot păcăli aproape pe oricine folosindu-se doar de ceea ce au învățat despre persoana respectivă. Scopul lor este întotdeauna același: să obțină ce-și doresc. Lasă în urmă haos și confuzie.
Întrebarea e următoarea: dacă o persoană nu are o personalitate proprie, ci doar o oglindește pe a celui aflat în fața sa, atunci cine este acea persoană? Nu sunt Roșii sau Galbeni și cu siguranță nu sunt Verzi sau Albaștri. Sunt ceva mult mai complicat, ceva ce nici nu poate fi clasificat în felul în care o facem cu oamenii normali. Ei sunt oamenii care nu au o personalitate a lor; în schimb, mimează tot ce văd cu scopul câștigului personal. Sunt tipul de cameleoni cu planuri ascunse despre care doar ei știu. Și putem fi siguri că aceste planuri le aduc beneficii numai lor.
În loc să identific acești oameni ca o a cincea culoare sau ca o combinație între toate culorile, eu îi definesc ca neavând nici o culoare. Pentru că o persoană fără o personalitate reală, care întotdeauna joacă, măcar parțial, un rol, nu este o persoană re-ală. E mai mult o umbră, o reflecție a realității, dar nu este cu adevărat reală. Sunt un soi de înșelăciune pe două picioare. Dacă ai întâlnit acest tip de individ, atunci știi despre ce vorbesc.
Dar cine sunt acești oameni? Ce fel de om ar încerca să imite ce fac ceilalți? Și care poate fi scopul lor?
Când te prefaci că ești ca toți ceilalți
Ca să fie clar: există prădători în formă umană. Sună dramatic? Motivul este foarte simplu: pentru că este dramatic! Acești indivizi pot ajunge să rănească majoritatea oamenilor cu care intră în contact și, deseori, victima nici nu știe cine este responsabil pentru dezastru.
Asta, dragi cititori, fac psihopații.
Din fericire, toți sunt în pușcării. Nu?
Psihopații trăiesc în societate, la fel ca noi ceilalți. Ei se infiltrează în companii și în organizații, acolo unde, prin comparație, lucrează mult mai puțin decât alții și doar în cazuri excepționale aduc contribuții pozitive. Rareori se oferă să plătească nota la restaurant și nu au niciodată bani atunci când trebuie plătite facturile. Deseori sunt neloiali, manipu-latori și duplicitari. Sunt mincinoși notorii; mulți dintre ei mint chiar și când nu există nici un motiv să facă asta. Pot păcăli pe oricine să-i creadă și pot întoarce orice spui împotriva ta. Dar de multe ori sunt extrem de populari. Mulți oameni îi plac, îi pun pe un piedestal și chiar îi respectă.
Cum e posibil așa ceva? s-ar putea să te întrebi. Bună întrebare. Cum poate să ne placă o persoană duplicitară? Nu mie, te gândești tu, aș urî-o de la bun început. Exact. Dacă le-ai cunoaș-te adevăratul sine, i-ai urî. Dar n-ai de unde să știi. Pentru că ei nu-i permit sinelui adevărat să iasă la iveală. Cu un pic de noroc, vei putea la un moment dat să-l descoperi. În cel mai bun caz, îți dai seama cine sunt înainte ca lucrurile să devină disperate, când ți-ai pierdut slujba și te-ai îndepărtat de oamenii pe care-i numeai, cândva, prieteni.
Dar stai puțin, te vei gândi. Psihopații sunt ucigași în serie și criminali violenți. Majoritatea acestor maniaci sunt, în mod evident, în închisoare.
Dacă ar sta așa lucrurile! E adevărat că mulți dintre ei se află după gratii, din moment ce nu au fost în stare să-și controleze impulsurile. Sunt violenți și uneori chiar nebuni, ca s-o spunem pe-aia dreaptă. Atunci când văd ceva ce doresc, pur și simplu iau, deseori cu violență, fapt care-i dă rapid de gol. Dar majoritatea psihopaților nu se află după gratii. Cei mai inteligenți dintre ei și care nu comit crime violente serioase sunt printre noi, la fel ca oricine altcineva. Sunt cei care nu se vor da în lături de la nimic ca să obțină ce-și doresc. Și cu siguranță ai întâlnit câțiva.
Dar chiar suntem înconjurați de ei?
Titlul Înconjurat de psihopați a fost ales cu grijă, din moment ce sunt mult mai mulți psihopați decât cred că sunt conștienți majoritatea oamenilor. Vreau să-ți arăt cum să recunoști un maestru manipulator și cum să te protejezi dacă întâlnești vreunul.
Care sunt consecințele?
Comportamentul ciudat al tânărului de la conferință m-a tulburat câteva luni. Acei ochi pătrunzători, acel zâmbet artificial. A fost totul atât de ciudat. Ce se întâmplase, oare, cu el? Am primit răspunsul într-o călătorie ulterioară, când m-am întors la universitate. L-am căutat pe directorul departamentului unde ținusem discursul și l-am întrebat de tânăr. Cine era? Știa directorul ceva despre el? Răspunsul pe care l-am primit a fost oribil.
