Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Behaviorism

Descărcați ca doc, pdf sau txt
Descărcați ca doc, pdf sau txt
Sunteți pe pagina 1din 2

Behaviorismul (din engleza behaviour si din franceza bhaviorisme) reprezinta un curent psihologic american initiat de John Watson in anul

1913 prin publicarea articolului intitulat Psihologia asa cum o vede un Behaviorist, urmat in anul 1924 de cartea Behaviorismul. Scopul lui John Watson a fost sa redefineasca psihologia ca ramura pur experimentala si obiectiva a stiintei naturale, Behaviorismul aparand ca reactie impotriva Introspectionismului si implicit impotriva constiintei vazute ca obiect de studiu al psihologiei. Watson plaseaza comportamentul in locul constiintei, ca unica realitate psihologica autentica, un obiect de studiu care permite etalonarea si interpretarea obiective, bazat pe relatia univoca, directa, existenta intre stimul si raspuns. (S-R = actiunea unui stimul determina in mod neconditionat o anumita reactie observabila si controlabila). De asemenea, fondatorul Behaviorismului sustine ca psihologia trebuie s i schimbe metoda, nlturnd introspecia i folosind metode independente de subiectul cunosctor, obiective. Aceste schimbari aparute sunt legate de prelungirea cercetarilor fiziologice dar si de teoria evolutiei speciilor a lui Charles Darwin. Principiul lui Watson este acela de a studia omul cu aceleasi metode obiective ca cele utilizate pentru animale, observatia obiectiva fiind aplicata variabilelor amintite mai sus (stimuli - reactie),deoarece se stie ca orice organism poate fi cunoscut din punct de vedere obiectiv numai prin comportamentul sau. Behavioristii apeleaza la insemnarile, lui I.P.Pavlov, despre neurofiziologie acordand importanta refluxului instrumental. Prin studiul experimental s-a dovedit ca si aspectele subiective au un rol de reglare a comportamentului si conduitei. Behaviorismul a dus la aparitia unor legi particulare si fundamentale specifice intregului domeniu psihocomportamental. Unele fenomene psihice precum gandirea, memoria, etc. nu au putut fi negate.

Studiul activitatilor subiective cat si cel al activitatilor obiective da nastere NEOBEHAVIORSMULUI (Clark Hull, Edward Tolman). Reprezentantii acestui curent considera omul ca fiind un animal care see deosebeste de celelalte prin anumite tipuri de comportament. Schema stimul-reactie poate fi analizata si din punct de vedere al predictibilitatii astfel : avand un stimul avem si o reactie dar si daca avem o reactie putem sa cunostem stimulul care a determinat-o. Neobehaviorismul introduce noi modificari. Incepand din anul 1930 intervin corecturi majore in structura de baza a behaviorismului. Se accepta mecanismele sistemului nervos, intre stimul si reactie se introduc variabile intermediare ca ereditatea, varsta, experienta anterioara etc. Ca o completare la conceptia lui J.Watson, starile subiective au fost denumite variabile intermediare, acestea fiind ,,ceva" intre stimul si reactie. In opinia lui Watson ce nu apartinea nici unuia din variabile trebuiaeliminat. Cunoasterea psihologica s-a deplasat spre descoperirea de noi legi si teorii mai realiste, se propune o abordare psihologica prin care sa se uneasca diferite domenii de activitate. Ca o definitie a comportamentului putem sa il asociem cu un ansamblu al reactiilor si actiunilor exterioare ale individului care pot fi direct observate si masurate. Procesele care se produc in interiorul nostru si nu pot fi observate direct interactioneaza cu manifestarile exterioare in sensul ca orice comportament extern are o cauza interna. Psihologia trebuie sa tina cont de trasaturile, nivelul si modul particular al constructiei psihice pentru fiecare individ in parte.

S-ar putea să vă placă și