Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Gălbenele

Descărcați ca docx, pdf sau txt
Descărcați ca docx, pdf sau txt
Sunteți pe pagina 1din 5

Glbenele

n cele mai vechi timpuri era supranumit i floarea ploilor, deoarece atunci cnd nu se deschidea dimineaa (ntre orele 6:00 i 7:00) era semn c va ploua n acea zi, cu tunete. A fost cunoscut din antichitate de ctre romani, greci, egipteni, arabi i hindui. Pentru antic i, florile de glbenele druite unei persoane simbolizau o dragoste stabil. De asemenea, era renumit pentru virtuile vindectoare ale suferinelor de stomac, intestine i ficat, dar i pentru cicatrizarea rnilor. n Evul Mediu, cnd ofranul, destul de scump n Europa, era folosit drept colorant alimentar, populaia mai srac folosea o fiertur din petalele ei pentru coloratul colacilor.

Galebenelele, cunoscute in special ca planta ornamentala, se disting prin florile galbene sau portocalii viu colorate, fiind raspandite mai ales in tarille din nordul Mediteranei. Florile de galbenele infloresc in fiecare luna, incepand cu iunie si pana in iarna.

Proprieti:
cicatrizant intern,vermifug,emenagog, almarea durerilor menstruale,coleretic, antitumoral, antiinflamator, antiseptic, antimicotic, antiviral,antispastic. Aciunea terapeutic a glbenelelor este: antiinflamatoare (datorit saponozidelor), antiinfecioas, antitumoral, antispastic, colagog, calmant, protectoare (imunostimulatoare), cicatrizant, emenagog, coleretic. Se utilizeaz n tratamentul plgilor, ulceraiilor pielii, polipilor, degerturilor, arsurilor, nepturilor de insecte, acneelor, ulcerului varicos; cicatrizant al mucoaselor - n ulcerul gastric i duodenal, inflamaii ale colonului, hemoroizi, n inflamaii oculare, n bolile de ficat, n afeciunile genitale (n tulburri inflamatorii i funcionale la acest nivel) etc. Principiile active din glbenele activeaz circulaia sngelui, favoriznd cicatrizarea rnilor. Glbenelele intr n compoziia ceaiurilor gastrice (adjuvant n tratamentul ulcerului gastric i duodenal). Planta este cunoscut din vechime pentru rolul ameliorator n cazul unor forme de cancer, n medicina contemporan fiind folosit n compoziia unor produse utilizate n acest scop. Dr. Bohn denumete Calendula cel mai important remediu fitoterapeutic din compoziia ceaiurilor anti-cancerigene. El recomand ceaiul de glbenele n tratarea cancerului la stomac, ca i n caz de dureri de stomac i/sau fistule. Se mai recomand tinctura de glbenele ca pe un excelent remediu contra rnilor, deoarece are proprieti cicatrizante, vindecnd fr s irite sau s usture.Amestecate cu flori de arnic, florile de glbenele se folosesc adesea n loc de ofran. n unele regiuni, petalele pisate sunt folosite drept condiment i colorant pentru produse de panificaie. Tot cu petale pisate de glbenele se asezoneaz unele ceaiuri pentru a avea o culoare mai vie, mai apetisant. Specia se preteaz foarte bine a fi cultivat n parcuri, spaii verzi i grdini. Prin recoltare aspectul ornamental nu are de suferit, datorit formrii rapide a altor inflorescene.

Boli n care se utilizeaz: Uz intern : gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistit, icter infecios, ulceraii canceroase, inflamaii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree. Ceaiul de galbenele este indicat hipotensivilor. Acesta mai poate aciona i ca un sedativ eficient n cazul celor care sufer de nevralgie, isterie, insomnie sau stres. Una dintre proprietile cele mai apreciate ale rdcinii de galbenele e aceea c previne formarea varicelor i a ulcerului. Uz extern: leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sanilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoza. De-a lungul timpului, nc de pe vremea Egiptului antic, crema de galbenele a fost apreciat pentru calitile sale vindectoare. De cte ori suntei nepai de o insect sau v rnii grav, aplicai pe ran crema de galbenele i vi se va lua durerea cu mna. Cnd avei ochii obosii i roii, inflamai sau acuzai simptome de conjunctivit, recurgei la acelai remediu despre care v-am vorbit.