Tânărul era un angajat care fusese prins furând aproape 100 000 de dolari de la universitate înainte să fie reclamat la poliție de către șeful departamentului. Dar până atunci, le lăsase deja însărcinate pe două dintre angajatele din acel departament. A reușit s-o facă pe una să fie concediată pe motiv de agresiune sexuală (împotriva lui!), iar cealaltă a încercat să se sinucidă după ce aventura lor fusese dezvăluită (femeia era căsătorită de mulți ani de zile). Doi doctoranzi au rămas acasă pe fond de oboseală cronică după ce tânărul a început să răspândească zvonuri și să creeze haos printre angajați. Directorul departamentului a demisionat și totul era în criză. Nimeni nu știa ce să facă, cercetările lor zăceau uitate, iar departamentul se destrăma.
Dar tânărul învățase să zâmbească. Învățase cum să dea impresia că e un tip simpatic și plăcut. Scăpase aproape doi ani, înainte să fie prins și dat afară. Nimeni nu-l suspectase. Avea o explicație pentru orice. Și mereu era vina altcuiva.
Cu o voce tremurătoare, șeful departamentului mi-a spus că tânărul fusese eliberat, după ce-i convinsese pe polițiști și pe procuror că furase banii la sugestia șefului de departament. Iar directorul – cu 38 de ani de carieră la universitate – fusese la un pas de a fi trimis în judecată. Desigur, banii dispăruseră, iar dovezile erau atât de neclare, încât nu se putea face nimic pentru a-l condamna pe adevăratul vinovat. Am întrebat ce s-a întâmplat cu tânărul. Directorul mi-a spus că tocmai obținuse o slujbă nouă la o companie IT. Acum se ocupa de un proiect care implica o investiție uriașă și urma să conducă compania către noi culmi.
Și așa am aflat că tânărul prezent la discursul meu învățase, într-adevăr, cum să profite de sistemul DISC.
Când șeful departamentului și-a terminat povestea, lacrimile îi curgeau șiroi. A fost groaznic.
Dacă aș fi avut șansa, l-aș fi analizat pe acest tânăr. Ce ar fi arătat acea analiză? Ca să fiu sincer, habar n-am.
Cel mai înfricoșător lucru este că el e tot acolo. Și dacă te întâlnești cu el sau cu cineva ca el, e vital să știi cum să reacționezi. Pentru că dacă îți va simți slăbiciunile, se va folosi de orice lucru pentru a te distruge. Nu pentru că te urăște sau pentru că are vreo motivație personală. Ci pentru că asta fac psihopații. Iau ce vor de la tine. Folosindu-se de orice mijloace. Consecințele nu contează.
Seduc și înșală. Mint și manipulează. Sunt hoți și paraziți. Și își iau energia din faptul că-i distrug pe ceilalți. Ăsta e combustibilul lor principal.
Exagerat? Deloc. După ce vei citi această carte, poate că-ți va fi greu să dormi noaptea. Dacă se întâmplă asta, îmi cer iertare în avans.
Voi explica cum să recunoști un psihopat, cum să recunoști oameni cu trăsături de psihopat și, cel mai important, îți voi arăta ce poți face în legătură cu acești oameni.
Încă o carte despre psihopați?
După ce am publicat Înconjurat de idioți, am ținut discursuri în toată Europa despre sistemul DISC. Cartea a pus lumină pe anumite lucruri pe care le luasem dintotdeauna de-a gata. Oamenii sunt diferiți. Evident. Știam deja asta. Dar cât de diferiți și în ce fel? Și, mai presus de toate, cum facem față acestor diferențe?
Limbajul DISC bazat pe culori, ale cărui baze au fost puse de William Moulton Marston explică destule despre cum funcționează oamenii. Dar, după cum am menționat mai devreme, nu explică totul.
Marston a fost unul dintre primii psihologi recunoscuți care a început cercetările pe oameni sănătoși. Atât Jung, cât și Freud își devotaseră munca celor bolnavi psihic. Poți include pe toată lumea în sistemul DISC? Ei bine, nu, nu poți. Funcționează doar pentru persoanele neurotipice – cele studiate de Marston. Dacă ai vreun fel de diagnostic precum tulburare de personalitate borderline, autism sever, schizofrenie sau altele asemenea – sau psihopatie – pur și simplu, nu funcționează.
Cât de mulți psihopați sunt?
Dar stai puțin, ai putea spune. Psihopații sunt atât de rari, încât nici nu merită să ne îngrijorăm. Nu pot fi mai mult de 0,1 (sau chiar 0,2 sau 0,3) la sută din populație. Pot să înțeleg de ce ai crede asta. Există mult mai mulți psihopați decât ți-ai putea imagina. Potrivit celor mai recente descoperiri științifice, reprezintă între 2 și 4% din populație. E un număr semnificativ de oameni. Ca o comparație, am dedicat destule pagini din cartea anterioară oamenilor complet Roșii în comportament, iar asta ar reprezenta aproape 0,5% din populație.
