Dumnezeul nestiut: Psihoterapie si religie
()
Informații despre cartea electronică
Viktor E. Frankl a fost profesor de psihiatrie la Universitatea din Viena. Pornind de la experiența de trei ani de detenție în lagărele de concentrare naziste, printre care Auschwitz și Dachau, a fondat logoterapia, o metodă de tratament bazată pe motivația omului de a găsi un sens în viața sa. Dintre cărțile lui, la Editura Trei a fost publicată Voința de sens. Fundamente și aplicații ale logoterapiei.
Legat de Dumnezeul nestiut
Cărți electronice asociate
Inghite Platon, nu Prozac! Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriVointa de sens: Fundamente si aplicatii ale logoterapiei Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriSufletul omului: Între geniul binelui si al raului Evaluare: 5 din 5 stele5/5Omul pentru sine: O cercetare asupra psihologiei moralei Evaluare: 5 din 5 stele5/5Patologia normalitatii: Contributii la stiinta omului Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriPsihologia Sinelui Prelegerile de la Institutul de Psihanaliza din Chicago Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriDinamica simbolurilor: Elemente fundamentale ale psihoterapiei jungiene Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriDiavolul pe care-l cunoști Evaluare: 5 din 5 stele5/5Psihicul si corpul: Descoperirile și implicațiile psihologiei analitice Evaluare: 5 din 5 stele5/5O scuza buna: Patru pasi pentru a îndrepta lucrurile Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriJocurile noastre de toate zilele: Psihologia relatiilor umane Evaluare: 5 din 5 stele5/5O istorie a emotiilor umane Evaluare: 5 din 5 stele5/5Arta de a asculta Evaluare: 5 din 5 stele5/5Minti conducatoare. Istorii de viata ale liderilor mondiali Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriAnaliza Sinelui: O abordare sistematică a tratamentului psihanalitic al tulburărilor de personalitate narcisică Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriPractica psihoterapiei Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriUmbra din noi: Forta vitala subversiva Evaluare: 5 din 5 stele5/5In abis: Insemnarile unui neuropsihiatru despre tulburarile mintii Evaluare: 5 din 5 stele5/5Analiza rezistențelor Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriEmotii date pe fata: Cum sa citim sentimentele de pe chipul uman Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriPacienti narcisici, terapeuti incepatori: Conceptualizare, tratament si gestionarea contratransferului Evaluare: 4 din 5 stele4/5Psihopatologia autoritatii Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriViata interioara Evaluare: 5 din 5 stele5/5Ce-ar face Freud in locul tau? Cum ar rezolva cei mai mari psihoterapeuti problemele tale cotidiene Evaluare: 5 din 5 stele5/5Despre fericire Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriSinele: Bazele si implicatiile unui concept central din psihologia analitica Evaluare: 5 din 5 stele5/5Viata psihica a mamei: Un continuu si uneori primejdios proces de devenire Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriLimbajul uitat O introducere in intelegerea viselor, basmelor si miturilor Evaluare: 5 din 5 stele5/5Prinde-i inainte de a cadea Noi abordari in tratamentul prabusirii psihice Evaluare: 5 din 5 stele5/5
Recenzii pentru Dumnezeul nestiut
0 evaluări0 recenzii
Previzualizare carte
Dumnezeul nestiut - Viktor E. Frankl
Editori
Silviu Dragomir
Vasile Dem. Zamfirescu
Director editorial
Magdalena Mărculescu
redactArE
Victor Popescu
Design și ilustrație copertăAndrei Gamarț
Director producţie
Cristian Claudiu Coban
Dtp
Crenguța Rontea
Corectură
Irina Mușătoiu
Andreea-Lavinia Dădârlat
Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.
Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.
Titlul original: Der unbewusste Gott. Psychotherapie und Religion
Autor: Viktor E. Frankl
Copyright © 1974 and 1988 by Kösel-Verlag, a division of Penguin Random House Verlagsgruppe GmbH, München, Germany
Copyright © Editura Trei, 2021 pentru prezenta ediţie
O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București
Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20
e-mail: comenzi@edituratrei.ro
www.edituratrei.ro
ISBN (print): 978-606-40-1237-1
ISBN (epub): 9786064018977
Surorii mele
Cuvânt-înainte la a șaptea ediție în limba germană
Cu excepția bibliografiei care a fost actualizată, cea de-a șaptea ediție a fost extinsă cu o secțiune (v. cap. 12, „Omul în căutarea sensului ultim"), în cadrul căreia este publicată pentru prima oară traducerea în germană a unei conferințe ținute în limba engleză, ce a avut loc cu prilejul câștigării Premiului Oskar Pfister din partea Academiei Americane de Psihiatrie, la congresul anual din 1985 din Dallas, Texas¹. A fost pentru prima oară când acest premiu a fost acordat unui străin. Premiul poartă numele teologului elvețian Oskar Pfister, prieten și elev proeminent al lui Sigmund Freud. După cum se știe, cei doi au purtat o corespondență întinsă pe câțiva ani de zile, care între timp a fost publicată. (V. Briefe 1909–1939, coord. de E. Freud/H. Meng, Frankfurt, 1981.)