Tinctura: se poate obine din florile proaspt culese care se introduc ntr-un recipient de sticl de circa 1 litru, peste care se toarn alcool pn se acoper florile. Vasul se aeaz n apropierea unei surse de cldura sau la soare unde trebuie s stea timp de 2 sptmni. Tinctura de galbenele se obine prin macerarea a 20 g flori n 100 g alcool de 70 grade timp de 8 zile. Pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi cte 30 picturi de tinctur n puin ap.

Alifia: se nfierbnt 100 g de untura de porc nesirata, peste care se pun 20 g de flori proaspete, se ls s prjeasc la foc mic. Se amestec ncet timp de 10 minute apoi se d tigaia la o parte i se ls s stea aa pn a doua zi cnd se nclzete din nou amestecul i se filtreaz printr-un tifon, ntr-un borcan, n care se stoarce i rezidul rezultat din prjirea plantei. Se aplic alifia, n straturi subiri n zonele cu arsuri i degerturi.

Bile de ezut: 30 g de flori proaspt culese se ls s stea n ap rece timp de 24 ore. Dup acest timp se fierb timp de 10 minute n ap n care au stat i se adug n ap de baie din cad pn la nivelul de 25-30 cm, att ct s ne acopere oldurile. Bile de ezut vor dura timp de 10-15 minute i se fac de dou ori pe zi timp de 12 zile. Perna de flori: se realizeaz foarte simplu din flori culese i puse la uscat undeva la umbra timp de 24 ore, dup care se introduc ntr-un scule pe care l aplicm pe abdomen n cazul durerilor ulceroase, pe mijloc n cazul durerilor renale, dar mai ales pe fata pentru revigorarea tenului marcat de diferite spasme. Infuzia: 2 lingurie cu vrf de floare uscat la 300 ml ap clocotit. Din infuzie se bea cldu ceaiul de 3 ori n decursul unei zile nainte cu o jumtate de or de mas. O infuzie mai concentrat se prepar din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi. Ceaiul de galbenele mai are proprietatea de a calma durerile menstruale, mai ales la persoanele anemice.Cura se va face cu o sptmn nainte de apariia fluxului menstrual. Infuzia se prepar din 2 lingurie de flori peste care se toarn 2 ceti cu ap fierbinte. Dup 15 minute se strecoar lichidul care se bea n cursul unei zile, de preferin pe stomacul gol. Se poate prepara i o infuzie mai concentrat din 4 linguri de flori de 200 g ap. Din aceast cantitate de infuzie se beau 3 linguri pe zi. Infuzia fcut din 10 g flori la 100 g ap i folosit sub form de splaturi vaginale ajuta la distrugerea protozoarului Trichomonas vaginalis. Pentru reglarea ciclului menstrual se recomand a se lua, de 3 ori pe zi, 30 picturi de tinctura n puin ap. Suc : se spala frunzele, tulpinile si florile si se trec in stare umeda prin storcatorul electric de uz casnic. Se foloseste impotriva cancerului pielii. Hemangionul uns de cateva ori pe zi va disparea, la fel semnele din nastere sau petele de batranete.

Sub form de bi, cataplasme sau tinctur, florile se folosesc ca pansament pentru rnile care se vindec greu, c ulceraiile, plgi cu puroi, arsuri, degerturi, acnee (couri), eczeme, deoarece principiile active dien galbenele au nsuirea de a stimula circulaia sngelui la nivelul esuturilor, grbind astfel cicatrizarea rnilor.

Cu amestec de 10 g tinctura i 90 g ap fiart i rcit se pot face comprese la rni, arsuri, ulceraii i pentru bolile de ochi. Acest amestec da bune rezultate i n leucoree. Glbenelele intra n compoziia ceaiului gastric i aromatizantului pentru bai. Compresele cu ceai de galbenele activeaz tenurile uscate.

S-ar putea să vă placă și