Gândește-te: dacă ai fi un cioban cu 1 000 de oi și ai auzi că sunt doi lupi prin zonă, despre ce ai vrea să afli mai multe? Despre oi… sau despre lupi? Desigur c-ai vrea să urmărești lupii. Cu toate că nu sunt așa mulți și chiar dacă n-o să omoare toate oile care le ies în cale, tot e o idee bună să înțelegi cum gândește un lup și să recunoști unul când te întâlnești cu el. Pentru că odată ce s-a decis să atace, e prea târziu. Va lua tot ce dorește.
Când vine vorba de psihopați, ne interesează nu doar victimele lor principale, ci și efectul pe care-l au ei asupra mediului înconjurător. Un număr imens de oameni sunt afectați de comportamentul psihopaților din cauză că impactul e prea vast. Daunele pe care le cauzează au consecințe ample. Întotdeauna trag după ei mai mulți oameni.
În această carte vom vorbi despre cum te poți proteja de acest comportament. Ca punct de plecare, voi folosi sistemul cu patru culori al lui Marson pentru a arăta felul în care se manifestă punctele forte și slăbiciunile fiecărui tip de comportament în mâinile unui psihopat machiavelic. Îți vor întoarce slăbiciunile împotriva ta. Acesta este unul dintre motivele pentru care terapia nu funcționează pentru psihopați. Ei nu pot fi vindecați.
Dacă nu ai citit Înconjurat de idioți, îți voi explica, în următoarele pagini, ceva din știința din spatele sistemului de patru culori pentru a putea avea o înțelegere mai clară asupra terminologiei folosite în carte și a argumentării din spatele exemplelor. Dacă ai citit cealaltă carte a mea și crezi că deja cunoști sistemul 100%, ai răbdare. Amintește-ți că repetiția este mama învățăturii.
Cu cât ești mai aproape de adevăr, cu atât mai bună e minciuna, iar adevărul însuși, atunci când poate fi folosit, este cea mai bună minciună.
Isaac Asimov
Un exemplu de psihopatie
Primul exemplu de psihopatie cotidiană este unul pe care l-am experimentat pe pielea mea. Am scris și câteva romane pe lângă nonficțiune și după ce primul meu thriller a fost publicat, o tânără care dorea să fie scriitoare m-a contactat prin e-mail. Îmi citise cartea și i se păruse fantastică, așa că m-a întrebat dacă aș putea s-o ajut în procesul ei de creație. Interacțiunile mele cu cititorii sunt simple. Chiar apreciez toate mesajele de la oamenii care mi-au citit cărțile și te încurajez să-mi împărtășești părerea despre ele. Mi-ar plăcea mult să primesc un mesaj de la tine. Dar de obicei răspund cu un singur mesaj. Nu încep dialoguri lungi din simplul motiv că nu-mi doresc să muncesc 24 de ore din 24. I-am răspuns cu un mesaj scurt standard, și nu m-am mai gândit la ea. Dar această femeie a continuat să-mi trimită e-mailuri, tonul ei devenind din ce în ce mai agresiv atunci când i-am răspuns.
La scurt timp după aceea, partenera mea de atunci a primit un e-mail de la aceeași tânără – sub un alt nume – care susținea că este într-o relație cu mine și că urma să ne căsătorim. Amândoi am fost uluiți. În plus, e-mailul conținea și o listă lungă de acuzații la adresa mea. De exemplu, tânăra susținea că avusesem relații cu peste 100 de femei și că le lăsasem cel puțin pe 20 dintre ele însărcinate. Toate în doar câteva luni. (Într-un final, asta m-a făcut s-o reclam la poliție.) Au mai fost și multe alte nebunii, dar nu pot descrie tot. În total, partenera mea a primit aproape 50 de e-mailuri cu conținuturi variate, dar toate pe aceeași temă.
Între timp, eu primeam de la aceeași femeie e-mailuri extrem de romantice. Îi era atât de dor de mine. Abia aștepta să mă vadă din nou. N-ar trebui să mergem împreună să ne uităm la apartamentul acela din centrul Stockholmului? De pe profilul meu de Facebook, care pe vremea aceea era complet public, obținuse o mulțime de informații despre mine și despre viața mea privată, ceea ce însemna că unele dintre lucrurile pe care le scria sunau destul de credibil. (Fii precaut: nu știi cine te vede pe internet sau cine poate folosi informațiile pe care le găsește despre tine.)
Totul a continuat cam șase luni înainte ca poliția să o poată opri. A fost un caz de hărțuire severă. Cu ajutorul rețelelor de socializare, femeia a reușit să-mi provoace o mulțime de probleme, în special cu câțiva dintre colegii scriitori. Pentru mine a fost extrem de jenant și oribil – la început, nici n-am știu cine e.
Un nebun, te gândești. Un maniac obișnuit. Sunt o grămadă.
S-ar putea. Dar tiparul era acolo. Investigația poliției a arătat că femeia mai făcuse asta cel puțin o dată. Și în acel caz, bărbatul era mult mai în vârstă decât