Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Papa Ioan al II-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Ioan al II-lea
Date personale
Nume la naștereMercurius Modificați la Wikidata
Născut470 d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman de Apus[2] Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani)[3] Modificați la Wikidata
Roma, Regatul Ostrogot⁠(d)[4] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBazilica Sfântul Petru din Roma Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[5] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[6] Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificat2 ianuarie 533
Final de pontificat8 mai 535
PredecesorPapa Bonifaciu al II-lea
SuccesorPapa Agapet I

Papa Ioan al II-lea (n. 470 d.Hr., Roma, Imperiul Roman de Apus – d. , Roma, Regatul Ostrogot⁠(d)) a fost un Papă al Romei în anii 533 - 535.

Origine

A fost fiul lui Projectus, născut la Roma, iar numele său la naștere era Mercurius. A fost primul papă care și-a schimbat numele după alegere. Înainte de a urca pe scaunul papal a deținut funcția de preot la Bazilica Sf. Clement.

Alegerea

În această perioadă simonia din timpul alegerilor episcopilor și papilor a infectat majoritatea clerului și a laicilor. În timpul perioadei de sede vacante care a durat două luni, până și vasele sfinte au fost scoase la vânzare. Intrigile și corupția devenise atât de mare, încât succesorul lui Theodoric cel Mare, Athalaric, a emis o lege specială pentru a preveni aceste fapte. Până la urmă a fost ales Papa Ioan al II-lea care era în relații bune atât cu Athalaric, creștin arian, cât și cu noul împărat răsăritean, Iustinian I.

Activitatea

Liber Pontificalis ne spune că împăratul răsăritean a emis un decret favorabil monofizismului, iar Papa Ioan al II-lea, cu toate că a fost atenționat, a ratificat decretul. Acest lucru a spulberat toată lupta pe care a dus-o predecesorul său, Papa Bonifaciu al II-lea și ceilalți papi dinaintea sa, împotriva acestui curent al bisericii răsăritene.

Binecunoscutul comportament adulterin a lui Contumeliosus, episcop de Reiz din regiunea Provence, a fost cauza pentru care Papa a ordonat episcopilor din Galia ca vinovatul să fie dus la o mănăstire, iar până când un nou episcop va fi numit, clerul din Provance va fi sub autoritatea episcopului de Arles.

Două sute și șaptesprezece episcopi s-au întrunit la Conciliul din Cartagina din 535, pentru a discuta problema prezentata de Papa Ioan al II-lea privind episcopii lapsi reveniți de la arianism. Soluțiile propuse erau - după pocăință episcopii lapsi să-și redobîndească rangul sau să fie admiși doar în comunitatea laică. Chestiunea readmiterii lapsilor în biserică a tulburat Africa de Nord timp de câteva secole, luând naștere două erezii, novațianismul și donatismul. Însă răspunsul la această problemă a fost dat după moartea Papei Ioan al II-lea, de către Papa Agapet I.

Decesul

Papa Ioan al II-lea a murit pe 8 Mai 535 și a fost îngropat în Basilica Sf. Petru.

Note

  1. ^ a b papa, ca. Joan II, accesat în  
  2. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  3. ^ a b http://www.newadvent.org/cathen/08421b.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  5. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  6. ^ Mirabile: Archivio digitale della cultura medievale 

Legături externe


Predecesor:
Papa Bonifaciu al II-lea
Ioan al II-lea
533 - 535
Succesor:
Papa Agapet I