Viena, mai 1988
Viktor E. Frankl
¹ O variantă a acestui text se regăsește și în cartea mea Logotherapie und Existenzanalyse. Texte aus fünf Jahrzehnten, apărută la Editura Piper, München, 1987.
Cuvânt-înainte la a treia ediție în limba germană
Această carte are la bază o conferință pe care am susținut-o în fața unui grup restrâns de persoane, la invitația unui cerc în care s-au reunit, la puțin timp după al Doilea Război Mondial, câțiva intelectuali vienezi. În 1948, conferința a fost publicată pentru prima oară sub formă de carte.
Luând în considerare timpul scurs de la prima apariție, am acceptat cu reticență propunerea Editurii Kösel de a publica o nouă ediție. Mi-a devenit clar că nu mai puteam subscrie în totalitate la ceea ce am afirmat în prima ediție a lucrării. „Sau poate ar trebui să mă rușinez de faptul că gândirea mea a evoluat în mod considerabil de atunci și până acum?", mă întreb în cuvântul-înainte la ediția în limba engleză.
Într-adevăr, în ediția de față am adus câteva modificări ușoare. Cu toate acestea, Dumnezeul neștiut rămâne, în opinia mea, cartea cea mai bine structurată dintre toate lucrările mele și consider că ar fi fost păcat să distrug structura bine sistematizată a cărții, intervenind cu tot felul de adaosuri la textul inițial. (Secțiunile 1–7.) Așa că am acceptat alternativa sugerată de editori și, dintr-o serie de publicații proprii ulterioare, am selecționat câteva materiale relevante pentru temele esențiale din Dumnezeul neștiut, pe care le-am reunit sub forma unei părți suplimentare. (Secțiunile 8–11.)
Logoterapia nu ar trebui evaluată, în ceea ce privește stadiul actual al performanțelor ei, în mod exclusiv pe baza lucrării de față, ci și din prisma anvergurii ei proprii. Referințele de la sfârșitul cărții îi oferă cititorului posibilitatea să descopere nu doar câteva surse de literatură care descriu modul de aplicare al logoterapiei în domeniul interdisciplinar format din teologie și psihoterapie, ci și câteva lucrări axate pe utilizarea ei clinică. În același timp, aceste lucrări abordează și unele chestiuni legate de tehnica terapeutică, de teoria motivației din perspectiva logoterapiei (este vorba despre conceptualizarea „voinței de sens") — teorie ce a fost validată de curând și din punct de vedere empiric —, precum și de problema sentimentului lipsei de sens, aspect devenit tot mai predominant în prezent. În fața acestei nevroze în masă, care se propagă într-un ritm tot mai accelerat, nicio persoană onestă și care pretinde că ia în serios psihoterapia nu poate eluda (astăzi, la fel de puțin ca acum 25 de ani) confruntarea acesteia cu teologia.
Viena – San Diego, ianuarie 1974
Viktor E. Frankl
1
Esența analizei existențiale
Ecce labia mea non cohibui²
De la Arthur Schnitzler ni s-a transmis o vorbă care spune că nu există cu adevărat decât trei virtuți: obiectivitatea, curajul și sentimentul de responsabilitate. Poate fi tentant să-i atribuim fiecăreia dintre aceste virtuți câte una din școlile de psihoterapie născute pe tărâm vienez.
Este evident că virtutea curajului corespunde psihologiei individuale a lui Alfred Adler. În definitiv, această psihologie își concepe metoda sa terapeutică în ansamblul ei ca nefiind altceva decât o încercare de încurajare a pacientului. Scopul acestei încurajări îl reprezintă depășirea sentimentelor de inferioritate, pe care psihologia adleriană le consideră factorul determinant, dacă nu chiar exclusiv, pentru formarea bolii.
În același fel, o altă virtute dintre cele menționate, și anume cea a obiectivității, putem spune că i se potrivește psihanalizei. Ce altă virtute i-ar fi permis lui Sigmund Freud să privească, asemeni lui Oedip, în ochii Sfinxului — sufletul uman — și să-i dezlege misterul, cu riscul descoperirii a tot ceea ce poate fi mai dureros și mai neplăcut? Pe vremea sa, o astfel de încercare reprezenta ceva colosal, de aceea realizarea sa a fost una uriașă. Până în acel moment, psihologia și în special așa-numita psihologie academică a reușit să evite tot ceea ce Freud a așezat în centrul teoriei sale. Așa cum anatomistul Julius Tandler spunea în glumă despre somatologia ce se preda în învățământul liceal că era „o anatomie din care era exclus aparatul genital", tot astfel, Freud ar fi putut spune că psihologia care se preda în învățământul academic era o psihologie din care era exclus libidinalul.
Pe de o parte, psihanaliza i-a acordat obiectivității respectul cuvenit, pe de altă parte, însă, i-a picat acesteia victimă, pentru că obiectivitatea a condus în cele din urmă la obiectualizare, adică la transformarea în obiect a persoanei umane. Psihanaliza privește pacientul ca fiind dominat de „mecanisme", iar terapeutul este, în viziunea sa, o persoană care știe cum să gestioneze aceste mecanisme. El stăpânește deci tehnica prin care aceste mecanisme dereglate pot fi reparate.
Cât cinism se ascunde în spatele acestei interpretări a psihoterapiei în termeni de tehnică, de „psiho-tehnică! Însă întrebarea este: Oare nu tindem să-l percepem pe terapeut ca simplu tehnician doar atunci când l-am perceput în prealabil pe pacient, pe omul bolnav, ca pe o mașină? Căci doar un „om-mașină
ar avea nevoie de un „terapeut-tehnician".
Dar cum a ajuns psihanaliza la această concepție tehnico-mecanicistă? Așa cum am menționat deja, această doctrină poate fi înțeleasă mai bine dacă luăm în considerare epoca istorică în care ea a apărut, însă nu trebuie să ne limităm doar la aceasta, ci trebuie să ținem cont și de mediul social din acele vremuri — un mediu impregnat de multă pudoare. Psihanaliza a reprezentat o reacție la tot acel context — o reacție depășită astăzi, cel puțin în unele privințe, dar care, la drept vorbind, poate fi considerată „reacționară. Pe de altă parte, Freud nu a fost doar cineva care a „reacționat
împotriva timpului său, ci și cineva care a transpus în acțiune idei care pluteau în aerul epocii sale. Pe vremea când își construia teoria, el se afla cu totul sub influența psihologiei asociaționiste, care începea pe atunci să se dezvolte și care mai târziu a devenit un curent dominant. Asociaționismul a fost în mod absolut un produs al naturalismului, un fenomen ideologic de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Acest lucru este reflectat probabil cel mai vizibil de cei doi piloni fundamentali ai doctrinei psihanalitice: atomismul psihologic și teoria energiei psihice³.
Psihanaliza privește întregul ce formează psihicul uman la nivel atomist, adică fiind compus din părți individuale, din diverse pulsiuni, care la rândul lor sunt formate din pulsiuni parțiale, respectiv din elemente pulsionale. În acest fel, psihicul nu este doar atomizat, ci este și complet anatomizat: analiza psihicului se transformă, pas cu pas, în anatomia sa.
Dar în acest fel, psihicul sau mai exact persoana umană este oarecum distrusă în întregul ei. Am putea spune că psihanaliza aproape că „depersonalizează omul. În același timp, ea personifică instanțele individuale din structura generală a psihicului, instanțe aflate adesea în conflict unele cu altele, de exemplu așa-numitul Se ori „complexele
asociative. Uneori, acestea nu sunt doar personificate (transformate în entități pseudo-personale independente și autonome), ci și demonizate⁴.
În acest fel, psihanaliza deconstruiește întregul unitar care este persoana umană, pentru a se regăsi în cele din urmă în fața sarcinii de a o reconstrui, din nou, din bucăți. Acest lucru se vede cu cea mai mare claritate în teoria psihanalitică care concepe Eul ca fiind compus din „pulsiuni ale Eului". Cu alte cuvinte, cenzura care refulează pulsiunile este ea însăși de natură pulsională. Este ca și cum am spune că un constructor care clădește un edificiu din cărămizi este el însuși compus din cărămizi. Tocmai în această parabolă, ce ni se impune de la sine, putem vedea cât de materialist este modul de gândire psihanalitic, felul în care el se sfârșește în materie. (Ceea ce nu e același lucru cu materialitatea concretă.) Această materie constituie în același timp și baza atomismului ei.
Am afirmat că psihanaliza se caracterizează nu doar prin atomism, ci și prin teoria energiei psihice. Într-adevăr, psihanaliza operează în mod constant cu noțiunile de energie pulsională⁵ și de dinamică a afectelor. Conform psihanalizei, pulsiunile, respectiv